20 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele15°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

MEZARLIK SENDİKACIYA DERT OLDU

Mezarlık sendikacıya dert oldu

12 Mayıs 2014 Pazartesi 15:23

BES Yönetim Kurulu üyesi Deniz Kayabaşı’nın, Detay’a verdiği demeç ile Lefkoşa Mezarlığı’ndaki sorunları anlatması mahkemelik oldu. Hakkında disiplin soruşturması açılan sendikacı ile ilgili, mahkemeye başvuran BES Başkanı Savaş Bozat, 1971 Belediyeler Yasası ve Belediye Personel Yasası’nda “sendikacı” sıfatı taşıyan kişiye tanınan özgürlüklerden birisinin ihlal edildiğini vurguladı.

 

“Çalışanı kışkırttığı için disipline verildi”

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Basın Birimi aracılığıyla yapılan LTB Başkanlığı açıklamasında, Deniz Kayabaşı’nın neden Disiplin Kurulu’na sevk edildiği konusunda kamuoyuna bilgi verildi.

LTB Başkanlığı, Belediye Emekçileri Sendikası (BES) yöneticisi de olan LTB çalışanı Deniz Kayabaşı hakkında “başta sosyal paylaşım siteleri olmak üzere birçok yerde LTB ve LTB Başkanı aleyhine kışkırtıcı davranışlara girmesi” nedeniyle disiplin soruşturması açıldığını belirtti.

Hâlbuki BES Başkanı Savaş Bozat ile Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Kayabaşı, geçtiğimiz günlerde gazetemize verdikleri bilgide; disiplin kuruluna verildiğine dair Kayabaşı’na yapılan tebliğde; basına demeç vermesinin gerekçe gösterildiği belirtilmişti.

 “Protokol gereği ek mesai verilemez”

LTB Başkanlığı açıklamasında ayrıca yapıcı yöndeki her eleştiriye saygı duyulabileceği, ancak bir çalışan da olan Kayabaşı’nın belediyeye zarar verme yönündeki hareketlerinin kabul edilemeyeceği dile getirildi.

“Kayabaşı’nın özellikle Defin İşleri Şubesi personeline yönelik ‘ek mesai vermiyorlarsa çalışmayın’ yönünde kışkırtıcı konuşmalarının saptandığı” kaydedilen LTB açıklamasında, Kayabaşı’nın da içinde bulunduğu bir önceki BES yönetiminin dönemin hükümetinden maaş ödemeleri için alınan 6 milyon TL’lik protokole imza attığı hatırlatıldı.

“Çalışanlar ek mesai talep etmiyor”

Bu protokol uyarınca ek mesai harcamaları olamayacağının bilinmesine rağmen, çalışanların kışkırtılmasının iyi niyetle bağdaşmadığı ifade edilen açıklamada, belediyenin zaten ek mesai harcayacak gücü olmadığı; birçok çalışanın da ek mesai almadan görev yaptığı ve böyle bir talepte bulunmadığı vurgulandı.

LTB açıklamasında, “Deniz Kayabaşı’nın tavırlarının sendikal anlayışla uzaktan yakından ilgisi olmadığı ve bir kişi sendika yöneticisiyse dilediği her şeyi yapabileceği anlamına gelmemesi gerektiği” de belirtildi.

Karar Pazartesi

Öte yandan BES, önceki gün Deniz Kayabaşı hakkında başlatılan soruşturmanın durdurulması talebiyle LTB aleyhine Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde ara emri başvurusu dosyalamıştı. Dün görüşülen ara emri duruşmasının, karar okunmak üzere Pazartesi gününe ertelendiği öğrenildi.

Dev-İş Başkanı Mehmet Seyis, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden konuyla ilgili yaptığı yorumda, “Pardon yani, LTB adına bu açıklamayı yapanın özrü kabahatinden büyük” diyerek, eleştirilerde bulundu ve şunları yazdı:

“Ek mesai ödenmeyecekse ve çalışan da bunu kabul etmezse ek çalışma yaptırmayacaksın kardeşim. İş yasası böylesi durumu "angarya çalıştırma" olarak tanımlar ve suçtur. Ve tabii ki sendikacı bunu çalışanlarına anlatacak. Yoksa niye sendikacı olsun ki? Yasalara uymayıp, 'yasaya uyun" diyen sendikacıyı suçlamak da nerden çıktı? Yani "hem suçlu, hem güçlü.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA