MEZARLIĞI OLMAYAN İLÇE

02 Şubat 2015 Pazartesi 08:30
Güzelyurt’ta mezarlık olmadığı, yaşamını kaybedenlerin ya Yuvacık, yada Lefkoşa’ya gömüldüğü dikkat çekerken, vatandaşlar Güzelyurt’a mezarlık yapılması yönünde bir talepte de bulunmuyor.
HALK KANIKSADI: Ülkemizin beş ilçesinden biri olan Güzelyurt İlçesi’nde mezarlığın olmayışı duyanları şaşkına çeviriyor. Ülkenin en ücra köylerinin neredeyse tümünde mezarlık bulunurken Güzelyurt’ta mezarlık olmayışı bölge halkı tarafından kanıksanmış durumda.
ÖLENLER FARKLI YERLERE GÖMÜLÜYOR: Güzelyurt’ta hayatını kaybeden vatandaşlar ya Lefkoşa, ya Gönyeli ya da Yuvacık Köyü mezarlığına defnediliyor. Bölge halkı olası bir çözüm durumunda bu topraklardan göç edebileceği endişesi ile yıllardır bölgeye yatırım yapmaktan kaçınırken ilçenin mezarlığa sahip olmaması ve halktan böyle bir talebin de gelmemesi Güzelyurt’a hem vatandaşların hem de siyasilerin nasıl baktığını gözler önüne seriyor.
Rana SARRO
Ülkemizin en büyük 4’üncü ilçesi konumundaki Güzelyurt’ta mezarlık olmadığı gerçeği, neredeyse Güzelyurtlu vatandaşlar dışında kimse tarafından bilinmiyor. Kaymakamlığı ve belediyesi olan, bir çok kamu ve devlet kurumunun da hizmet verdiği ve toplamda 30 bin civarında vatandaşın ikamet ettiği Güzelyurt’ta bir mezarlığın olmayışı duyanları şaşkına çeviriyor. 1974 sonrasında, olası bir çözümde Kıbrıslı Rumlara verilecek yerlerin başında gösterilen Güzelyurt İlçe merkezinde yaşamını kaybedenlerin gömüleceği bir mezarlık bile bulunmuyor.
Vefaat edenler Güzelyurt Belediyesi’ne ait Yuvacık Kabristanlığına defnediliyor. Öte yandan Güzelyurtlu birçok vatandaşın ölülerini defnetmek için Lefkoşa veya Gönyeliyi tercih ettiği de dikkat çekiyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar ise Güzelyurt’un mezarlığının olmayışını çok fazla dert etmezken, mezarlıksız ilçenin halk tarafından kabul gördüğü de ortaya çıkıyor.
Güzelyurt İlçesi’nde bir mezarlık yok. Güzelyurt Belediyesi’ne ait Yuvacık Kabristanlığı, Güzelyurtluların ölülerine ev sahipliği yapıyor. Güzelyurtlular, ölülerini ya Yuvacık Köyü’ne ya da Lefkoşa Kabristanlığı’na defnediyor.
ULUS ESE:
Güzelyurt’un Mezarlığı Yuvacık’tadır. Belediye mezarlığıdır. Güzelyurt Belediyesi Mezarlığı Yuvacık Köyü’ndedir. O da Güzelyurt Belediye hudutları dâhilindedir. Bakımlıdır ve toprağı da güzeldir. Belediye’nin kontrolündedir. Lefkoşa’da Kaymaklı’daki mezarlığın dolduğu ve ardından Dikmen’e yeni kabristanlık yapıldığı gibi, Güzelyurt’ta da 74 öncesi burada mezarlık vardı, o doldu ve Yuvacık’a taşındı.
GÜRHAN İSTANBULLU:
“Güzelyurt’ta Çevre Yolu yakınında Rum Mezarlığı var. Ama Güzelyurt’ta mezarlık yok. Güzelyurtlular sakinleri genellikle Yuvacık’taki mezarlığa gömülür. Yuvacık buraya yakın olduğundan dolayı ve büyüklerimiz orda gömülü olduğundan biz de farklı yerde gömülmek istemeyiz. Yani bence Güzelyurt’ta olmaması daha iyidir.”
NAZEMİN BİNATLILI:
“Biz KKTC’ye geldiğimizde, Güzelyurt’ta yer yoktu. Yuvacık’a ilk gömülen rahmetli Seval oldu. Kayın biraderim ve annemin teyzesi ve teyzemin eşi Yuvacık’ta yatır. Eşim Lefkoşa’da yatır. Kardeşimin oğlu ve yengem Ayyorgi’de yatır. Bayramlarda tümüne gitmeye yetiştirmeyiz. Yuvacık yakındır, gidebiliriz. 74’te geldiğimizde, Güzelyurt verilecek dendi. 85’te eşim vefat edince, Lefkoşa’ya gömdük. Annem, babam, damadım da Lefkoşa’ya gömüldüler. Güzelyurt’un Yuvacık’taki Mezarlık, Lefkoşa Kabristanlığı’ndan daha temizdir. Şimdi Yuvacık Mezarlığı’ndan memnunuz.”
ZALİHE YEĞENSOY:
“Güzelyurt’ta mezarlık var. Yuvacık’ta var. Yuvacık Güzelyurt’a bağlıdır, çok uzak değildir. Şikâyetçi değiliz yani memnunuz. Yuvacık Kabristanlığı, Güzelyurt’a çok yakındır. Annem, babam, eşim orada gömülüdür. Lefkoşa’da gitmesi zor olur diye oraya gömmedik. Ama burada vasıtamız olmasa da, yürüyerek gidebiliriz. Benim açımdan hiçbir sakınca yok. Ve çok da bakımlıdır mezarlığımız. Güzelyurt verilecek düşüncesiyle, Türk toprağında olması düşüncesiyle, ilk zamanlar ölüler Lefkoşa’ya gömülürdü.”
YARIN: GÜZELYURT’TA NEDEN MEZARLIK YOK? YETKİLİLER VE SİYASİLER MEZARLIKSIZ İLÇEYE NE DİYOR?
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.