28 Mart 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele18°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

MERİÇ (MORA) KÖYÜNDE 4 RUM ASKERİN KALINTILARINA ULAŞILDI

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Meriç (Mora) köyünde sürdürdüğü kazılarda 4 Kıbrıslı Rum askerin kalıntılarına ulaşıldı.

Meriç (Mora) köyünde 4 Rum askerin kalıntılarına ulaşıldı

27 Haziran 2016 Pazartesi 13:21

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Meriç (Mora) köyünde sürdürdüğü kazılarda 4 Kıbrıslı Rum askerin kalıntılarına ulaşıldı.

Komitenin Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük’ünTAK’a yaptığı açıklamaya göre, Kıbrıslı Türk üye ofisinin titiz araştırmaları sonucu, bir tarlada 4 Rum askerin kalıntılarına rastlandı. Yaklaşık bir aydır devam eden kazılar, bir süre daha devam edecek ve başka kalıntı olmadığından emin olununca kazılan yerler kapatılacak.

KAZILAR YAZDA DA SÜRECEK

Öte yandan Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük, komitenin çalışmalarının yaz aylarında da süreceğini söyledi.

Küçük, komiteye bağlı 9 ekibin halihazırda çalışmalarına devam ettiğini; bu çerçevede Tekke Bahçesi’ndeki kazının da sürdüğünü bildirdi.

Küçük, Muratağa ve Sandallar şehitliğindeki kazının bittiğini ve 89 şehidin kimlik tespiti için Antropoloji Laboratuvarı’na gönderildiğini kaydederek, ikinci gömü yeri olan Atlılar’daki 37 şehidin de önümüzdeki aylarda çıkarılacağını belirtti.

Gülden Plümer Küçük, Taşkent, Terazi ve Tatlısu köylerinde otobüsle giderken kaybolanların ikinci gömü yeri olan Güney Kıbrıs’taki Paraglişa’daki kazıda bulunanların kimliklendirilmesinin önümüzdeki haftalarda tamamlanacağını; ailelerin ağustos ayında kalıntıları defnetmeyi planladığını kaydetti.

Küçük, Rum Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu’nun Kuzey’deki kazılarda bulunan Kıbrıslı Rumlara ait kemik kalıntılarının rakamında dramatik bir düşüş olduğu yorumuyla ilgili olarak da, bunun nedeninin artık büyük gömü yeri kalmaması ve küçük yerleri bulmanın zorluğu olduğunu söyledi.

Gülden Plümer Küçük, komitenin üç üyesinin yeni gömü yerleri bulmak için kararı doğrultusunda araştırmalara, işbirliğine ve değişik yöntemlere başvurmak için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Kayıp Şahıslar Komitesi verilerine göre, Kıbrıs’ta 1963-64 ve 1974 döneminde 1508’i Kıbrıslı Rum, 493’ü de Kıbrıslı Türk olmak üzere 2001 kişi kayboldu.

Komitenin sürdürdüğü çalışmalarda bugüne dek 1067 kazı yapıldı ve kazılarda 1111 kişinin kalıntılarına ulaşıldı. 492’si Kıbrıslı Rum, 149’u da Kıbrıslı Türk olmak üzere 641 kişi kimliklendirilip ailelerine teslim edildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA