MEHMET GÖRMEZ'DEN 'KANDİL' MESAJI

04 Haziran 2013 Salı 22:30
Son günlerde yaşanan olumsuzlukların yerini sağduyu ve sükûnetin; barış ve huzurun almasını isteyen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, mesajında şöyle niyazda bulundu: “Allah’ım, bizi birbirimize düşürmek isteyen, kuvvetimizi parçalamak, dayanışma ruhumuzu zayıflatmak, yuvamızı dağıtmak isteyen her türlü fitne ve fesattan bizleri muhafaza eyle! Muhabbetimize, birliğimize, kardeşliğimize gölge düşüren her türlü şiddetten, nifaktan, tefrikadan, şeytandan bizleri muhafaza eyle.”
Mirac’ın bir arınma ve Allah’a yükseliş olduğunu kaydeden Mehmet Görmez, Allah’a yükselmenin yolunun heva ve heveslerden, hırs ve intikam duygularından, öfke ve gazaptan, kibir ve gururdan vazgeçmek olduğunu kaydetti. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, mesajında şu ifadelere yer verdi:
"Her yıl gelen Miraç, bizlere her şeyden önce yükselme yollarının yegâne sahibinin Allah olduğunu hatırlatmaktadır. Miraç, bir arınma ve Allah’a yükseliştir. Allah’a yükselmenin yolu heva ve heveslerinden, hırs ve intikam duygularından, öfke ve gazaptan, kibir ve gururdan vazgeçerek Allah’ın yoluna girmektir. Bugün miracın yücelme ve yükselme anlamlarını dikkate alarak bireyin, toplumun ve bütün insanlığın maddi-manevi yükselişi üzerinde yeniden düşünmek durumundayız.
İnsanlığın son rehberi Peygamber Efendimiz'in (sas) Miraç’tan, Allah’a yükselişten sonra yeryüzüne, insanların arasına dönmüş olması ile adalet, merhamet ve sevginin kılavuzu, öncüsü, rehberi olarak bize sonsuz kurtuluşun yolunu açmaya devam etmesi son derece manidardır.
Her sorumluluk bir emanettir ve emaneti omuzlarında taşıyan her insan gurur ve kibirden uzak durarak bütün insanlara karşı mütevazı ve alçak gönüllü olmak zorundadır.
Sevgili Peygamberimiz'in (sas) Miraç’tan hediye olarak getirdiği Bakara suresinin son ayetlerinde Rabbimiz bizlere yüksek sorumluluklarımızı ve zaaflarımızı birlikte hatırlatmaktadır. Her sorumluluk bir emanettir ve emaneti omuzlarında taşıyan her insan, her türlü kin ve öfkeden, haset ve fesattan, gurur ve kibirden uzak durarak bütün insanlara hatta bütün mahlûkata karşı mütevazı ve alçak gönüllü olmak zorundadır. Zira Efendimiz'in (sas) ifadesiyle tevazu yüceltir, kibir düşürür, gurur aldatır, haset bitirir. Nefsimizin ölümcül zaafları bizi her türlü miraçtan, yüceliş ve yükselişten alıkoyar.
"GÜÇ, KUDRET VE KUVVET YALNIZ VE YALNIZ ALLAH'INDIR"
Yüce İslam’ın insan ve toplum tasavvurunda Allah’ın kullarının birbirine üstünlüğü yoktur. Güç, kuvvet ve kudret yalnız ve yalnız Allah’ındır. Başımıza gelen her musibeti ve felaketi, bizler 'acaba Allah’ın gücüne gidecek bir hatamız mı oldu, bir gönül mü kırdık' diye kendi nefis muhasebemize vesile bilir ve son nefesimize kadar bu sorumluluk duygusuyla hareket ederiz.
Toplumsal düzeni korumakla görevli olan herkesin, birbirimizin hukukunu koruması en mukaddes görevlerin başında gelir. Yeryüzünün bütün canlılarına olduğu gibi yaratılmışların en seçkini ve şereflisi olan insana hürmet etmeye, insanın ve bütün canlıların hukukunu korumaya mecbur ve mahkûmuz. Bizler sadece musalla taşının önünde değil; hayatımızın her anında birbirimizin rakipleri değil şahitleriyiz. Dolayısıyla birey, toplum ve toplumsal düzeni korumakla görevli olan herkesin, hepimizin birbirimizin hukukunu koruması en mukaddes görevlerimizin başında gelir.
"KANDİLİ SEVGİ, HASRET VE ÖZLEMLE SELAMLIYORUZ"
İç huzurumuzun, muhabbet ve kardeşliğimizin biraz zedelendiği; öfke, kibir ve gururla köpüren nefislerimizin duygularımıza, vicdanlarımıza hükmettiği; akl-ı selimin, sağduyunun sesini yeteri kadar duyuramadığı; bilerek ya da bilmeyerek birbirimizi incittiğimiz; öfkelerimizin sokağa, meydanlara taştığı şu hüzünlü günlerde bir cankurtaran, bir can simidi gibi, bir hazık hekim gibi, bir şifa reçetesi olarak imdadımıza yetişen, ruhumuzu serinleten mübarek Miraç Kandili'mizi başımıza tac ediyor, ilahi müjdelerle, bağış ve lütuflarla, ikram ve ihsanlarla gelen bu güzel kandili sevgiyle, hasretle ve özlemle selamlıyoruz.
Allah’ım, muhabbetimize, birliğimize, kardeşliğimize gölge düşüren her türlü şiddetten, nifaktan, tefrikadan, şeytandan bizleri muhafaza eyle.
Bu kutlu gecenin yüzü suyu hürmetine Rabbi Rahimimizden incinmiş kalplerimizi te’lif ederek birleştirmesini diliyoruz. Allah’ım bize merhamet eyle! Bizi birbirimize şahitler ve veliler kıl! Bizi birbirimize düşürmek isteyen, kuvvetimizi parçalamak, dayanışma ruhumuzu zayıflatmak, yuvamızı dağıtmak isteyen her türlü fitne ve fesattan bizleri muhafaza eyle! Muhabbetimize, birliğimize, kardeşliğimize gölge düşüren her türlü şiddetten, nifaktan, tefrikadan, şeytandan bizleri muhafaza eyle!
Miraç Kandili vesilesiyle hatırlatmak isterim ki tarih boyunca farklılıkları zenginlik olarak kabul etmiş bir medeniyetin mensupları olarak birbirimize her zamankinden daha çok hoşgörü göstermeliyiz. Birbirimizle daha çok konuşmalıyız. Birbirimizi daha çok dinlemeliyiz. Birbirimizi daha çok anlamaya çalışmalıyız.
Hassas ve sorunlu dönemeçlerden geçtiğimiz şu günlerde Mirac-ı Nebi’ye hürmeten kırılan kalpleri onarmak, yıkılan köprüleri yeniden kurmak, unuttuklarımızı bir daha hatırlamak, kaybettiklerimizin peşine düşmek yapmamız gereken vazifelerdir.
Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin, gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimizin, yurt dışındaki millet varlığımızın ve bütün İslâm âleminin mübarek Miraç Kandili'ni tebrik ediyorum. Bu mübarek gece vesilesiyle ülke olarak son günlerde yaşadığımız olumsuzlukların yerini sağduyu ve sükûnetin; barış ve huzurun almasını; ayrıca yakın coğrafyamızda zulüm, haksızlık, şiddet ve terörün altında inim inim inleyen İslâm beldelerinin tekrar barış yurduna dönüşmesi için Rabbime dua ve niyaz ediyorum."
Başkan Şenkul: Başımıza taş yağdı desek abartmış olmayızGirne, akşam saatlerinde yaşanan şiddetli sağanak ve ceviz büyüklüğündeki dolu yağışıyla zorlu bir gece geçirdi.06 Aralık 2025 Cumartesi 10:49KIBRIS
Unilig... DAÜ Geçtiğimiz yılın finalisti YDÜ'yü devirdiUnilig dün akşam oynanan iki maç ile devam etti. DAÜ Geçtiğimiz yılın finalisti YDÜ'yü devirdi. Gecenin ikinci maçında ise Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ligin yeni takımı Kıbrıs Altınbaş Üniversitesi'ni yendi.06 Aralık 2025 Cumartesi 10:42KIBRIS
Salih Canseç görevden alındı, yerine Pembe Arifoğlu atandıGörevi kötüye kullanma ve rüşvet soruşturması kapsamında tutuksuz yargılanan Salih Canseç, Maliye Bakanlığı Genel Koordinatörlüğü görevinden alındı.06 Aralık 2025 Cumartesi 10:41KIBRIS
5 gün boyunca yağmur bekleniyorMeteoroloji Dairesi, bugünden 10 Aralık Çarşamba’ya kadar yer yer sağanak beklendiğini belirtti.06 Aralık 2025 Cumartesi 10:39HAVA DURUMU
Netflix, Warner Bros Discovery’yi satın alıyorStüdyo ve yayın platformunu Netflix’in, Warner Bros. Discovery (WBD) medya şirketini 82,7 milyar dolarlık işletme değerinden satın almak için bağlayıcı bir anlaşma yaptığı bildirildi.05 Aralık 2025 Cuma 20:30YAŞAM
Almanya'da askerlikte yeni dönemFederal Meclis'te, askerlik sisteminde reform öngören yasa kabul edildi. Rusya kaynaklı tehdit algısı artan Almanya, asker sayısını ilk aşamada gönüllü olarak askerlik yapmak isteyenlerle arttırmayı hedefliyor.05 Aralık 2025 Cuma 20:04AVRUPA
Sendikalar " Game Over", istifa edin!KAMUSEN, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS ve KAMU-İŞ, ekonomik ve sosyal haklara ilişkin taleplerinin hükümet tarafından reddedildiğini açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 19:33KIBRIS
Üstel Ankara yolcusuBaşbakan Ünal Üstel, Ankara'ya gidiyor. Üstel'in yarın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile görüşmesi bekleniyor.05 Aralık 2025 Cuma 19:30KIBRIS
Rum Lider Hristodulidis Kabinesinde 4 Bakanı değiştiRum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis, dört bakanlık ve bir müsteşarlıkta değişikliğe gidildiğini duyurdu. Enerji, Çalışma, Adalet ve Sağlık Bakanlıklarına yeni isimler atandı.05 Aralık 2025 Cuma 19:22GÜNEY KIBRIS
Maria Holguín: Üçlü görüşmeyi “verimli ve somut sonuç” hedefiyle hazırlıyoruzHolguín, Erhürman’la yaptığı görüşmenin ardından, 11 Aralık’ta Erhürman ve Rum lider Hristodulidis’le yapılacak üçlü toplantının “yeni atmosferi güçlendirecek somut bir görüşme” olması için çalıştığını açıkladı.05 Aralık 2025 Cuma 14:51KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.