24 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa18°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele18°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara18°C

MEDYA ETİK KURULU’NDAN MEDYAYA UYARI:   “ETİK KURALLARA UYUN”  

Medya Etik Kurulu’ndan medyaya uyarı:     “Etik kurallara uyun”   

06 Eylül 2014 Cumartesi 11:44

Medya Etik Kurulu, hasta haklarına saygı gösterilmesi, trafik kazası haberlerinde detayların verilmemesi, tecavüz haberlerinde mağdurun kimliğinin yayımlanmaması ve yapılan yorumlarda kişilik haklarına saygılı olunması gereğine dikkat çekerek, medya etik kurallarını ihlâl eden bazı gazeteleri uyardı.

Medya Etik Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, salgın hastalık gibi tüm toplumu yakından ilgilendiren konularda haber yapmanın gerekli olduğu ancak sansasyonel ve toplumda paniğe yol açabilecek şekilde yapılan haberlerin faydadan çok zarara yol açabileceği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür tarafından yapılan ve 25 Ağustos tarihli gazetelerde yer alan salgın hastalık haberleriyle ilgili şikayetin, kurul tarafından değerlendirildiği ifade edilen açıklamada, gazetelerin önemli bir bölümünün açık isim ve fotoğraf vererek “Hastanın izni olmaksızın hastane ve benzeri kurumlarda hiçbir yolla ses ve görüntü alınmaması ve hastanın kimliğinin açıklanmaması” ilkesinin ihlal ettiği kaydedildi.

Kurul, konuyla ilgili olarak Diyalog, Haberal Kıbrıslı, Havadis, Halkın Sesi, Kıbrıs, Kıbrıs Postası ve Star Kıbrıs gazetelerini uyarma kararı aldığını açıkladı.

KANLI FOTOĞRAFLAR YAYINLANMAMALI

Asya Rıdvanoğlu’nun trafik kazasında hayatını kaybetmesiyle ilgili haberlerin de kurul tarafından değerlendirildiği kaydedilen açıklamada, “Medyanın temel görevi, kuşkusuz, kazanın oluş şekli ve nedeniyle ilgili toplumu doğru biçimde bilgilendirmektir. Ancak, evrensel gazetecilik ilkeleri, başta kanlı fotoğraflar olmak üzere, kaza haberlerinde bazı detayların verilmemesi gerektiği yönündedir. Medya Etik Kurulu olarak, sarsıcı kaza haberlerinde, ailenin acısını daha fazla artıracak detaylardan kaçınılmasını tavsiye ediyoruz” denildi.

TECAVÜZ MAĞDURUN KİMLİĞİ YAYIMLANMAMALI

www.kibristime.com haber sitesinde 26 Ağustos’ta yayımlanan “Mağusa’da tecavüz” başlıklı haberde “mağdurun” açık kimliğinin verildiğini, yapılan uyarı üzerine düzeltme yapıldığının belirlendiği belirtildi.

Açıklamada, “Cinsel dokunulmazlığa, kadın ve çocuk istismarına ilişkin suçlarda, mağdurun açık ismi ve fotoğrafları yayımlanmamalı; kimliğini ortaya çıkaracak yayınlardan kaçınılmalıdır" denildi.

CİNSİYETÇİ YORUMLARDAN KAÇINILMALI

Kurul, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, KKTC ziyareti sırasında Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile sohbeti sırasında çekilmiş bir fotoğraf karesiyle ilgili gazeteciler tarafından yapılan yorumları da değerlendirdi.

Yapılan eleştirilerde kişilik haklarına saygı gösterilmesinin ve özellikle de cinsiyetçi yorumlardan kaçınılmasının gerekli olduğu kaydedildi.

Açıklamada ayrıca sosyal medyada yapılan paylaşımların ve yorumların editoryal süzgeçten geçmeden gazetelere ve haber sitelerine taşınmasının da etik açıdan doğru olmadığı vurgulandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA