MECLİS’TE YİNE KIB-TEK KONUŞULDU
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk sözü alan Ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili ve Genel Başkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na jeneratör alımıyla ilgili ODTÜ raporu hakkında konuştu.

04 Mart 2019 Pazartesi 14:10
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk sözü alan Ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili ve Genel Başkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na jeneratör alımıyla ilgili ODTÜ raporu hakkında konuştu.
Ersin Tatar, 300 milyon TL borcu olan bir kurumun bir 300 milyon TL daha borçlandırılmasına kimsenin hakkı olmadığını belirtti.
Merkezi İhale Komisyonu’nun konuyu ODTÜye havale ettiğini ve bir rapor hazırlattığını belirten Tatar, rapordan alıntılar yaparak, ilgiliklerin bunları dikkate almasını istedi.
Tatar, konuyla ilgili ihale sürecini de eleştirerek, uluslararası olmayacak denilen ihalenin uluslararasına açıldığını kaydederek, ülkede yasalar olduğunu ve zaten borcu olan bir kurumun yeniden borçlandırılamayacağını söyledi.
Bu ihalenin yeniden düşünülmesi gerektiğini kaydeden Tatar, Güney Kıbrıs ile işbirliği içinde elektrik konusunda girişimler yapıldığını anımsatarak “Bu gün için ihaleye çıkılacak 4 jeneratöre ihtiyaç yok” dedi.
Tatar, hükümetin de bu konuda işbirliği olmadığını, hatta CTP içinde bile fikir birliği olmadığını savundu..jpg)
ARIKLI
YDP Milletvekili Erhan Arıklı, muhalefetin 62 maddeyi kullanarak konuşma yapma istemesinin Salı günleri hükümetin genel kurul salonunda bulunmaması olduğunu belirtti. Kıb-Tek ile ilgili tartışmaya değinen Arıklı, bu konuyla ilgili bakana çok yüklenmek istemediğini çünkü kendisinden habersiz adımlar atıldığını kamuoyuyla bile paylaşacak olaylar yaşadığını söyledi.
Kıb-Tek’i “Cumhuriyet” olarak nitelendiren Arıklı, kendi başına buyruk tavır içinde olunduğunu savundu.
Arıklı, ODTÜ raporuna da değindiği konuşmasında Kıb-Tek yönetiminin aynı şartnameyle ihaleye çıkma ısrarında olduğunu söyledi ve bunu eleştirdi.
İhaleye çıkmaya ihtiyaç olmadığını savunan Arıklı, bu kadar borçlanmaya da gerek olmadığı görüşünü ortaya koydu.
Arıklı, hükümetin Kıb-Tek konusunda atacağı adımlar konusunda hükümete destek vereceklerini kaydetti.
NAMİ
Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, rakamlarla ilgili ilk bilgileri kendisinin verdiğini anımsatarak, bazı noktalarda yenilemelerin gerekli olduğunu yineledi.
Nami, adet ve sistem konusunda farklı görüşler olduğunu kaydederek, ihale sürecinde ODTÜ raporunu da dikkate alacak bir çalışma yapılacağını söyledi.
Özdil Nami, bu karara, ya da bakanlığa karşı herhangi bir ters düşme durumu olmadığını, bu hafta içerisinde teknik heyetleri bir araya getirerek sonuca ulaşma yolunda adım atacaklarını belirtti.
Borç komitesine de başvurduklarını ve önceden alınan borcun bir miktarı ödendiğinden komiteye başvurmanın gerekli olmadığı bilgisi aldığını kaydeden Nami, bu jeneratörlerin Türkiye ile yapılması planlanan enterkonnekte sisteme alternatif olarak düşünülmediğini ifade etti.
Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Nami, sadece yönetim kurulu başkanı değişikliğini yeterli buldukları için başkasını değişmediklerini ve göreve yeni geldiklerinde kullandığı “ihaleye ihtiyaç yok” açıklamasının gelinen noktadaki ihtiyaçlar için geçerli olmadığını söyledi.
Nami, kabloyla elektrik 1-2 yıl içinde gelecek olsaydı o süreyi idare etmeye çalışacaklarını ancak henüz o noktaya gelemedikleri için ihale sürecine yeşil ışık yaktığını kaydederek, 2019’da zorlanacaklarını ama atlatacaklarına inanç belirtti. Nami, önümüzdeki dönemde yaşanma olasılığı olan sıkıntılar için Güney Kıbrıs ile yapılması öngörülen işbirliğine güvenip, bekleyemeyeceklerini kaydetti.
Bilimsel verilerle ilgili yapılan çeşitli çalışmalar hakkında bilgi veren Nami, önümüzdeki haftadan itibaren kamuoyunu bilgilendireceklerini belirtti.
Nami, önceki dönemde ihalesiz alım için karar alındığını ancak yürütülmediğini, bu nedenle şu anki ihtiyaç için ihaleye çıkılması gerektiğine karar verdiklerini söyledi.
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.