19 Nisan 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele15°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara13°C

MECLİS’TE ENERJİ, HÜKÜMET, ÇEVRE KONUŞULDU

Meclis’te enerji, hükümet, çevre konuşuldu

18 Nisan 2014 Cuma 13:16

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında, denetleme görevini yerine getirmek üzere toplandı.

Genel Kurul’da gündem dışı konuşmalara geçilmeden, Divan Katipliği için seçim yapıldı. Kapalı zarfla yapılan oylama sonucunda İzlem Gürçağ Altuğra, aldığı 37 kabul oyuyla divan katibi olarak seçildi.

Şeffaf sandık için çalışma başlatıldı

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, yerel seçimlerde şeffaf sandıkta oy vermek için çalışma başlatıldığını, bu kapsamda yerel seçimlerde seçim sandıklarının demokratik ülkelerdeki gibi şeffaf olacağını söyledi.

Bunun ardından gündem dışı konuşmalara geçildi.

Özgür

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür, enerji konusunda gündem dışı konuşma yaptı. Özgür, Kıbrıs’ta ve bölgesinde enerjinin önemli bir yer tuttuğunu; Türkiye’nin enerji sektörü ile geliştiğini, diplomatik girişimlerini geliştirdiğini, büyük gelişim sağladığını, ekonomisini enerjiyle büyütmeyi başardığını, açılımlar yaptığını ifade ederek, Türkiye’nin bölge barışına ve Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik yapıcı tavrın da enerji ile bağlantılı olduğuna inanç belirtti.

AB’nin Güney Kıbrıs’a, Türkiye’nin enerji konusunda işbirliklerinin kaçınılmaz olduğunu gösterdiğini; Kıbrıs sorununun çözümünün enerji konusunda AB’ye rahatlama getireceğini ifade eden Özgür, Kıbrıs Türk tarafı olarak da enerji konusunda bir takım işbirliklerine önem verilmesi gerektiği görüşünü dile getirerek, girişimlerde bulunup politikalarını bu çerçevede düzenlemenin önemine işaret etti.

Tatar-Yorgancıoğlu atışması

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da, hükümetin icraatları ve son ekonomik gelişmeleri değerlendirdiği gündem dışı konuşmasında, ülkede kaç aydır “hükümet var mı yok mu” tartışması yapıldığını söyleyerek, “bu iş maskaralığa dönüştü” dedi.

Bunun üzerine Başbakan Özkan Yorgancıoğlu Tatar’a “Meclis kürsüsünde olduğunu unutma” diye tepki gösterdi. Tatar da, hükümet içinde bir pazarlık olup olmadığını sorarak, hükümette pazarlık yapılıp yapılmadığını herkesin duyduğunu ancak bunları hükümetin duymaması durumunda “sağır” olunduğunu savundu.

Yorgancıoğlu

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu hükümette kalmak için çalışmadıklarını, halka hizmet için çalıştıklarını ifade ederek, hükümette kararlar üretildiğini, sorunları olduğunu inkar etmediklerini ancak CTP-BG’nin hükümette kalmak için taviz vermediğini söyledi.

Mungan

Maliye Bakanı Zeren Mungan da, Tatar’ın “sanayi ile ilgili hiçbir şey yapılmadığı” eleştirisine yönelik, üretimin ve sanayinin kendileri için çok önemli olduğunu, eğitim ve turizme de ayrı önem verdiklerini kaydetti.

Mungan, vergi yasaları ve faiz yasaları ile ilgili yapılan çalışmaları anlatarak, kredi kartları ve banka kartları ile ilgili de düzenlemeler yapılması gerektiğini, bankalarla ilgili yasalarda da çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, tüm bunları bütünlüklü bir şekilde sürdürdüklerini anlattı.

Pilli

UBP Güzelyurt Milletvekili Ali Pilli de, çevre ile ilgili yaptığı gündem dışı konuşmasında, çevrenin ülke ve vatandaşlar için önemine dikkat çekti. Çevrenin kontrol altında tutulması gerektiğini, bunun gelecek için büyük önem taşıdığını belirten Pilli, ülkedeki çevre sorunlarına işaret etti, hava, toprak, su kirliliği yanında ses ve görsel kirliliklere dikkat çekti.

Bakırcı

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı da, tüm televizyon kanallarında kamu spotu olarak yayınladıkları çevre programlarında belirtildiği gibi çevreyi kirletenlere bundan böyle ciddi cezai işlemler uygulayacaklarını belirterek, bakanlığının çevreyi kirletenlerin yanı sıra ses kirliliği yaratanlara da bazı yaptırımlar uygulayacağını söyledi.

Saner

UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner de, ulaştırma konusuna değindiği konuşmasında, inşaat şirketlerinin yaptığı sitelerin giriş çıkışlarına da dikkat edilmesi ve önlem alınması gerektiğini ifade etti.

Kaşif

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif de, karayolları ile ilgili devam eden işler hakkında milletvekillerine bilgiler verdi. Kaşif, anayollara giriş çıkışların ise kendisini en rahatsız eden durum olduğunu kaydetti.

Serdaroğlu

DP Ulusal Güçler Girne Milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu da Meclis heyetinin Londra ziyaretiyle ilgili konuşma yaptı. Serdaroğlu 300 bin Kıbrıslı Türkün İngiltere’de yaşadığını kaydetti ve bu yüzden orada bir lobi kurulması gerekliliği üzerinde durdu.

Özcenk

UBP Gazimağusa Milletvekili Erdal Özcenk de, sağlıktaki sorunları gündeme taşıdı. Gazimağusa Devlet Hastanesi acil servisinde hekim ihtiyacı olduğunu, buraya 2 hekim alınsa sıkıntısının giderileceğine inanç belirtti. Sağlıkta elemana ihtiyaç olduğunu ancak yeni müşavirler müdürler atandığını, asgari ücret alan çalışanların işten çıkarıldığını savundu.

Gülle

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de, kan tedariki konusunda ciddi sıkıntılar bulunduğunu, kampanyalar yapıldığında kan bulunduğunu ancak kan ihtiyacını karşılamanın her zaman kolay olmadığını bu yüzden bir veri bankası oluşturarak her ay ihtiyaç olan 1500-2000 ünite kan için çalışma yapacaklarını söyledi.

Gazimağusa’da da eksikliklerin bulunduğunu, 2 hekim ihtiyacı olduğunu, bunun öncelikli hedef olarak alındığını ifade eden Gülle, bakanlık olarak her tür kemoterapi ilaçlarını bulundurduklarını, ancak her zaman hazır bulunamadığını, ancak en hızlı şekilde bu ilaçların tedarik edildiğini kaydetti.

Gülle’nin konuşmasının ardından Genel Kurul çalışmalarını tamamladı. Genel Kurul 21 Nisan Pazartesi günü toplanacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA