24 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt21°C
  • İskele18°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara19°C

MECLİS ÜÇ YASA TASARISI ONAYLADI

Meclis üç yasa tasarısı onayladı

01 Nisan 2014 Salı 10:30

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, dün Meclis Başkan Vekili Ünal Üstel başkanlığında toplanarak üç yasa tasarısını onayladı.

Toplantıda ilk olarak, Genel Kurul’un gündeminde bulunan, “Polis Örgütü Kuruluş, Görev ve Yetkileri Değişiklik Yasa Tasarısı”, “Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Değişiklik Yasa Tasarısı” ile “Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti Seçimleri İçin Oy Verme Gününün Saptanmasına İlişkin Karar Tasarısı”nın ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkereler okunup oylanarak, kabul edildi.

Daha sonra, boşalan Yayın Yüksek Kurulu üyeliği için önerilen Altan Erdağ’a ilişkin komite raporu oylanarak, Erdağ’ın üyeliği oyçokluğuyla kabul edildi.

Ardından Polis Örgütü Kuruluş, Görev ve Yetkileri Değişiklik Yasa Tasarısı görüşülmeye başlandı.

İlk olarak İdari ve Sosyal İşler Komitesi Başkanı DP-UG Milletvekili Özdemir Berova yasayla ilgili komite raporunu okudu.

Saner

Berova’nın ardından söz alan UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner, Avrupa Birliği vizyonu olan bir ülkede, çalışanların İngilizce diline hâkim olması gerektiğini anlattı.

Devlet dairelerinde çalışanlara İngilizce dil eğitimi verildiğini ancak poliste çalışanlara bu tarz bir eğitim verilmediğini belirten Ersan Saner, hükümetin polise de eğitim verilebilmesi adına açılım yapılması gerektiğini söyledi.

Çakıcı

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, bundan 1 yıl önce geçen yasayla terfi için İngilizce bilme şartı aranmaya başlandığını söyledi.

“Bugün gelinen noktada görülüyor ki kurslar açılması, polislerin eğitilmesi lazımdı” diyen Çakıcı, “Bu kadar kısa sürede, esas işi İngilizce öğrenmek olmayan ve vardiya şeklinde çalışan polislerin dil öğrenmesi kolay değil” dedi.

Çakıcı, kendi görüşünün İngilizce kriterinin bir şart olarak konulmaması, ancak bir ek puan olarak değerlendirilmesi yönünde olduğunu söyledi.

İşkenceyle ilgili adı geçen bazı polislerin terfi almasıyla ilgili basında çeşitli haberler çıktığını söyleyen Çakıcı, konuyla ilgili hükümetten bilgi istedi.

Çakıcı işkenceyle ilgili gerekli prosedürlerin hayata geçirilmesi gerektiğini de anlattı.

Angolemli

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, iyice hesaplanmadan yasa geçirildiğini kaydederek, herkesin İngilizce öğrenemeyeceğinin düşünülmediğini belirtti.

Polis Terfi sisteminin torpile dayandığını iddia eden Angolemli, 14 Ağustos’tan yani terfilerden önce polisteki terfi mevzuatını objektif yapıya kavuşturmak için Polis Yasası’nda değişikliğe gidilmesini istedi. Angolemli, esas sorununun terfi sistemi olduğunu ileri sürdü.

Polisin sivilleşmesi çalışmasıyla ilgili taslağın artık tasarı veya öneri halinde meclise gelmesi gerektiğini belirten Angolemli, “O zaman terfi işleri daha adil bir yapıya kavuşabilir” dedi.

Şahali

CTP-BG Milletvekili Erkut Şahali, 2011 yılında Polis Yasası’nın değiştiğini ve dil konusunun gündeme geldiğini anımsattı. Şahali, 3 yıllık sürede İngilizce yeterliliğinin artırılmasında gerekli adımların atılmadığını ifade etti.

Polis terfilerinin araştırılması için kurulan komitenin üyesi olduğunu söyleyen Şahali, raporun sonuçlanmak üzere olduğunu ifade etti. Şahali, sübjektif kriterler doğrultusunda terfilerin yapıldığını savundu.

Soyer

Yasa tasarısıyla ilgili söz alan CTP-BG milletvekili Ferdi Sabit Soyer, yabancı dil eğitiminde İngilizcenin yanında bir üçüncü dilin de öğretilmesi gerektiğini belirterek, Avrupa ve dünyada bunun bu şekilde kabul gördüğünü söyledi.

Kıbrıs gerçeği göz önünde bulundurarak Rumcanın da eğitim sistemine dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Soyer, buna yönelik tepkileri de eleştirdi.

Soyer, polisin uyuşturucu konusunu daha ciddi ele alması gerektiğini de ifade etti.

Polis müdürü konusunda yaşanan tartışmaya değinen Soyer, “Başbakanın önerdiği polis müdürü Cumhurbaşkanı tarafından imzalanmıyor, bu tavrı şık bulmuyorum. Sistemi tıkamıştır. Bu ilgili tüm taraflara, yani polis örgütü, Meclis, Cumhurbaşkanlığı makamı için zararlıdır” dedi.

İzbul

CTP-BG milletvekili Salih İzbul, mevcut terfi sistemini ilgili komitede soruşturduklarını ve şu anki terfi sisteminde sorunlar olduğunu tespit etiklerini ifade etti.

Polisin terfi sisteminde, sicil puan ağırlığının yüzde 60, sözlü sınavın ağırlığının yüzde 40 olduğuna işaret eden İzbul, terfilerden önce de bir ön sınav yapıldığını anlattı.

Terfilerin objektif kriterlere bağlanması gerektiğini dile getiren İzbul, polislerin çalışma motivasyonun ancak bu şekilde sağlanabileceğini belirtti.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Tasarısı oybirliğiyle kabul edildi.

Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Değişiklik Yasa Tasarısı

Meclis Genel Kurulu’nda Polis Örgütü Kuruluş, Görev ve Yetkileri Değişiklik Yasa Tasarısı’nın ardından, Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Değişiklik Yasa Tasarısı onaylandı.

İdari ve Sosyal İşler Komitesi Başkanı DP-UG Milletvekili Özdemir Berova’nın yasayla ilgili komite raporunu okumasının ardından görüşmeye geçildi.

UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner yasa tasarısıyla ilgili söz alarak özürlü yerine engelli tanımlamasının kullanılmasının doğru bir karar olduğunu söyledi.

Gürpınar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, değişiklik yasa tasarısının yerel iş gücünün artırılması yasası kapsamında, engelli istihdamının özel sektörde de sağlanması adına ortaya çıktığını belirtti.

Özel sektörde istihdam edilen engelli sayısının çok az olduğunu, bu sayının artması gerektiğini belirten Gürpınar, yasa tasarısının amacının teşvik olduğunu kaydetti.

İstihdam konusunda yasanın ciddi bir sonuç getireceğine inandığını söyleyen Gürpınar, özel sektörde engelli istihdamının artırılması konusunun takipçisi olacaklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından yasa tasarısı madde madde okunup oylanarak, oybirliğiyle kabul edildi.

Muhtarlık ihtiyar heyeti seçimleri

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti seçimlerinin 29 Haziran 2014’te yapılmasını öngören karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dün son olarak “Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti Seçimleri İçin Oy Verme Gününün Saptanmasına İlişkin Karar Tasarısı” ele alındı. Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı Tufan Erhürman’ın tasarıya ilişkin komite raporunu sunmasının ardından ilk sözü TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli aldı.

Angolemli

Hüseyin Angolemli, muhtarların statüsünün yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.

Muhtarların maaş mevzunun çok önemli bir konu olduğunu söyleyen Angolemli, muhtarların etkin hale gelmesi için maaşa bağlanması ve belediyede yetkili bir statüye getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Angolemli’nin ardından “Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti Seçimleri İçin Oy Verme Gününün Saptanmasına İlişkin Karar Tasarısı” madde madde okunup, oylandı ve oybirliğiyle kabul edildi.

“Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti Seçimleri İçin Oy Verme Gününün Saptanmasına İlişkin Karar Tasarısı”, Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 10’uncu maddesinin (3)’üncü fıkrası ile 11’inci maddesinin (3)’üncü fıkrası uyarınca, 29 Haziran 2014 Pazar gününü, Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti seçimleri için oy verme günü olarak saptanmasını öngörüyor.

2 Nisan’da olağanüstü toplantı

Oylamanın ardından Genel Kurul’un toplantısı sona erdi. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, sonraki toplantısını 3 Nisan Perşembe günü yapacak.

Meclis, 2 Nisan’da olağanüstü toplantı yapacak. Bu toplantıda Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Kıbrıs sorunu konusundaki son gelişmeler hakkında Meclis’e bilgi verecek.

Foto: Hamza Saner - Mehmet Çakıcı - Hüseyin Angolemli (amblem kesilsin) - Ferdi Sabit Soyer - Salih izbul- - Aziz Grpınar

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA