MECLİS TOPLANTISI'NDAN ÖZETLER (2)

18 Mayıs 2015 Pazartesi 13:57
Genel Tarım Sigortası Fonu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu tarafından oyçokluğuyla kabul edildi.
Yasa, Fonun bütçesini, 18 milyon 300 bin TL olarak öngörüyor.
Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısında ele alınan Yasa Tasarısının görüşülmesi sırasında konuşan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Tarım Sigorta Fonunun günün şartlarına göre ele alınıp tekrar düzenlenmesi gerektiğini söyleyerek bu düzenlemenin yapılmamasını eleştirdi.
Enginar üretilen bölgelerdeki gençlerin kendi kendilerine üretime girme çabalarını anlatan Angolemli, hükümetin öncülüğünde bir birlik altında bir araya getirilerek ürünlerinin pazarlanmasının kolaylaştırılması gerektiğini, arıcılık ve bal işinde de hükümetin daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi.
Üreticiyi korumak için bir takım yöntemler uygulamak zorunda olunduğunu belirten Angolemli, ürünlerde yeterli denetim yapılmadığını da söyledi.
Sadece çiftçi ve tarımcıların otomatik sigortalı olması yönünde bir sigorta fonu oluşturulması gerektiğini dile getiren Angolemli, hükümet edenlerin bu konularda bir şeyler üreterek, insanların geleceğini güvence altına almak gerektiğini kaydetti.
ÇAVUŞOĞLU
UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu ise, “hükümetin sorun çözmekten aciz sorun üreten bir yapıda olduğunu” ileri sürerek ülkede tarım sigortasının olmazsa olmaz olduğunu belirterek sürdürülebilir bir tarım sigortasının önemine işaret etti.
Kuru ve sulu tarımın planlanmasında çok daha fazla ciddi ve özveri ile çalışılması gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, özellikle Tarım Bakanlığı’nın daha ciddi çalışmalar yapması gerektiğini söyledi.
Dünyada, tarım ürünlerinin yani üretimin gelecek nesillerin olmazsa olmazı olduğunu kaydeden Çavuşoğlu Tarım Bakanlığının kontrolünde olan ürünlerin planlanması için çok daha fazla sıkı çalışılmasının önemine işaret etti.
Tarım Sigortası Fonunun zarar ziyanı tazmin etme noktasında olmadığını ve güçlendirilmesi zorunluluğunun artık aşikar olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, tarım kredilerinin güçlü hale getirilmesi gerektiğini ve devletin sorunları çözümünün başlangıcında tarım sigortasının güçlendirilmesinin gerektiğini söyledi.
Çavuşoğlu, “bu ülkede eşek sorunu bile çözülmedi. Sayısını bile sayamadık ve eşekleri bile koruyamadık. Bütçeye kaç para konuldu belli değil. Bu eşekler kimin arpasını, kimin ekinini yiyecek belli değil. Aylardır bariyerlerin çekilmesi halinde eşekler içeriye bile konulamadı. Üreticiler kendi tarlalarını koruya bilmek için ellerinden geleni yapıyor ama koruyamıyorlar” şeklinde konuştu.
Çavuşoğlu ayrıca, bu ülkedeki 300-500 eşeğin sorununu çözemeyen bir zihniyetin ülkenin tarım politikasını çözmesini beklemenin de biraz saflık olacağını savundu.
HAMZAOĞULLARI
CTP-BG Milletvekili Biray Hamzaoğulları, küçük baş hayvancılık yapan kişilerin yılda sadece 3 ay sağdığını, sütünü satıp da yem alamayacağını dile getirerek, küçükbaş hayvancının sürekli mağdur olduğunu kaydetti.
Küçükbaş hayvancılar için gerekeli çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğini söyleyen Hamzaoğulları, özellikle Karpaz bölgesinde birçok küçükbaş hayvancının batma durumunda olduğunu savundu.
İvedi bir çalışma yapılarak küçükbaş hayvancının rahatlatılması gerektiğini kaydeden Hamzaoğulları, balıkçılıkla ilgili de ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini belirterek “ teşvik parası onların sosyal hakları olarak yatırılmalı, hak etmeyenlerin bu parayı almasından vicdanım sızlar” dedi.
MUNGAN
Maliye Bakanı Zeren Mungan ise, 2015 yılı bütçesinin uygulandığını dile getirerek, tarım sektörü ile ilgili kaynaklar kullanıldığını, bunların Türkiye Cumhuriyeti değil KKTC halkından toplanan kaynaklar olduğunu söyledi.
Genel Tarım Sigortasının 34 Milyon TL kaynağının Türkiye’den reform destekleme adı altında 115 Milyon TL’lik bir kaynaktan aktarıldığını dile getiren Mungan, bu rakamın ilave alınmış değil tahsis edilen kaynakların kullanılmamasından artan kaynak olduğunu söyledi.
SENNAROĞLU
Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu da, ülke tarımında sıkıntı olduğunu aslında tüm dünya genelinde sıkıntılar yaşandığının görüldüğünü dile getirerek, tarımın devlet desteğiyle sürdürüldüğünü söyledi.
İnsanoğluna beslenmesi için kaliteli güvenilir ve ucuza gıda sunmanın stratejik bir durum olduğunu söyleyen Sennaroğlu, bazı ödemelerin yapılmamasının doğru olduğunu dile getirerek, hükümete gelindiğinde ödeneklerde paranın tükendiğini 35 Milyon TL’lik paranın tamamlanmasından dolayı bütçede açık oluştuğunu kaydetti.
Ülkede reformular yapılması gerektiğini ve bu reformların önümüzdeki süreçte mutlaka yapılması gerektiğini kaydeden Sennaroğlu, çiftçilerin “Tarım Bakanlığı’nı yıkacağız” söylemlerine cevap olarak da gerekli ücretin belirlenip duyurulacağını, sıkıntıların değerlendirilerek çözülmesi için de gerekli çalışmaların yapılacağını belirtti.
Bütçe çalışmalarının kendilerince tamamlanarak 2015 yılı öncesinde Bakanlar Kuruluna getirildiğini söyleyen Sennaroğlu, Genel Tarım Sigortası Fonu bütçesinin şu anda görüşülmesinin kendilerinden kaynaklanmadığını kaydetti.
Bakanlıkta kadro ve araç yetersizliğinin olduğunu da dile getiren Sennaroğlu, akaryakıt biriminin tek bir aracı dahi olmadığını söyleyerek yaşanan sıkıntıların da bu örnekle anlaşılmasını istedi.
Sennaroğlu ayrıca, LSD hastalığında ise, aşı olmayan ve ölen tüm hayvanların tazmin edildiğini ve edilmeye de devam edileceğini söyledi.
Sennaroğlu ayrıca, kooperatifçiliği çok önemsediklerini de söyleyerek, özellikle enginar konusunda da gerekli çalışmaların yapılacağını kaydetti.
Tarımcıya renkli akaryakıt ve vergisiz akaryakıt verilmesi konusunda ise, her istasyonda bir tane euro dizel ve motorin uygulamasını başardıklarını söyleyen Sennaroğlu, renkli akaryakıt verilmesi konusunda da bazı uygulamalarda sıkıntıları çözerek ileriki süreç içerisinde uygulamaya geçilmesi temennisinde bulundu.
Konuşmaların ardından Genel Tarım Sigortası Fonu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı oyçokluğuyla kabul edildi.
Oylamada 26 kabul, 3 ret oyu kullanıldı, 21 kişi de oylamaya katılmadı.
Genel Kurul daha sonra Birleştirilmiş Köy ve Mahalle İhtiyar Heyetleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı ele almaya başladı.
Meteoroloji Dairesi'nden sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, yarın gök gürültülü sağanak beklendiğini duyurarak, yetkililer ile vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.17 Eylül 2026 Perşembe 14:01HAVA DURUMU
BM’den Erhürman-Hristodulidis görüşmesi sonrası açıklamaKıbrıs Türk lideri Tufan Erhürman ile Kıbrıs Rum lideri Nikos Hristodulidis’in görüşmesi tamamlandı.17 Eylül 2026 Perşembe 13:27KIBRIS
Kişi: Değişim yakın...Önlerinde 2,5 ay bulunduğunu belirten Kişi, son sözü halkın söyleyeceğini ifade ederek, “Biz hazırız. Karşımıza nasıl bir tablo çıkacağını biliyoruz. Az sabır… Değişim yakın!” dedi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:19KIBRIS
Şahali’den DAÜ’deki görev değişikliği önerisine tepki: “DAÜ’ye dokunma artık!”CTP Milletvekili Erkut Şahali, seçime sayılı günler kala Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı ve üyelerinde değişiklik yapılmasının gündeme gelmesine tepki gösterdi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:13KIBRIS
Erhürman'dan Karma Oyu Kaldıran Düzenlemeye VETO!Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, karma oyu kaldıran Seçim ve Halkoylaması Değişiklik Yasası’nda yapılan yeni düzenlemeyi Meclis’e iade etti.17 Eylül 2026 Perşembe 13:09KIBRIS
Taçoy'dan akaryakıta zam savunmasıTaçoy: Akaryakıt düzenlemesi kar amaçlı değil, tedarikin devamını sağlamak adına yapıldı17 Eylül 2026 Perşembe 13:01KIBRIS
DAÜ-SEN: Üniversiteler Siyasi Hesaplarla YönetilemezSayın Şemi Bora, siyasi talepler doğrultusunda yapılmak istenen münhal ve istihdamlara ve DAÜ'nün değerli gayrimenkulleriyle ilgili olası tasarruflara engel olan bir VYK Başkanı olarak mı görülmektedir?17 Eylül 2026 Perşembe 12:26KIBRIS
DP, 9 belediyede kendi adayını çıkaracak!Demokrat Parti’nin (DP) Lefkoşa, Girne, Tatlısu, Çatalköy–Esentepe, Erenköy–Karpaz, Değirmenlik–Akıncılar, Geçitkale–Serdarlı, Mesarya ve Yeniboğaziçi belediyelerinde kendi adaylarıyla seçime gireceği bildirildi.17 Eylül 2026 Perşembe 12:23KIBRIS
DAÜ'de Kriz üzerine Kriz! Rektörlük Eşgüdüm Komitesi'ne mali raporları sunamadı!Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) yönetim ve mali yapıya ilişkin tartışmalar yeni bir boyut kazandı. DAÜ Rektörlüğü Eşgüdüm Komitesi'ne mali raporları sunamadı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nda yapılması gereken toplantı yapılamadı.17 Eylül 2026 Perşembe 12:16KIBRIS
Seçime giderken DAÜ'de Partizanlık Hortladı!DAÜ'ye VYK Başkanı ve VYK üyesi dayanmıyor... 3 ay önce atanan başkanın görevden alınması istendi. Yeni istihdamlar gündemde... VYK Başkanı görevden alınmak isteniyor. DETAY DAÜ Dosyasını açıyor...17 Eylül 2026 Perşembe 07:35KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.