18 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa19°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele19°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara20°C

MAZBATA MAĞDURLARINA MÜJDE!

Mazbata mağdurlarına müjde!

11 Nisan 2014 Cuma 16:37

Borçlular tarafından sabırsızlıkla beklenen taksitlendirme olayı için ivedilik alındı.  Mazbata mağdurlarına müjde! Borç İlişkilerinden Kaynaklanıp Tahsil Edilemeyen Borçların Yeniden Yapılandırılması Yasası’nda değişiklik için hazırlanan tasarının komitede ivediliği onaylandı. Böylelikle, borç yapılandırmasına giden vatandaşlar, mahkeme kararıyla belirlenen borçlarını taksitlendirebilecekler.   Rana SARRO   Banka borçları nedeniyle hapse düşen ya da ipotek taşınmaz malları icra kararıyla satılan mazbata mağdurları için, borç taksitlendirmesine imkân sağlayacak yasa değişikliği için düğmeye basıldı. Borç İlişkilerinden Kaynaklanıp Tahsil Edilemeyen Borçların Yeniden Yapılandırılması Yasası’nda değişiklik için hazırlanan tasarının komitede ivediliği onaylandı. Yasanın görüşüldüğü komitenin Başkanı CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, yasa uygulamaya konulduktan sonra güzel işler olmakla birlikte bazı sıkıntılar da ortaya çıktığını belirterek bu değişikliğin gerekli görüldüğünü kaydetti. Bankalar Birliği’nin Yasanın Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtığını ve yürütmeyi durdurma talebi olduğunu ancak 13 Mart’ta mahkemenin bunu reddettiğini belirterek, bu konuda da milletvekillerine bilgi veren Erhürman, komite üyelerinin değişiklik isteminin aciliyeti olan bir konu olduğunu kaydetti. Erhürman’ın konuşmasının ardından Borç İlişkilerinden Kaynaklanıp Tahsil Edilemeyen Borçların Yeniden Yapılandırılması Yasası’nda değişiklik için hazırlanan tasarının komitede ivediliği onaylandı.

Erhürman: Komitenin ortak kararıyla ivedilik alındı Erhürman, Ad Hoc komitenin ortak kararıyla, dün öneri verildiğini ve oy birliğiyle Meclis’ten ivedilik alındığını belirtti. İvediliği Resmi gazetede yayınlandıktan 7 gün sonra komitenin gündeme geleceğini belirten Tufan Erhürman, komite üyelerinin tümünün desteklediği bu önerinin geçmesi ve yasalaşması için genel kurula gitmesinin beklendiğini kaydetti. Erhürman konuyla ilgili şunları söyledi:

Vatandaşların evleri ve malları satılmasın diye “Yapılandırma Yasası’nda, Mahkeme tarafından yeni borç belirleniyordu. Yeni borç miktarı belirlendikten sonra mahkemeler doğrudan doğruya icra aşamasına geçiyordu. Borçları biriken insanların malları ipotekliydi. Yasa kapsamında, mahkemeye başvuran vatandaşlar için, borç miktarı epey düşürülerek, makul borç miktarı belirlendi. Ama tabii bu kadar yıldır bu borçların birikmiş olmasından dolayı, bu insanların bir defadan ödeme güçleri bulunmuyor. Otomatikman icrada mallarının satılması gündeme gelecek. Ciddi sorunlarla karşılaşılması söz konusu olabilecek. Dolayısıyla, bunca yılda oluşmuş bu sorunu insanların evlerini ve mallarını satarak ödenmesi yerine, taksitlendirmeleri düşüncesiyle hazırlanmış bir değişiklik önerisidir ve Meclis’ten oy birliğiyle ivediliği alındı.”

And: Borçları önce yapılandırıp, sonra taksitlendirsinler Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi Genel Başkanı Kazım And da, hapislik cezası alan ya da hacizle malları satılan vatandaşlar için elzem olan, taksitlendirme ivediliği alınmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Taksitlendirme imkânının sağlanacağı bu yasa değişikliğinin olumlu olduğunu kaydeden Kazım And, borçlu vatandaşlara, öncelikle banka borçlarının makul bir şekilde belirlenmesi için mahkemeye başvurmaları ve borçlarını yapılandırmaları çağrısı yaptı. Taksitlendirme imkânıyla, vatandaşların haciz baskısında kurtulacağını söyleyen Kazım And, yasa değişikliğiyle ilgili alınan ivedilik konusunda şöyle konuştu:

“Tüm borcu peşin ödemek mümkün değildi”

“Yapılan yasalar dizisinin üçüncü versiyonu olarak Aralık 2013'te yürürlüğe giren ‘Borçların Yeniden Yapılandırılması Yasası’nda’, çok ciddi bir eksiklik ortaya çıkmıştı.  Yasa, borçlarını yapılandırmak isteyen ve mahkemeye başvuran borçlulara taksitlendirme imkânı öngörmüyor. Bu taksitlendirme yasaya konmadığı için, makul ödenebilir seviyeye indirilen borçlar, mahkeme kararıyla bir defada ödenmesi isteniyor. Yasa kapsamında, banka borçlarının yapılandırılması için mahkemeye başvuran vatandaşlar hakkında, mahkeme tarafından alınan karar doğrultusunda borç miktarı makul seviyeye çekilse de, birçok borçlunun mahkeme tarafından belirlenen bu miktarları peşin ödemesi mümkün olmuyor. Taksitlendirme olmamasının dezavantajı olarak, belirlenen borç rakamının hemen ödenmesi, ödeyemezse, haciz işlemi gündeme geliyor. Çok önemli olan bu taksitlendirme için Mecliste ivedilik alındı. Bu yasadan yararlanmak isteyen borçlular, rahatlıkla ve yargıya müracaat etmek suretiyle, borçlarını yapılandırabilirler.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA