MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ (MONKEYPOX) HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 8 ŞEY
Maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) hakkında bilmeniz gereken 8 şey: En çok kime bulaşıyor?
22 Mayıs 2022 Pazar 20:23
Dünya 6 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan corona virüsü salgınıyla mücadelesine devam ederken son dönemde Avrupa ülkeleriyle birlikte ABD, Kanada ve Avustralya’da yeni bir salgınla karşı karşıya kaldı…
Genelde Orta ve Batı Afrika’da ortaya çıkan ve zaman zaman salgın halini alan maymun çiçeği virüsü (monkeypox) farklı ülkelerde çok sayıda insanda tespit edildi. Bilim insanlarının incelemelerine devam ettiği ve ABD Başkanı Joe Biden’ın bile bizzat “endişe yaratıyor” dediği maymun çiçeği virüsü ile ilgili bilinmeyen birçok detay ve bilgi var.
Fakat bilim insanları ve uzmanlar maymun çiçeği virüsünden korunmak ya da bu hastalığı geçirenlerin hayata tutunabilmesi için bazı bilgileri kamuoyu ile paylaştı.
İşte maymun çiçeği virüsü ile ilgili bilinmesi gereken 7 şey:
1- ŞU ANA KADAR HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?
Maymun çiçeği virüsü şu ana kadar resmi olarak dokuz Avrupa ülkesinin yanı sıra ABD, Kanada ve Avustralya’da görüldü. Normalde Orta ve Batı Afrika’nın ücra köşelerinde rastlanan bu hastalığın görüldüğü Avrupa ülkeleri, Birleşik Krallık, İspanya, Portekiz, Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya ve İsveç oldu.
2- SEMPTOMLARI NELERDİR?
Maymun çiçeği virüsünün bedenin farklı bölgelerinde oluşan bazı semptomları bulunmaktadır. İlk tespit edilen semptomlar arasında yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve şişlik öne çıkıyor.
Ateş arttıkça vücutta bir kızarıklık ve kaşıntı oluşmaya başlıyor. Bu genelde yüzde başlıyor ve daha sonra vücudun başka noktalarına ulaşıyor. Genelde avuç içinde ve ayakların tabanlarında yaygın bir şekilde ortaya çıkıyor. Kaşıntı aşırı derecede rahatsız edici ya da acı verici olabiliyor. Öte yandan bu kaşıntı süreci geçtikten sonra ayak tabanları ve avuç içindeki yaralar kabuk bağlıyor ve geçiyor.
Bilim insanları ve uzmanlar bu enfeksiyonun genelde 14-21 gün arasında sürebileceğini belirtiyor.
3- NASIL BULAŞIYOR?
Maymun çiçeği virüsü hastalık bulaşmış bir kişiyle yakın temasta olan birisinden kolaylıkla bulaşabiliyor. Virüs ciltteki bir yaradan, solunum yoluyla ya da göz-burun-ağızdan bulaşabiliyor.
Uzmanlar cinsel yollarla da virüsün bulaşabileceğine dair açıklamalarda bulundu.
Öte yandan bu hastalık, virüs bulaşan maymun, fare ve sincap gibi canlılardan ya da üzerinde virüs bulunan yatak örtüsü, elbise, kıyafet gibi ürünlerde de bulaşabiliyor.
4- NE KADAR ÖLÜMCÜL?
Bilim insanlarının geçmişte yaptıkları açıklamalara göre maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığına benziyor ve genelde hafif geçiyor. Hastalık birkaç hafta içerisinde kendi kendine tamamen geçebilirken buna karşılık bazı durumlarda çok ağır geçebiliyor. Batı Afrika’da bu hastalığın ölüme sebebiyet verdiğine dair kayıtlar mevcut.
5- TEDAVİSİ NEDİR?
Herhangi bir salgının önüne geçmek için, aşı yapılması önemli bir adım. Çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşıların maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruma sağladığı da biliniyor.
Öte yandan antiviral ilaçların da etkisinin olduğu aktarıldı.
6- HASTALIK ŞÜPHESİ VARSA NE YAPMALISINIZ?
Bilim insanları son dönemde Afrika kıtasının belli bölgelerine gitmiş ya da hastalanmış kişilerle görüşen ya da belirti gösterdiğini düşünen kişilerin bir an önce doktora gitmesi gerektiği uyarısında bulundu.
ABD’nin önde gelen sağlık kuruluşlarından Hastalık Önleme ve Mücadele Merkezleri’nden (CDC) Andrea McCollum, “Eğer bireyler hastalandıysa genelde iki ile dört hafta hasta kalırlar. İnsanların erken tanı koymaları ve bir an önce tedavilerine başlamaları ve bu süre zarfında görüştükleri insanları bilgilendirmeleri gerekiyor” dedi.
7- DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ NE DİYOR?
Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü, üç farklı bölgede 12 üye ülkede maymun çiçeği hastalığının tespit edildiğini duyurdu. DSÖ’nün Avrupa Bölüm Başkanı Hans Kluge, “Coğrafi olarak bakıldığında vakaların Avrupa ve diğer ülkelerde görüldüğü tespit edildi. Bu da, maymun çiçeği hastalığının bir süredir yayılmakta olduğunun kanıtı” dedi.
Kluge, konuyla ilgili incelemelerin devam ettiğinin de altını çizerken, şu an Avrupa’da açıklanan vakaların hafif geçtiğini de belirtti.
8- HAMİLE VE ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA MI?
Genelde hafif ve orta şiddette geçen maymun çiçeği hastalığı ile ilgili endişe yaratan bir açıklama DSÖ’nün Avrupa Bölüm Başkanı Kluge’den geldi.
Kluge, “Bu hastalık genelde hafif geçse de, özellikle çocuk, hamile kadın ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ağır geçebilir” ifadesini kullandı.
- Los Angeles'taki yangınlar ABD tarihinin en maliyetli yangınlarından olabilirABD'nin California eyaletinin Los Angeles kentinde süren yangınlar ülke tarihinin en maliyetli yangınlarından olabilir.10 Ocak 2025 Cuma 19:12KIBRIS
- Putin, Trump ile görüşmeye hazırKremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in ABD'de görevi devralmaya hazırlanan Trump ile görüşmeye hazır olduğunu bildirdi.10 Ocak 2025 Cuma 18:11AMERİKA
- Grip vakalarındaki artış mevsim normallerindeGrip vakalarındaki artış, mevsimsel normallere uygun düzeylerde devam ediyor. Uzmanlar, risk grubunda yer alan kişilerin daha dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.10 Ocak 2025 Cuma 17:18GENEL SAĞLIK
- Londra İngiltere'nin en hızlı yaşlanan şehriİngiltere'nin başkenti Londra, düşen doğum oranları ve genç göçmenlerin azalması nedeniyle ülkenin en hızlı yaşlanan şehri haline geldi.10 Ocak 2025 Cuma 16:19İNGİLTERE
- İskele Gençlik Merkezi hayat buluyor6 ayda bitecek10 Ocak 2025 Cuma 15:55İSKELE
- Öztürkler: Egemen eşitlik, iki devletlilik ve eşit uluslararası statüyü savunmaya devam edeceğizCumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Kıbrıs Türkü’nün egemen eşitlik, iki devletlilik ve eşit uluslararası statü hakkı olduğuna dikkat çekerek, yeni siyaseti savunmaya devam edeceklerine vurgu yaptı.10 Ocak 2025 Cuma 15:45KIBRIS
- Erhürman: Biz müzakere için müzakere değil, çözüm için müzakere istiyoruzCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik Mart ayında masada konuşulacakların, bundan sonraki yol haritası için önemli olduğuna dikkat çekti.10 Ocak 2025 Cuma 15:33KIBRIS
- Yerli biberde tavsiye dışı bitki koruma ürünü saptandıGıda denetimlerinde yerli yeşil çarli biberde tavsiye dışı, ithal deveci armudu ve sarı elmada ise limit üstü bitki koruma ürünü saptandı.10 Ocak 2025 Cuma 15:32KIBRIS
- Ticaret Odası’ndan harç, fon ve vergilerdeki artışlara tepkiKıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), harç, fon ve vergilerde enflasyon oranını aşan artışların yaşamı devlet eliyle pahalılaştırdığını belirterek, bu uygulamalara son verilmesi çağrısında bulundu.10 Ocak 2025 Cuma 15:21KIBRIS
- İthal edilecek Asaf ırkı koyun ve koçlar için son müracaat tarihi 31 OcakTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, ithal edilecek damızlık değeri yüksek Asaf ırkı koyun ve koçlar için son başvuru tarihini 31 Ocak olarak açıkladı.10 Ocak 2025 Cuma 15:20KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.