MAYMUN ÇİÇEĞİ ENDİŞESİ ARTARAK DEVAM EDİYOR
Maymun çiçeği belirtileri neler? Maymun çiçeği Türkiye’de görüldü mü, nasıl bulaşır?
11 Haziran 2022 Cumartesi 23:04
Son haftalarda onlarca ülkede ortaya çıkan maymun çiçeği hastalığı tehlikesini devam ettiriyor. Maymun çiçeği insandan insana bulaşma büyük solunum salgısı damlacıklarıyla olurken, hayvandan insanlara ısırık, tırmalama, hayvanın kan ve vücut sıvılarıyla oluyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELER?
Hastalık, klinik olarak, ateş, halsizlik, yaygın kas ağrısı, deri döküntüleri ve büyümüş lenf bezleri ile kendini gösteriyor. 1980 yılında, aşı ile dünya çapında ortadan kaldırılan çiçek hastalığı virüsüyle aynı aileden gelen bir DNA virüsüdür. Maymun çiçeği ile suçiçeği virüsünün döküntüleri birbirine benzer ancak vücuttaki yerleşimleri, hastalığın seyri birbirinden farklıdır. Çiçek virüsü aşı sayesinde yıllardır görülmüyor. Maymun çiçeği virüsünde lenf bezlerinin şişmesi bu hastalığı diğerlerinden ayırıyor. Kuluçka dönemi, yani bulaştıktan sonra belirtilerin görülmeye başlama süresi 7-14 gündür. Döküntü ise ateşin başlamasından 1-3 gün sonra başlıyor. Döküntüler gövdeden çok yüzde, kollarda ve bacaklarda görülür. Lezyonlar, düz bir kızarıklık şeklinde başlayıp (makül), deriden kabarık hale gelir (papül); ardından içleri berrak sıvı ile dolarak “vezikül” görünümü alırlar. Veziküllerin içindeki berrak sıvı sarımsı renkte bir sıvıya döner ve “püstüller” oluşur. Püstüller, kabuk bağlar ve kabukların düşmesiyle lezyonlar ortadan kalkar. Bu süreç, genellikle 2-4 hafta sürer ve kendiliğinden iyileşir.
Maymun çiçeği virüsünün bedenin farklı bölgelerinde oluşan bazı semptomları bulunmaktadır. İlk tespit edilen semptomlar arasında yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve şişlik öne çıkıyor.
Ateş arttıkça vücutta bir kızarıklık ve kaşıntı oluşmaya başlıyor. Bu genelde yüzde başlıyor ve daha sonra vücudun başka noktalarına ulaşıyor. Genelde avuç içinde ve ayakların tabanlarında yaygın bir şekilde ortaya çıkıyor. Kaşıntı aşırı derecede rahatsız edici ya da acı verici olabiliyor. Öte yandan bu kaşıntı süreci geçtikten sonra ayak tabanları ve avuç içindeki yaralar kabuk bağlıyor ve geçiyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?
Maymun çiçeği virüsü şu ana kadar resmi olarak dokuz Avrupa ülkesinin yanı sıra ABD, Kanada ve Avustralya’da görüldü. Normalde Orta ve Batı Afrika’nın ücra köşelerinde rastlanan bu hastalığın görüldüğü Avrupa ülkeleri, Birleşik Krallık, İspanya, Portekiz, Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya ve İsveç oldu.
Sağlık Bakanı Koca, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakan Koca, maymun çiçeği virüsüne ilişkin soru üzerine hastalığın temasla yayıldığını söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:
*Yurt dışında nasıl gelişti? Temasla oldu, artı salgıyla geçiyor, damlacık enfeksiyonuyla geçmiyor. Dolayısıyla salgın, pandemi ve benzeri olabilecek durum söz konusu değil.
*Lüzumsuz gündem yapmayalım, vatandaşı tedirgin etmeyelim. Halen de bizde görülmedi; ama maymun çiçeğine benzer belirtiler gösteren birçok virüs var.
*Her benzer görüntü için ‘maymun çiçeği' demeyelim. Medyada birtakım haberler yapılıyor, görseller paylaşılıyor sonra testlerini yapıyoruz, negatif çıkıyor.
*İnsanlarımızda ‘Görüldü de bunu bir şekilde gizlediler mi, açıklamadılar mı, dünyada görülüyor da bizde niye görülmüyor' gibi bir kaygıya sebep oluyor. Yoğun temas olduğu durumlarda daha çok oluyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR?
Maymun çiçeği hastalığı ile aynı virüs ailesinden gelen nadir bir hastalıktır. CDC’ye göre virüs ilk olarak 1958’de araştırma maymunlarının kolonilerinde keşfedildi.
Virüsün insandaki ilk vakası 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde tespit edildi. CDC, bugün çoğu maymun çiçeği enfeksiyonlarının hala orada meydana geldiğini, ancak hastalığın diğer bazı orta ve batı Afrika ülkelerinde de bildirildiğini söyledi.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
Enfekte hayvandan insanlara ısırık, tırmalama, hayvanın kan ve vücut sıvılarıyla veya etiyle temas, lezyonlara direkt temas veya tüm bunlarla kirlenmiş cansız materyalden temasla bulaşır. İnsandan insana bulaşma ise büyük solunum salgısı damlacıklarıyla olur. Büyük damlacıklar uzak mesafelere gidemediğinden insandan insana bulaşma için uzun süreli ve yakın temas gerekir. Bu da Covid-19’a benzer büyük salgınlar yapmasını engelleyebilecek bir özelliktir. Bulaşma yakın temas ve damlacıklarla olduğundan kesin olmamakla birlikte cinsel yolla bulaşın da olduğu düşünülmektedir. Son görülen vakaların bir kısmının bu yolla bulaştığı bildirilmiştir.
Afrika dışında son 50 yılda yaşanan en büyük salgın olan hastalığın nasıl bulaştığını da DSÖ yetkilileri açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü'nün yayılan hastalıklar biriminden sorumlu yöneticisi Maria Van Kerkhove, “Bulaşma gerçekten deriden deriye temas ile bulaşıyor. Şu ana kadar hastalık bulaşanlar bu durumu hafif atlatıyor” dedi.
NE KADAR ÖLÜMCÜL?
Bilim insanlarının geçmişte yaptıkları açıklamalara göre maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığına benziyor ve genelde hafif geçiyor. Hastalık birkaç hafta içerisinde kendi kendine tamamen geçebilirken buna karşılık bazı durumlarda çok ağır geçebiliyor. Batı Afrika’da bu hastalığın ölüme sebebiyet verdiğine dair kayıtlar mevcut.
MAYMUN ÇİÇEĞİ TEDAVİSİ NEDİR?
Herhangi bir salgının önüne geçmek için, aşı yapılması önemli bir adım. Çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşıların maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruma sağladığı da biliniyor.
Öte yandan antiviral ilaçların da etkisinin olduğu aktarıldı.
SALGINA YOL AÇAR MI?
Maymun çiçeği virüsünün belirti göstermesi bir avantaj. Belirtiler ortaya çıktığında hastalar izole edileceğinden Covid-19 gibi büyük salgınlar yapamayacağı öngörülüyor.
- Google'ın "Willow" çipi insanlık için ne ifade ediyor?Google’ın yeni kuantum çipi “Willow”, klasik bilgisayarların 10 septilyon yılda çözeceği bir problemi 5 dakikada çözebiliyor. Ancak bu hız, teknolojideki devrimsel etkileri kadar "dijital kıyamet" senaryolarını da gündeme taşıyor.27 Aralık 2024 Cuma 18:20TEKNOLOJİ
- 2024'te hangi iklim rekorları kırıldı?Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) verilerine göre, 2024 yılı, 2023'ü geride bırakarak kayıtlara geçen en sıcak yıl olmaya hazırlanıyor.27 Aralık 2024 Cuma 17:18ÇEVRE
- Ay bilinenden yüz milyonlarca yıl daha yaşlı olabilirBilim insanlarının gerçekleştirdiği yeni bir analiz, Ay'ın oluşumunun Dünya'nın doğumuna sanılandan çok daha yakın bir zamanda gerçekleşmiş olabileceğini ortaya koydu.27 Aralık 2024 Cuma 15:23TEKNOLOJİ
- Havalimanında unutulan saati çaldı!Ercan Havalimanında meydana gelen bularak sirkat suçundan tutuklanan Ü.H mahkemeye çıkarıldı. Polis memuru Ozan Kuşak mahkemede olguları aktardı.27 Aralık 2024 Cuma 14:16KIBRIS
- Hükümete Çağrı: Ekonomiye Odaklanın, Yasaklardan KaçınınKTMMOB Yönetim Kurulu tarafından yapılan kamuoyu açıklamasında, çalışanların özlük ve grev haklarının kısıtlanmasına yönelik adımların toplumda gerginlik yarattığı ifade edildi.27 Aralık 2024 Cuma 14:08KIBRIS
- Gece Kulübü’ne silahlı saldırı: Zanlılara ek tutuklulukAlayköy’deki Prenses gece kulübünün kurşunlanmasıyla ilgili tutuklanan taksici O.K. ve arkadaşı M.T., “Kanunsuz Silah ve Patlayıcı Madde Taşıma, Meskun Mahalde Ateş Etmek” suçlamalarıyla yeniden mahkemeye çıkarıldı27 Aralık 2024 Cuma 14:07KIBRIS
- Sendikalar taleplerini iletti... Toplantıya ara verildi!32 sendikanın ülke genelinde başlattığı eylem, Cumhuriyet Meclisi önünde devam ediyor.27 Aralık 2024 Cuma 14:05KIBRIS
- Trodos’ta kar ve fırtına alarmı: Pazar gününe kadar dikkat!Adanın güneybatısında etkili olan düşük barometrik basınç sistemi “Elena”, doğuya doğru hareket ederek Pazar gününe kadar bölgeyi fırtınalı hava koşullarıyla etkisi altına alacak.27 Aralık 2024 Cuma 14:04GÜNEY KIBRIS
- Ön izin vaadiyle akrabalarını dolandırdı... Tutukluluğu devam edecek!Lefkoşa’da 3 kişiyi dolandırarak 8 bin 200 dolar aldığı gerekçesiyle tutuklanan Türkmenistan uyruklu A.A "Sahte Davranışla Para Temini” suçundan yeniden mahkemeye çıkarıldı.27 Aralık 2024 Cuma 14:03KIBRIS
- Karar verildi: 2 Ay hapis yatacak sonra sınır dışı edilecek!KKTC’de izinsiz ikamet etmek suçundan tutuklanan Lefkoşa Kaza Mahkemesinde yargılanan Bangladeş uyruklu Ahmet Raju hakkındaki davada karar açıklandı.27 Aralık 2024 Cuma 14:02KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.