MAVROYANNİS: “KIBRIS İÇİN KADİFE AYRILIK YOK”
Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis, “Kıbrıs için kadife ayrılık yok” dedi; Guterres Çerçevesi’nin iyi niyet ve siyasi iradeyle, çözüm çabalarına etkin ivme katacak bir stratejik anlaşmayı gündeme getirebileceği görüşünü ortaya koydu.

26 Ağustos 2018 Pazar 14:25
Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis, “Kıbrıs için kadife ayrılık yok” dedi; Guterres Çerçevesi’nin iyi niyet ve siyasi iradeyle, çözüm çabalarına etkin ivme katacak bir stratejik anlaşmayı gündeme getirebileceği görüşünü ortaya koydu.
Mavroyannis Atina-Makedonya Haber Ajansı’na verdiği röportajda Türkiye-ABD ilişkilerini “Rakibimizin sorunlarının illa menfaatimiz demek olmadığı oldukça kaygan ve karmaşık bir ilişkiler örgüsü” sözüyle değerlendirdi.
Alithia ve diğer gazetelerin aktardığına göre “Kıbrıs’ta kadife ayrılık yok” diyen Mavroyannis, şunları ekledi:
“İstila ve işgalin sonuçları meşruiyet kazanmaları ile ortadan kalkmaz, insanlarımız haklarından feragat ederek adalete ermez. Kurtuluşun, ülkemizin ve insanlarının normal bir Avrupa toplumunda yeniden birleşmesinin peşindeyiz. Kıbrıs Rum tarafı bu tür şartları (kadife ayrılık) ne düşünür ne de tartışır.”
Türk tarafının, mevcut müzakere prosedürünün artık sonuç veremeyeceği tezini yorumlaması istendiğinde “bu tutuma tamamen karşıyım” diyen Mavroyannis, bunun, “Türk tarafının çözüm konusunda siyasi iradeye sahip olmadığının bir göstergesi olduğunu” savundu.
Mavroyannis’e Türk tarafının 30 Haziran 2017, Rum tarafının da 4 Temmuz 2017 tarihli BM parametrelerine atıf yaptığı hatırlatıldı ve aradaki fark soruldu. “Maalesef bu konu fazla öne çıkarıldı” diyen Mavroyannis, Genel Sekreter’in 6 maddesinin belge olmadığını, sözlü ifade edilen ve toplamda, stratejik anlaşma hedefiyle müzakere edilecek siyasi önerileri oluşturan bir fikir ve düşünce taslağı olduğunu söyledi.
Farklı yorumlanması ve izah edilmesinin, önerinin özünü ortadan kaldırmadığını, bu nedenle çok da sıkıntılı olmadığını söyleyen Mavroyannis, özetle şunları ifade etti:
“Sorun, çerçevenin kendisine almak istediği her şeyi, kendisi hiçbir taahhütte bulunmadan verdiğini savunan Kıbrıs Türk tarafının ala carte (tercihli) yaklaşmasıyla ve Çerçeve’nin stratejik anlaşma olarak imzalanmasını önermesiyle başladı. Bunlar Genel Sekreter’in siyasi yaklaşımının lafzına, mantığına ve ruhuna tamamen aykırı şeylerdir. Çerçeve’nin mantığı, tamamının bir paket olmasıdır.”
“MÜLKİYETTE YAPILACAK ÇOK İŞ VAR”
Mülkiyet başlığı ile ilgili bir soruya karşılık Mavroyannis, “Mülkiyette yapılacak çok iş var. zor ve karmaşık bir konu” vurgusunu yaptı, şöyle devam etti:
“Söz konusu olan, yerinden edilmişlerimizin haklarına saygı gösterilmesi ve geri dönüş hakkıyla da alakalı rehabilite edilmesidir. Genel Sekreter’in fikirleri bir miktar yön veriyor ancak yapılması gereken çalışmanın yerine geçmeye talip değil. İstenilen, her bir vaka için ayrı olan hal çareleri üzerinde, mal sahibinin arzu ve tercihlerine yaklaşabildiğimiz ölçüde yaklaşmamız ve kendisine, adil tatmin talebine kurumsal çerçeve sunarak anlaşmamızdır.”
“HARİTA YÜZDE 29,2’Yİ SOMUTLAŞTIRDI AMA…”
“Kıbrıs Türk tarafının sunduğu haritanın Rum tarafını neden tatmin etmediği” sorusunu da yanıtlayan Mavroyannis, Rum tarafının, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın sunduğu haritayı, doğru yönde atılmış adım olarak gördüğünü söyledi.
Mavroyannis “Kıbrıs Türk oluşturucu devletinin toprağı olarak yüzde 29,2 oranını kabul ettiğini somutlaştırdı. Ancak hem bu oran bizim önerimizdekinden bir, reddedilen Annan Planı'ndaki haritanın öngördüğünden de yarım puan daha büyüktür, hem de kriterlerimize uymuyor ve bizim tarafın olmazsa olmazı olan bölgeleri içermiyor. Şükür ki Genel Sekreter’in paketindeki 6 maddeden birinde Kıbrıs Türk tarafından, toprak düzenlemelerine ilave bölgeler ekleyerek önerisini daha da iyileştirmesi açıkça isteniyor” diye konuştu.
Çözümün uygulama mekanizmasının yeni bir garanti anlaşması mı olduğu sorusuna karşılık Mavroyannis “Hiçbir şekilde. Başkan Anastasiadis en küçük bir kuşku kalmasın diye Genel Sekreter’e açıkça sordu. Genel Sekreter de aynı açıklıkla ve kesin bir dille, yeni bir garanti anlaşması olmadığını söyledi. Uygulama mekanizması, çözümün kesintisiz uygulanmasını sağlamak için BM himayesindeki bir dizi düzenlemedir” cevabını verdi.
Haravgi söyleşiyi “Kıbrıs İçin Kadife Ayılık Yok… A. Mavroyannis: BM Genel Sekreteri’nin Çerçevesi (Guterres Çerçevesi) İyi Niyet ve Siyasi İrade İle Stratejik Anlaşmayı Gündeme Getirebilir” başlığıyla aktardı.
Son Ankete göre Meclis'e 5 parti giriyor, CTP ve UBP farkı 18 puan...Son Ankete göre Meclis'e 5 parti giriyor, CTP ve UBP farkı 18 puan...03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:52KIBRIS
125 yıllık Turkish Bank, ABD'li şirkete satıldıBankanın adı Freedom Bank oluyor03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:41TÜRKİYE
Hava sıcaklığı 37-40 derece dolaylarında seyrediyorMeteoroloji Dairesi'nin 1-7 tarihlerini kapsayan hava tahmin raporuna göre, bölge alçak basınç sistemiyle sıcak hava kültesinin etkisinde olacak.03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:40KIBRIS
Döviz kurları haftaya nasıl başladı?Güncel döviz kurları: Sterlin 64.20 TL03 Ağustos 2026 Pazartesi 08:00KIBRIS
Yerel Seçim 6 Aralık, Genel Seçim 22 Ocak'taYerel seçim tarihi 6 Aralık 2026 olarak belirlenirken, Milletvekilliği Genel Seçimleri için ise tarih 22 Ocak 2027 olarak öngörülüyor.02 Ağustos 2026 Pazar 17:39KIBRIS
Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecekKemik yoğunluğumuz, sandığınızdan daha erken bir yaşta azalmaya başlar.02 Ağustos 2026 Pazar 09:33YAŞAM
İtalya'nın 'İspanya ile Schengen'i askıya alma' kararı ne anlama geliyor?İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Ceuta'ya Fas'tan on binlerce kişinin geçmesinin ardından İtalya'nın İspanya ile "Schengen serbest dolaşım rejimini geçici olarak askıya alma" kararı tartışmalara neden oldu.02 Ağustos 2026 Pazar 09:31AVRUPA
“HMAS TEAL Denizcilik Müzesi” ziyaretçi kabulüne başladıBirleşik Krallık ve Avustralya Kraliyet Donanmalarında uzun yıllar görev yapan mayın tarama gemisi “HMAS TEAL”, müze olarak Girne Turizm Limanı’nda ziyaretçi kabulüne başladı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:08GİRNE
Liberal Demokrasi Hareketi, İstanbul’da kampa katıldı Liberal Demokrasi Hareketi (LDH) Genel Başkanı Engin Deniz Görgüner ile İletişim Sekreteri Halef Kurt, İstanbul’da düzenlenen Özgürlük 2.0 Yaz Kampı’na katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:07TÜRKİYE
Uluçay, Gaziantep’te Gazimağusa’nın tanıtıldığı festivale katıldıGazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay, Gaziantep’te düzenlenen ve Gazimağusa’nın kültürel değerlerinin tanıtıldığı festivale katıldı.02 Ağustos 2026 Pazar 09:05GAZİMAĞUSA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.