MARTIN SCHULZ’UN DEMECİ...
Avrupa Parlamentosu’nun eski başkanı, Alman Milletvekili Martin Schulz dün Rum basınında yer alan demecinde, iki kesimli iki toplumlu federasyon temelinde, bir an önce müzakere masasına dönülmesi gerektiğini söyledi.

04 Kasım 2018 Pazar 13:40
Avrupa Parlamentosu’nun eski başkanı, Alman Milletvekili Martin Schulz dün Rum basınında yer alan demecinde, iki kesimli iki toplumlu federasyon temelinde, bir an önce müzakere masasına dönülmesi gerektiğini söyledi.
Fileleftheros gazetesine verdiği demeçte, Kıbrıs’ı Avrupa Birliği’nin değil, Kıbrıslıların kendisinin birleştireceğini ifade eden Schulz, Crans - Montana’da bir anlaşmaya çok yaklaşıldığını ve ilerlemenin temelinin, iki kesimli iki toplumlu federal bir çözüm olduğunu belirtti.
İsviçre’de oldukça ilerleyen noktaya geri dönülmesi gerektiğine işaret eden Schulz, bunun; yeni bir başlangıç için temel teşkil etmesi gerektiğini ifade etti.
Schulz’un, AKEL’in düzenlediği bir etkinliğe katılmak için Güney Kıbrıs’a gittiğini ve bu çerçevede Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüştüğünü de yazan gazete, Schulz’un Anastasiadis’le federasyon konularını görüştüklerini söylediğini iletti.
Öte yandan Güney Kıbrıs’taki temasları çerçevesinde, “iki devlet çözümü” konusunda söylenenleri büyük bir dikkatle dinlediğini de ifade eden Schulz, bunun kendisi için bilinmeyen bir şey olduğunu ve iki devlet çözümünün ne anlama geldiğini bilmediğini söyledi.
Schulz devamla; “Bu tartışma, benim gözümde durumun daha da karmaşıklaşmasına yardımcı oluyor” ifadesini kullandı.
Almanya’nın Kıbrıs sorununa yardımcı olup olmayacağı konusundaki soruya yanıtında ise Schulz, sıradan vatandaşların hayatlarını sürdürme konusunda mücadele ettikleri bir ülke yerine, ekonominin geliştiği ve zenginliklerin insanlar arasında doğru şekilde dağıtıldığı bir ülkede yeniden birleşmeyi tartışmanın daha kolay olduğu görüşünü ortaya koydu.
Kendi tecrübesinin, siyasi problemlerin, insanların kendilerini daha güvenli hissettikleri zaman çözümünün daha kolay olduğunu söylediğini dile getiren Schulz, Almanya’nın buna yardımcı olabileceğini belirtti.
AB’nin katalizör olup olamayacağı sorusuna yanıtında ise Schulz, Kıbrıs’ı AB’nin değil, yalnızca Kıbrıslıların kendisinin birleştireceğini vurgulayarak, AB’nin bu süreçte Kıbrıslılara yardımcı olmak için elinden geleni yaptığını söyledi.
Bölünmeye rağmen adanın tamamının AB’ye alındığının unutulmaması gerektiğine işaret eden Schulz, çözüm durumunda AB bütçesinde bir madde bulunduğunu da belirtti.
Schulz, Kıbrıs halkının parlak bir geleceğe layık olduğunu da ekledi.
Haravgi gazetesi ise Schulz’la gerçekleştirdiği demeci okurlarına “Kıbrıs Sorununun Çözümsüzlüğü AB’yi Etkiliyor” başlığıyla aktardı.
AB’nin Kıbrıs sorunundan doğrudan etkilenmekte olduğunu söyleyen Schulz, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 2004 yılında tam üye olarak AB’ye girmesiyle ve Avrupa hukukuna göre, ada hükümranlığının tümünü birliğin bir parçası olarak addettiklerini, öte yandan bunun bir parçasının başka bir ülke tarafından işgal edilmiş olduğunu ve bu ülkenin de AB katılımına aday bir ülke olduğunu” ifade etti.
Schulz, bütün bunlara bakıldığında, prosedürlere doğrudan müdahil olmanın AB için ne kadar zor olduğunun görüldüğünü ekledi.
Mahkeme İlanı.. Dava No: 32/2026Mahkeme İlanı.. Dava No: 32/202604 Mayıs 2026 Pazartesi 15:30KIBRIS
Ayşegül Baybars’tan muhaceret affı çıkışı: Turist olarak gelenleri neden affediyoruz?Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, “Çalışma izninden mağdur ya da öğrenciler bir yere kadar anlaşılabilir ancak turist olarak gelmiş ve bu ülkenin tüm yasalarını sömürmüş birini affetmek nedir? Ayrıca turisti affedince yine turist kalmış oluyor.04 Mayıs 2026 Pazartesi 13:10KIBRIS
Narkotik Operasyonu: Kokain ve Hintkeneviri Ele GeçirildiLefkoşa’da “uyuşturucu madde tasarrufu, alma ve verme” suçlarından tutuklanan O.C.N. mahkemeye çıkarıldı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 13:08KIBRIS
Lefkoşa'da yine mide bulandıran olay: 14 yaşındaki çocuğa...Lefkoşa’da “16 yaşından küçük çocuğa cinsel istismar” suçlamasıyla tutuklanan M.K. (E-25), mahkeme huzuruna çıkarıldı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 13:07KIBRIS
Aynı Suçu Tekrarladı, Hapis Cezasından KurtulamadıLefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde, farklı tarihlerde işlediği uyuşturucu suçlarından yargılanan Muhammed Abullah hakkındaki dava karara bağlandı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 13:06KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta şap hastalığı bulaşan çiftlik sayısı 110’a yükseldi: Aşılama sürüyorRum Veteriner Dairesi, “Athienu”da (Kiracıköy) iki küçükbaş hayvan çiftliğinde şap hastalığı tespit edildiğini açıkladı, Rum Veteriner Dairesi bulaşan çiftlik sayısının 110’a yükseldiğini ve aşılama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.04 Mayıs 2026 Pazartesi 12:50GÜNEY KIBRIS
Redif Ekinci: Geç kalınmış bir seçime gidiyoruz, güçlü şekilde meclise dönüp hükümete talibizToplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Redif Ekinci, Nupelda Karabuğday’ın Ada TV’de hazırlayıp sunduğu programa konuk olarak hem parti vizyonuna hem de ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.04 Mayıs 2026 Pazartesi 11:11KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta yaz okulu uygulaması bu yıl da sürüyorRum Eğitim Bakanlığı, 39 devlet ilkokulu ve 25 anaokulu ile özel okullarda yaz okulu uygulamasının devam edeceğini açıkladı04 Mayıs 2026 Pazartesi 11:08GÜNEY KIBRIS
"Çalışanlar angarya çalışmama hakkını kullanarak ek mesaiye kalmayacak"Bengihan: Ek mesai ödemeleri yapılmadı; çalışanlar angarya çalışmama hakkını kullanarak ek mesaiye kalmayacak04 Mayıs 2026 Pazartesi 10:54KIBRIS
Çamlıbel'de 3 saatlik elektrik kesintisi olacakÇamlıbel’de alçak gerilim proje çalışması nedeniyle bugün 10.00–13.00 saatleri arasında Akasya, Defne, Buğday, Başak, Uluçam, Reyhan, Nergis ve Çimen sokaklarına elektrik verilemeyecek.04 Mayıs 2026 Pazartesi 09:27KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.