MARS'TAKİ JEZERO KRATERİ VE BURDUR'DAKİ SALDA GÖLÜ ARASINDA NASIL BİR BAĞ VAR?
Mars'taki Jezero Krateri ve Burdur'daki Salda Gölü arasında nasıl bir bağ var?

19 Şubat 2021 Cuma 22:04
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) uzay aracı Perseverance, yedi aylık yolculuğunu tamamlayıp Mars'a başarılı iniş yaptı.
Bir ton ağırlığındaki araç, Perşembe günü TSİ 23.55'te Jezero adlı kratere indi. Kraterde milyarlarca yıl önce dev bir göl olduğu düşünülüyor.
Araç, Kızıl Gezegen'de kalışı süresince geçmiş yaşam izlerini araştıracak.
Perseverance'tan önceki Mars görevlerinde, daha çok gezegenin yaşanabilirliği üzerine araştırmalar yapıldı. Biyolojik yaşantının varlığı için geçmişteki şartların uygun olup olmadığına bakıldı. Bu soruya artık olumlu yanıt alınmış durumda.
Perseverance, kendinden önceki robotların bilgileri ışığında, eğer bir zamanlar var oldularsa, ilkel yaşam formalarının izini arayacak. Bunun için de bir zamanlar devasa bir göl olan Jezero'ya indirildi.
Bu kurumuş krater gölünün Burdur'daki Salda Gölü ile benzer nitelikler taşıdığı düşünülüyor. Özellikle de minerolojilerinin.
KAYNAK,DHA
Fotoğraf altı yazısı,Salda Gölü
Salda'daki hidromagnezit tortular, mikroplar tarafından aşındırılarak şu anki halini almış kayalar. Okyanuslardaki resif veya mercan kayalıklarına benzeyen bu oluşumlara mikrobiyalit deniyor.
Bilim insanları, Jezero kraterinde benzer bir oluşumun kalıntılarına rastlamanın, gezegendeki geçmiş yaşam adına "dev" bir haber olacağını dile getiriyor.
NASA'nın konu ile ilgili makalesinde "Jezero kraterine seyahat edemeyebilirsiniz ama ona en yakın yeri görmeye gidebilirsiniz: Salda Gölü, Türkiye" ifadesi yer alıyor.
Jezero Krateri ismini Bosna-Hersek'teki aynı adlı şehirden alıyor. Slav dillerinde "jezero" aynı zamanda "göl" anlamına geliyor.
45 km çapındaki kraterde kil ve karbonat dahil birçok kaya türü bulunuyor. Bunların içinde bulunacak organik moleküller geçmişe dair yaşam belirtisi anlamına gelecek.
KAYNAK,NASA/MSSS/JHUAPL/ESA/FU BERLIN/JUSTIN COWART
Fotoğraf altı yazısı,Jezero krateri 45 kilometre çapında
BBC'ye konuşan California Üniversitesi'nden gezegen bilimci Bethany Ehlmann, tıpkı Dünya'nın ilk yaşam formlarının araştırıldığı gibi Mars'ta mikrobiyolojik yaşam kalıntısı araştıracaklarını söyledi.
Ehlmann, "Bu yaşam formlarının Dünya'da 3.5 milyar yıl önce yaşadığını biliyoruz. Cevabını aradığımız soru; bunların Mars'ta da 3.5 milyar yıl önce, göl diplerinde yaşayıp yaşamadığı" dedi.
Beklenti, Perseverance'ın yapacağı araştırmaların sonuçlarının Dünya'da alınacağı yönünde. Aracın, elde ettiği kaya örnekleri, başka bir araçla Dünya'ya geri getirilecek.
KAYNAK,NASA/JPL-CALTECH
NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'nın milyarlarca dolar maliyetli ortak projesi ile daha küçük bir aracın 2026 yılında Jezero kraterine gönderilerek, Perseverance'ın bıraktığı tüpler içindeki kaya örneklerini toplaması planlanıyor. Araç daha sonra yörüngeye çıkacak ve burada bir uydu tarafından yakalanarak, ileri araştırmalar için Dünya'ya geri getirilecek.
SpaceX hali hazırda Mars'a gidecek uzay aracının roket testlerini yapıyor. Amaç öngörülebilir bir gelecekte Mars'a insanlı uçuş gerçekleştirmek.
Perseverance da bu araştırmalar kapsamında, "Mars'ın karbondioksit ağırlıklı atmosferinden, solunabilir oksijen elde edilebilir mi?" sorusuna yanıt arayacak.
NASA'nın bilim araştırmaları sorumlusu Dr Thomas Zurbuchen, "Eğer Himalayalar ve Alpler'deki bir jeolojik örneğin niteliğini gerçekten anlamak istiyorsak, insanları oraya götürmeliyiz. Bu Mars'ta da aynı" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Macron, Güney Kıbrıs’ı ziyaret edecekFransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Güney Kıbrıs’a resmi ziyaret yapıyor.15 Temmuz 2025 Salı 11:39GÜNEY KIBRIS
Basketbol Federasyon Başkanı Nasıroğlu: Teşekkür ettiBasketbol Federasyonu Başkanı Ertuğ Nasıroğlu dün gece oynanan final maçına gösterilen ilgiden son derece mutlu olduğunu açıkladı.15 Temmuz 2025 Salı 11:30BASKETBOL
Günde iki kez yapılan sahil temizliği, görüntüyü değiştirmiyor...Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı tarafından, sahillerimizin temiz kalması, sahillerimizi kullanacak olanların, sağlıklı ve temiz sahillerde güzel vakit geçirmelerini sağlamak, bunun yanında da çevreye olan duyarlılığı artt15 Temmuz 2025 Salı 11:29KIBRIS
Basketbol Finalinde Seyirci salona sığmadıSeyirci salona sığmadı15 Temmuz 2025 Salı 11:18BASKETBOL
Erhürman: Hristodulidis’in istediği gerçekten çözümse, müzakereye hazır olsunCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, New York’ta gerçekleştirilecek görüşme öncesi değerlendirmelerde bulundu.15 Temmuz 2025 Salı 11:16KIBRIS SORUNU
Erhürman: Hristodulidis’in istediği gerçekten çözümse, müzakereye hazır olsunCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, New York’ta gerçekleştirilecek görüşme öncesi değerlendirmelerde bulundu.15 Temmuz 2025 Salı 11:14KIBRIS
Perşembe günü yer yer yağmur bekleniyorMeteoroloji Dairesi perşembe günü yer yer yağmur beklendiğini duyurdu.15 Temmuz 2025 Salı 10:59HAVA DURUMU
Tatar ve UBP'li vekiller Cevdet Yılmaz'ın önünde tartıştı!Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın KKTC ziyareti sırasında Concorde Otel’de gerçekleşen kahvaltı, siyasetin sıcak anlarına sahne oldu.15 Temmuz 2025 Salı 10:55KIBRIS
Tatar Holguin’i kabul edecekCumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi María Angela Holguin’i yarın sabah saat 09.00’da Cumhurbaşkanlığı’nda kabul edecek.15 Temmuz 2025 Salı 10:49KIBRIS SORUNU
Dövizin ateşi düşmüyor...Döviz kurları güne nasıl başladı?15 Temmuz 2025 Salı 10:13PARA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs