25 Nisan 2024
  • Lefkoşa33°C
  • Mağusa32°C
  • Girne33°C
  • Güzelyurt32°C
  • İskele32°C
  • İstanbul23°C
  • Ankara28°C

MARAŞ OUT, DOĞALGAZ İN

Maraş Out, Doğalgaz in

23 Mayıs 2014 Cuma 14:24

Cumhurbaşkanlığı, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmesi öncesinde yoğun hazırlık yapıldı. Lefkoşa’da Cumhurbaşkanlığı civarındaki yollar trafiğe kapatılırken, Cumhurbaşkanlığı binasında da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Cumhurbaşkanlığı civarına keskin nişancılar yerleştirilirken, görüşmenin yapılacağı Cumhurbaşkanlığı konutu önüne kırmızı halı serildi.

1 saat 5 dakika süren görüşmenin ardından Biden bir açıklama yapmadan ayrıldı. Cumhurbaşkanı Eroğlu ise, Biden ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs Türk tarafının erken ve hakça bir çözüme destek verdiğini ve böyle bir anlaşmaya imza koymaya hazır olduğunu ifade etti.

Eroğlu, Biden’la görüşmesinde Maraş konusunun gündeme gelmediğini; doğal gazın ise gündeme geldiğini, Biden’a Kıbrıs sorununun çözümüne ivme kazandırılması için yardımını beklediklerini ifade ettiğini de kaydetti. Görüşmeyi “yararlı” olarak nitelendiren Eroğlu, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden biri olan ABD’nin, süper bir güç ve Kıbrıs konusunda çok önemli bir role sahip olduğunu söyledi.

Görüşmeyi izlemek üzere KKTC, Güney Kıbrıs, Türkiye medyası yanında uluslararası ajanslardan çok sayıda gazeteci Eroğlu-Biden görüşmesi için geniş güvenlik kontrollerinin ardından Cumhurbaşkanlığı avlusuna alınarak görüşmenin yapılacağı konutun karşısındaki alana konuşlandırıldı.

Cumhurbaşkanlığı’nda KKTC Güvenlik elemanları yanında ABD Başkan Yardımcısı Biden’la adaya gelen korumalar da dikkat çekti.

Görüşmenin yapılacağı bina bomba uzmanı köpekler tarafından arandı.

4 zırhlı araçla geldi

Geniş güvenlik önlemleri altında Ledra Palace’tan KKTC’ye geçen Biden ve heyetini taşıyan 4 zırhlı araç saat 16.18’de Cumhurbaşkanlığı bahçesine girdi. Söz konusu zırhlı araçlardan önce Biden'ın kalabalık heyeti indi. Bir süre araçta bekleyen Biden, Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun kendisini karşılamak için Cumhurbaşkanlığı binasının basamaklarında beklediğini görünce araçtan indi.

Biden'a Cumhurbaşkanı Eroğlu'nu ziyaretinde kalabalık heyeti yanında ABD Büyükelçisi John Koenig de eşlik etti.

Cumhurbaşkanlığı konutunda yer alan görüşmede gazetecilerin isteği üzerine, Eroğlu ve Biden, basına el salladı, görüşmeyle ilgili açıklama yapılmadı.

Eroğlu-Biden görüşmesini izleyen gazeteciler, yoğun güvenlik önlemlerinden geçirilerek Cumhurbaşkanlığı’na alındı. Saati 16.15 olarak açıklanan görüşme öncesinde basın mensupları, Cumhurbaşkanlığı’na 14.00-15.30 saatleri arasında üzerleri ve çantaları aranarak alındı.

KKTC, Güney Kıbrıs ve Türkiye medyası yanında uluslararası ajanslardan da çok sayıda gazeteci, Eroğlu-Biden görüşmesini izliyor.Çok sayıda televizyon kanalı Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmeyle ilgili canlı yayın yaptı. ABD Başkanı Joe Biden’ın Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmesi sırasında, Cumhurbaşkanlığı bahçesinde yer alan KKTC ve Türkiye bayrakları gönderde dalgalandı.

Biden açıklama yapmadı

1 saat 5 dakika süren görüşme sonrasında Biden basına açıklama yapmadan Cumhurbaşkanlığı’ndan ayrıldı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Biden’ı makam aracına kadar uğurladı.

Görüşmeye, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör, Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Diploması Özel Danışmanı ve Sözcüsü Osman Ertuğ ve müzakere heyeti üyeleri de katıldı. Cumhurbaşkanı Derviş

Cumhurbaşkanlığı konutunda yer alan görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Eroğlu basına açıklama yaptı.

Eroğlu: “Maraş gündeme gelmedi, Biden Maraş’la ilgili herhangi bir şey telaffuz etmedi”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Biden ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs Türk tarafının erken ve hakça bir çözüme destek verdiğini ve böyle bir anlaşmaya imza koymaya hazır olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la görüşmesinde, Kıbrıs’ta bir çözüm zamanının geldiğini hatta geçtiğini ifade ettiklerini; Kıbrıs Türk halkının çözüm çabalarını ve müzakere masasındaki tutumunu özlü şekilde izah ettiklerini söyledi.

50 yıl aşkın süredir BM Güvenlik Konseyi gündeminde bulunan Kıbrıs’ın artık çözümlenmeyen sorunlar listesinden çıkması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının artık tüm iyi niyetli çabalarına, barış için ortaya çıkan tüm fırsatlara olumlu yanıt vermesine rağmen cezalandırılmak, uluslararası hukukun dışında bırakılmak, insanlık dışı ambargolara maruz kalmak istemediğini ifade etti.

Eroğlu, adada var olan gerçekler dikkate alınarak bir antlaşma yapmanın mümkün olduğunu da belirterek, niyet varsa, empati yaparak, bazı takıntılardan kurtularak, pozitif yaklaşımlarla varılacak anlaşmanın faydalı olacağını kaydetti.

Eroğlu, Biden’la görüşmesinde Maraş konusunun gündeme gelmediğini; doğal gazın ise gündeme geldiğini açıkladı.

Eroğlu, Biden’a Kıbrıs sorununun çözümüne ivme kazandırılması için yardımını beklediklerini ifade ettiğini de kaydetti.

“Süper güç... Kıbrıs konusunda çok önemli role sahip”

Biden’la yararlı bir görüşme yaptıklarını ifade eden Eroğlu, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesinden biri olan ABD’nin, süper bir güç ve Kıbrıs konusunda çok önemli bir role sahip olduğunu söyledi.

“Her rolün aynı zamanda bir sorumluluk da yüklediği ise aşikardır” diyen Eroğlu, ziyareti için Biden’a teşekkür etti.

ABD Başkanı Obama yönetiminin Kıbrıs’a ilgisinin kendileri için olumlu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle konuştu:

“Kıbrıs meselesinin Sayın Başkan’ın çözümlenmesi için çaba gösterilecekler gündeminde en ön sıralarda olması bizim açımızdan iyi bir gelişme olarak değerlendirilmektedir.

Bu ilginin iki toplumun eşitliği gözetildiği, taraflara eşit yakınlıkta durulduğu, iki toplumun çıkarları eşit oranda gözetildiği sürece yarar sağlayacağına inanıyoruz.”

“Çözümlenmeyen sorunlar listesinden çıkmalı”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs konusunun 50 yılı aşkın süredir BM Güvenlik Konseyi’nin gündeminde bulunduğuna işaret ederek, “Bize göre bu konu artık Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin, Güvenlik Konseyi’nin çözümlenmeyen sorunlar listesinden çıkmalıdır” dedi.

Joe Biden’la görüşmelerinde, Biden’ın ülkesinin bakış açılarını, değerlendirme ve beklentilerini ifade ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kendilerinin de dünya, bölge ve Kıbrıs’la ilgili vizyonlarını anlattıklarını ifade etti.

Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kıbrıs konusunda çözüm zamanının geldiğini, hatta geçtiğini ifade ettik. Kıbrıs Türk halkının çözüm çabalarını, masaya koyduğu tutumu çok özlü bir şekilde izah ettik.

Biz Kıbrıs’ta artık barışın hüküm sürmesini istiyoruz.”

“Çözüme odaklandık”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türk tarafı olarak çözüm odaklı görüşmelerin yoğunlaştırılmasını, mümkün olan en kısa sürede iki halkın, Kuzey ve Güney’de eş zamanlı yapılacak ayrı referandumlarla kararlarını vermesini istediklerini hatırlatarak, “Kıbrıs Türk tarafı, halkımızla, siyasi partilerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla bir bütün olarak erken ve hakça bir çözüme odaklanmıştır” ifadelerini kullandı.

koymaya hazır olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın kendisini ve Rum lider Nikos Anastasiadis’i dün yemekte bir araya getireceğine de işaret ederek, “Sayın Biden Ada’ya varışında cebinde bir çözüm formülü olmadığını, çözümü Kıbrıslıların bulacağını açıkça belirtti. Bunun için bizlerin daha sık buluşmamızda, daha yoğun çaba harcamamızda ve bir birimize karşı samimi davranmamızda fayda vardır. Bir birimizi suçlayarak, ya da köşeye sıkıştırarak bir yere varamayız” dedi.

ABD’ye teşekkür

Biden’ın şahsında ABD’ye Kıbrıs Türk halkı adına, çabaları ve kendileriyle temasları dolayısıyla teşekkür eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Umarım çabaları olumlu katkı sağlar ve kendilerini bir barış antlaşması için yeniden Kıbrıs’ta görürüz. İki Anavatanın, bölgemizin Dünya’nın, Kıbrıs’taki iki halkın buna ihtiyacı var” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

“Biden Rum tarafından herhangi bir talep getirdi mi?” sorusuna “hayır” yanıtı veren Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs’ta yıllardır hazırlanan anlaşma metinleri bugüne dek kabul edilmediği için bir anlaşmaya varılamadığını; Orta Doğu’da ve Akdeniz’de bir anlaşma bulunması için bir diyalog başlatıldığını kaydetti.

“Doğal gaz gündeme geldi”

Doğal gaz konusunun ise gündeme geldiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu konuda Kıbrıs Türk tarafının haklılığını inkâr eden bulunmadığını; Kıbrıs’ta çıkan doğal gazın her iki halkı da ilgilendirdiğini; gerek eski Rum lider Hristofyas’ın gerekse şimdiki Rum lider Anastaisadis’in Kıbrıslı Türklerin de hakkı olduğunu teslim ettiğini; bütün dünyanın da bunu söylediğini belirtti.

Biden’ın, “ABD’nin Kıbrıs’ta sadece Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıdığı” söylemiyle ilgili bir soruya karşılık Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Bu bilinen bir şey, bilinmeyen bir şey değil. Maalesef dünya Kıbrıs Cumhuriyeti olarak bizi ortaklık devletinden atıp o devlete sahip çıkanları tanıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Biden’dan spesifik bir talebiniz oldu mu?” sorusuna karşılık, Biden’dan Kıbrıs sorununun çözümüne ivme kazandırılması için yardımlarını istediklerini ve bu konudaki düşüncelerini paylaştıklarını söyledi.

Tarih boyunca Orta Doğu’da petrol yüzünden çok savaşlar yaşandığına işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu kaynakları elinde tutan ülkelerin anlaşma sağlamasını istediklerini vurguladı. Türkiye, İsrail, Kıbrıs, Ürdün ve Mısır’ın kendi aralarında yapacakları görüşmelerle bir anlaşmaya varmalarının kendilerini de ilgilendirdiğini ifade eden Eroğlu, “Dolayısıyla bizim talebimiz Akdeniz’de petrol ve doğal gaz yüzünden savaş çıkması değil, dostluğun kurulmasıdır” diye konuştu. Biden ile görüşmesini “çok samimi” diye niteleyen Eroğlu, Biden’in ziyaretinin adadaki çözüm çabalarına katkı sağlamasını diledi. Eroğlu, Biden’ın adaya gelişinde yaptığı açıklama gibi, kendilerine de çantasında bir çözüm paketiyle gelmediğini, anlaşmayı Kıbrıs’taki tarafların bulacağını söylediğini ancak çözüme yardıma hazır olduğunu da ifade ettiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, AİHM’in Türkiye aleyhine verdiği tazminat kararı konusunun da Biden’la görüşmesinde gündeme gelmediğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ni de adaya geleceğini ama zamanını söylemeyeceğini kaydeden Eroğlu, petrol yüzünden dünyada çok savaşlar çıktığını; Akdeniz’in ise savaş değil dostluk denizi olmasını istediklerini kaydetti.

Biden, sivil toplum örgütleri siyasi parti temsilcileriyle görüştü

Biden, ara bölgedeki Ledra Palace Otel’de sivil toplum örgütleri ve bazı siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi.

Ledra Palace Otel’de basına yaptığı açıklamada, bugün çözümün getireceği imkânların, çok büyük olduğunu, bunların 40 yıl önce bulunmadığını söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı, çözüm sürecinde liderlerin önemli olduğunu, ancak panzehirin sivil toplum örgüt temsilcileri olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununda tarafların hissettiği acıların değişmediğini, ancak fırsatların değiştiğini söyledi.

Biden ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nin güven yaratıcı önlemler için ek katkıda bulunma kararı aldığını söyledi.

Biden, çözüm sürecinde daha çok şeffaflık ve güven yaratıcı önlem alınması gerektiğini söyledi.

Biden dini liderlerle buluştu

Resmi temaslarda bulunmak amacıyla önceki akşam adaya gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, görüşmelerine dün sabah Kıbrıs'taki dini liderlerle başladı.

Biden, dini liderlerle saat 10.30’da Güney Kıbrıs’taki Başpiskoposluk binasında bir araya geldi.

Güney Kıbrıs’taki Başpiskoposluk binasında gerçekleşen görüşmeye KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, Maronit Başpiskoposu Dr. Youssef Souif, Ermeni Başpiskoposu Varoujan Herkelian ve Latinlerin temsilcisi Papaz George Kraj katıldı.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmeyle ilgili açıklama yapılmadı.

Joe Biden bu arada, dini liderlerle görüşmesi sonrasında bir süre II. Hrisostomos'la baş başa bir görüşme gerçekleştirdi.

Rum haber kaynaklarına göre, Başpiskopos II.Hrisostomos’un talebiyle gerçekleşen görüşmede Kıbrıs sorunu ele alındı.

Rum Kilisesi Başpiskoposu II.Hrisostomos, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Biden’a, Rum Kilisesi’nin Kıbrıs sorununa ilişkin görüşlerini aktardığını belirtti.

Biden’ın, II.Hrisostomos’la gerçekleştirdiği görüşmede Kıbrıs’ta çözümün önemine: Hrisostomos’un da çözümün dengesiz olmaması gereğine vurgu yaptığı bildirildi.

Atalay: “görüşme olumlu bir havada geçti”

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile dün sabah gerçekleştirdikleri görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini söyledi.

Görüşmede, Kıbrıs'ta barış umudunu dile getirdiğini ve Biden’ın da bu konuda kendisine destek verdiğini kaydeden Atalay, özellikle dini liderlerin siyasi dil kullanmaması gereğine vurgu yaptığını söyledi.

Atalay, Biden’ın Kıbrıs’taki dini liderlerle gerçekleştirdiği görüşmeyle ilgili olarak Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirinin yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu. “İçerik olarak gayet uygun ve güzel olan görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini” kaydeden Atalay, özellikle eşitlik konusuna ve dini liderlerin siyasi dil kullanmamasına vurgu yaptığını söyledi.

“Kilise olumlu dil kullanmalı”

Atalay, “özellikle olayların patlak verdiği 1963’te Kıbrıs Cumhurbaşkanı’nın bir din adamı olmasının Türk tarafında Rum kilisesine ilişkin olumsuz bir algı oluşturduğuna” işaret ederek, bu algının düzeltilmesinde Kilise’ye büyük görev düştüğünü belirtti. Atalay, “Olumlu bir dil kullanılmalı ve siyaset dilinden uzak durulmalı” dedi.

Talip Atalay, görüşmedeki konuşmasında özellikle barış umudunu dile getirdiğini belirterek, Biden’ın da kendisine destek verdiğini ve barış umuduyla ilgili uzun bir konuşma yaptığını söyledi.

“Hala Sultan’ın 5 vakit ibadete açılmasını istedik”

Talip Atalay, görüşmede, genel olarak ibadet yerlerinin bakımı ve ibadete açılması üzerine konuşulduğunu kaydeden Atalay, Hala Sultan Tekkesi’nin 5 vakit ibadete açılmasını ve ziyaretin kolaylaştırılmasını talep ettiğini belirtti. Atalay, “Hala Sultan amaçlı ziyaretler tamamıyla serbest bırakılmalı” dedi.

Biden, dini liderlerle bir araya gelmeden önce ABD Büyükelçiliği’ne kısa bir ziyaret gerçekleştirdi.

Biden’in eşi ara bölgeyi gezdi

Kıbrıs’ta bulunan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in eşi Jill Biden ara bölgede incelemelerde bulundu; 1974 öncesinde aktif bir alışveriş merkezi olan ve şu anda atıl vaziyette olan “Maple House”u gezdi.

Gezi sırasında Biden’e, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Lisa Buttenheim ile Tarihsel Diyalog ve Araştırma Merkezi  (AHDR) Yönetim Kurulu Başkanı Kyriakos Pachoulides ile Başkan Yardımcısı Meltem Onurkan Samani eşlik etti.

Gezi sırasında Biden, kendisine eşlik edenler ve UNFICYP görevlilerinden bilgiler de aldı.

Gezi sonrasında Dayanışma Evi’nde basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısının ardından Biden’in  Fullbright Merkezi’nde Fullbright bursuyla ABD’de yaz okuluna katılan Kıbrıslı Türk ve Rum çocuklarla sohbet etti; daha sonra da  Samani ve Pachoulides ile toplantı yaptı.

Basın toplantısında BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ile Jill Biden birer konuşma yaptılar.

Buttenheım

Buttenheim konuşmasında, “Jill Biden ve  Tarihsel Diyalog ve Araştırma Merkezi’nden Dayanışma Evi’ni kuracak cesaretli vizyona sahip Kyriakos Pachoulides ile Meltem Onurkan Samani”yle birlikte olmaktan  memnuniyet duyduğunu söyledi.

Yakın zamanda Dayanışma Evi’nin kuruluşunun 3. yıldönümünün kutlandığını hatırlatan Buttenheim, yıllarca sahipsiz duran bir binanın her iki toplum tarafından ortak kullanılan düzgün bir hale getirildiğini ifade etti.

Bu binanın kullanımının arkasında ara bölgede toplumlar arası bir eğitim merkezi yaratma vizyonu olduğunu ifade eden Buttenheim, Dayanışma Evi’nin kuruluşundan bu yana geçen 3 yıl içerisinde binada bir çok kişinin bir araya gelerek, fikirlerini paylaştığını, birbirinin kaygılarını dinlediğini ve birbirine bağlı bazı konular ve sorunlara çözüm aradıklarını dile getirdi.

Jill Biden

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in eşi Jill Biden de konuşmasında, Dayanışma Evi’ne kendilerini misafir ettiği için ve yaptıkları harika iş için teşekkür etti.

UNFICYP’in 50. yılını doldurduğunu kaydeden Biden, dünyanın çeşitli yerlerinden görev yapmak için adaya gelen BM Barış Gücü mensuplarının büyük fedakârlık içinde çalıştıklarını söyledi.

Buttenheim’e sadece kendisiyle birlikte zaman geçirdiği için değil Kıbrıs’ta yaptığı zor görev ve kendisini adaya barış gelmesine adamış olmasından dolayı teşekkür eden Biden, Tarihsel Diyalog ve Araştırma Merkezi yetkilileriyle bir araya gelmiş olmaktan dolayı da memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Dayanışma Evi’nin birbirini anlamaları, diyalog kurmaları,  araştırma yapmaları, barış inşa etmeleri, bilgi paylaşımları  için her iki taraftan da insanlar için bir fırsat olduğunu kaydeden Biden, “Dayanışma Evi engellere  rağmen  nelerin başarılabileceğinin parlak bir örneğidir ve adil ve kalıcı barışa katkı koymaktadır” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA