28 Mart 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele17°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara14°C

"MARAŞ İADE EDİLSİN, ERCAN AÇILSIN"

"Maraş iade edilsin, Ercan açılsın"

02 Haziran 2013 Pazar 10:11

Stefan_FuleKıbrıs Müzakere Süreci yeni bir aşamaya girdi.

Stefhan Füle’nin, Kıbrıs Rum tarafının sunduğu ve kapalı bölge Maraş’ın “yasal sahiplerine” iade edilmesi karşılığında Ercan Havaalanının uluslararası uçuşlara açılması unsurlarını içeren önerinin hayata geçmesi için girişim başlattığı iddia edildi.

AB Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefhan Füle’nin, Kıbrıs Rum tarafının sunduğu ve kapalı bölge Maraş’ın “yasal sahiplerine” iade edilmesi karşılığında Ercan Havaalanının uluslararası uçuşlara açılması unsurlarını içeren önerinin hayata geçmesi için girişim başlattığı savunuluyor.

Kapalı bölge Maraş konusunun, Kıbrıs sorununun çözümüne zemin hazırlanması amacıyla gündemde olduğu, AB Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin bu konuda girişim başlattığı yorumları gündeme bomba gibi düştü.

AB üye ülkeleri ve aday ülkeleri dışişleri bakanlarının Brüksel’de yakın tarihte gerçekleştirdikleri toplantıda, Füle’nin arabuluculuğu sayesinde, kapalı bölge Maraş önerisi başta olmak üzere, Kıbrıs sorununda güveni yeniden sağlayacak önlemlerin incelenmesi sürecini başlattıkları öğrenildi.

Füle’nin bir teknik komite kurduğunu ve bu komitenin Türkiye Dışişleri ile Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlıklarıyla, kapalı bölge Maraş’ın yasal sahiplerine iadesi karşılığında Ercan Havaalanı’nın “yasal uçuşlara açılması” konusunu müzakere etme görevi üstlendiği de öne sürülen bilgiler arasında.

Kıbrıs Rum tarafının, Maraş önerisini, “Kuzey’de ayrı bir devletin tanınması anlamına gelmemesi koşuluyla” görüşmeye hazır olduğunu bildirdiği belirtilirke, herkesin hukuki zorlukları bilmesine karşın, Kıbrıs sorununa 2013 sonu, 2014 başlarında hızlı bir çözüm bulunması hedefiyle, bu önerinin hayata geçmesinden tüm tarafların “kazançlı çıkacağına inandıklarını” savundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA