MANŞET HABER: ÜRETİM VAR TÜKETİM YOK!

29 Mart 2015 Pazar 18:52
Ülkemizde vatandaşlar çok iyi kalitede üretilen yerli ürünlere ilgi göstermezken yurtdışından gelen ürünlerin hayatın her alanında yer ettiği dikkat çekiyor.
“FABRİKALARIMIZ ÜRETİYOR, İTHALLER TÜKETİLİYOR”
Ülkede yerli üretim yerine piyasada ithal ürünlerin rağbet görmesi ve tüketilmesi, yerli üretim yapan fabrikalar ile üreticileri yok oluşa sürüklüyor. Ülkede faaliyet gösteren toplam 750 fabrikanın ürünlerinin tercih edilmeyerek, ithal ürünlerin tüketilmesinin ülke ekonomisi açısından üzücü olduğu vurgulanıyor.
“YERLİ ÜRÜNLERE GÜVENSİZLİK”
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, ülkede üretilen stratejik ürünlerin dahi desteklenmediğini belirterek, ithal ürünlere rağbet eden oteller ile restoranlara yerli ürün kullanma teşviki veya zorunluluğu getirilmesi gerektiğini vurguladı. Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ise, bu durumun ekonomi açısından çok üzücü olduğunu vurgulayarak, yerel ürünlere halkın güvensizliği olduğunun tespit edildiğini, ayrıca ithal ürünlerin ülke piyasasına rahat girebilmesinin yerli üreticiyi zorladığını, pazar payının düşük olması nedeniyle hiçbir üreticinin tam kapasite çalışamadığını kaydetti.
Rana SARRO
Ülkede yerli üretim yerine piyasada ithal ürünlerin rağbet görmesi ve tüketilmesi, yerli üretim yapan fabrikalar ile üreticileri yok oluşa sürüklüyor.
Ülkede faaliyet gösteren toplam 750 fabrikanın ürünlerinin piyasada tercih edilmeyerek, ithal ürünlerin tüketilmesinin ülke ekonomisi açısından çok üzücü olduğu vurgulanıyor.
Bu konuda çalışmalar yürüten Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, ülkede üretilen stratejik ürünlerin dahi desteklenmediğini belirterek, ithal ürünlere rağbet eden oteller ile restoranlara yerli ürün kullanma teşviki veya zorunluluğu getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ise, bu durumun ekonomi açısından çok üzücü olduğunu vurguladı ve bu konuda devlete görev düştüğünü hatırlattı.
Yerel ürünlere halkın güvensizliği olduğunun tespit edildiğini belirten Ali Çıralı, bunun ürünlerin kalitesizliğinden değil, devletin gerekli denetimleri yapmamasından kaynaklandığını söyledi.
Hâlbuki devlet makamlarının buradaki üretimlerin denetimlerini rutin olarak yaptığını kaydeden Çıralı, ithal ürünlerin, ülke piyasasına rahat girebilmesinin yerli üreticiyi zorladığını vurguladı. Bundan ötürü sanayicilerin pazar payının çok düşük olduğunu belirten Çıralı, piyasanın darlığından hiçbir üreticinin tam kapasite çalışamadığını kaydetti.

TULGA: “DEVLET VE TOPLUM SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİREMİYOR”
Otel ve restoranlarda yerli üretim yerine ithal ürünlerin tüketildiğine, yerli ürünlerin desteklenmediğine dikkati çeken Tulga, toplumun da yerli ürün tüketimine önem vermediğine vurgu yaptı.
Otellere yerli ürün kullanma teşviki veya zorunluluğu getirilmesi gerektiğini vurgulayan Hürrem Tulga, “kendi görevlerini yapmayan bir toplum; sorumluluklarını yerine getiremeyen devlet, hükümet durumundayız. Kendi ürününü tüketmeyen bir toplum idare hakkı istiyor” dedi.
“STRATEJİK ÜRÜNLER DAHİ TÜKETİLEMİYOR”
Ülkede 4 tane stratejik ürün olduğunu; bunların narenciye, süt ve süt ürünleri, patates ve zeytin olduğunu belirten Tulga, devletin ise bu yerli ve stratejik ürünlerin dahi tüketilmesi için herhangi bir katkı yapmadığını vurguladı.
ÜRETİM VE PAZARLAMA KOOPERATİFİ
“Bu konuda çok ciddi çalışmalar yaptık. Üretim Ve Pazarlama Kooperatifi son noktasına geliyor. Çünkü bu konuda hakikaten destek ve politika yok. Yerli üretimin tüketilmesi, belli bir kaliteyi ve standardı yakalaması noktasında ülkede bir politika yok.
“ÜRETİLEN DEĞERLENDİRİLEMİYOR”
Patates üretiminde, parmak patates üreten bir fabrikanın dahi ülkede bulunmadığını işaret eden Hürrem Tulga, üretimi olan ülkede, laboratuar, kooperatif, depolama, toptancı hali, dağıtımın olmamasının eksikliğine dikkati çekti.
ÇIRALI: “YERLİ ÜRÜNLERE GÜVENSİZLİK VAR”
Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ise, yerel ürünlere halkın güvensizliği olduğunun tespit edildiğini belirterek, bunun ürünlerin kalitesizliğinden değil, devletin gerekli denetimleri yapmamasından kaynaklandığını söyledi.
Lokomotif sektör olan turizm sektörlerinde, yerel ürünlerin kullanılma oranlarının artırılabildiği oranda ekonominin sürdürülebilir bir yapıya ulaşılabileceğine dikkati çeken Çıralı, “bizim Sanayi Odası olarak, bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında, anket çalışmalarımız olmuştur. Yerel ürünlere halkımızda bir güvensizlik olduğu tespiti de yapılmıştır. Fakat bu ürünlerin kalitesizliğinden değil, devletin gerekli denetimleri yapmamasından dolayı bir güvensizlik oluştuğunun tespiti yapıldı” dedi.

“YERLİ ÜRÜNLER RUTİN OLARAK DENETLENİYOR”
Hâlbuki devlet makamlarının buradaki üretimlerin denetimlerini rutin olarak yaptığını kaydeden Çıralı, Sağlık Bakanlığı, Veteriner Dairesi, Tarım Bakanlığı ve özel şirketlerin de gerekli denetimleri yaptıklarını vurguladı. Çıralı, denetimlerin rutin olarak yapılmasına rağmen, halkla paylaşılmadığından bir güvensizlik oluştuğunu anlattı ve “bu güvensizliği aşmamız gerekiyor” dedi.
“PAZAR PAYI ÇOK DÜŞÜK”
Çıralı, ithal ürünlerin, ülke piyasasına rahat girebilmesinin yerli üreticiyi zorladığını vurguladı. Bundan ötürü sanayicilerin pazar payının çok düşük olduğunu belirten Çıralı, piyasanın darlığından hiçbir üreticinin tam kapasite çalışamadığını kaydetti.

“YERLİ ÜRETİMİMİZ DEZAVANTAJLI”
İthal ürünlerde hiçbir vergi uygulanmadığına dikkati çeken Çıralı, ithal ürünleri ithal eden firmaların pazarlama konusunda uzman oldukları, buna karşın yerel firmaların pazarlama uzmanlığının bulunmamasının bir dezavantaj olarak ortada durduğunu vurguladı. Ayrıca Türkiye medyasının, yerli medyadan daha fazla izlenilmesinin de, Türkiye kanallarında reklamları dönen ithal ürünlere teşvik ettiğini kaydeden Çıralı, “ama bizim yerli üretimimizin, o şansı yok” dedi. Çıralı, reklam, tanıtım, pazarlama bacağında da yerel üretimin, ithal ürünlere karşı dezavantajı olduğunu vurguladı.
“DEVLETE GÖREV DÜŞÜYOR”
Sanayi Odası’na üye 750 sanayici, hayvansal ürün üretimi, tarımsal ürün üretimi ve esnafın ürettiği ürünlerin iç piyasada tüketilememesinin önemine işaret eden Çıralı, yerel ürünlerden, gerek tarımsal, gerek hayvansal, gerekse sanayi ürünlerinin piyasada tüketilme oranlarının artırılmasının yollarının bulunması gerektiğini, burada devlete de görev düştüğünü kaydetti.
“750 FABRİKA VAR”
“Ülkede uçak hariç her şey üretilir” diyen Çıralı, sadece Sanayi Odası şemsiyesi altında, 22 değişik sektör olduğunu belirtti ve bunları şöyle sıraladı:
“Ahşap-doğrama (mobilya), gıda, içecek, su, alkollü-alkolsüz içkiler, kuruyemiş, kahve, plastik ürünleri, kimyasal ürünler, temizlik ürünleri, inşaat sektörüne yönelik ürünler; tuğla, kiremit, boya, parke, döşeme; zeytin, zeytinyağı, bal, reçel, süt, süt ürünleri, hellim ve ihtiyaç olan her şey üretiliyor” dedi.
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.