08 Mayıs 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa22°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele22°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara19°C

MANDIRADA AYİN

MANDIRADA AYİN

05 Mayıs 2014 Pazartesi 15:30

mansett1Kıbrıslı Rumlar bu kez harabeye dönmüş Akdeniz Köyü’ndeki Agia İrini Kilisesi’nde ayin yaptı.

MANDIRADA AYİN

Rana SARRO

Akdeniz Köyü veya eski isimi ile Agia İrini’nin eski sakinleri, dün köyün kilisesi, Agia İrini Kilisesi’ni ziyaret etmek için yeniden köye geldiler. Kilise’nin restore edildiği bilgisini alan Rumlar, Kilise’yi harabe halinde buldular. Öte yandan, kilise’nin avlusuna kurulan ve atlar ile oğlakların bulunduğu ağıl, ziyarete gelen Rumları şoke etti.

“Restore yerine harabe buldular”

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin inisiyatifiyle, kilisenin kapı ve pencerelerinin değiştirildiğini, kilise ve bahçesinin temizlendiğini öğrenen Akdeniz Köyü’nün eski sakinleri, yapılan değişiklikleri hem yakından görmek hem de ayin yapmak üzere Kıbrıs’ın güneyinden kuzeye geçtiler. Çok sayıda Kıbrıslı Rum’un katıldığı ziyarette hem duygusal hem de buruk anlar yaşandı. Duvarları dökülen ve içine yazılar yazılmış, bahçesinde ağıl ve hayvanlar bulunan, çanı sökülmüş kilisenin harabe şeklinde olduğu gözlemlendi. Kilisenin ayin nedeni ile yetkililer tarafından yalnızca kapı ve pencerelerinin yenilendiği, içinin süpürüldüğü ve ön bahçesinin temizlendiği gözlemlendi.

Polis hazır bekledi

Ziyaret sırasında herhangi bir güvenlik sorunu veya provokasyon yaşanmaması için Çamlıbel Polis Karakolu ekipleri, köyde hazır bekledi. Sabah saatlerinden itibaren köyde bekleyen polis ekipleri, saat 12.00 sıralarında Rumların gelmeye başlamasıyla güvenlik amaçlı Kilise’den ayrılmadı.

 

Ayin yapıldı

Saat 12.00 sıralarında Akdeniz Köyü’ne gelen Rumlar, yıkık dökük harabe halindeki Agia İrini Kilisesi’nde kilise papazının kontrolünde ayinlerini gerçekleştirdiler. Köye 2 otobüs ile gelen çok sayıda kişinin yanı sıra, ayine kendi özel araçlarıyla gelen Rumlar da dikkat çekti. Ayinden önce, kilisenin içi ve dışını inceleyen Rumlar, Kilise’nin içler acısı halini görüntülemeyi de ihmal etmedi.

“İlk kez geldiler”

1974 yılında, 2 Türk ile 4 Rum’un kayıp olması nedeniyle ziyaret ve ayin gergin bir ortamda başladı. Akdeniz Köyü eski sakinleri ile şimdiki köy sakinleri arasında, o dönemden kalma husumet nedeniyle, Rumların toplu olarak ilk kez köye geldikleri ve uzun bir aradan sonra ilk kez ayin yaptıkları öğrenildi.

 

‘Kiliseler restore edilmeli’

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin inisiyatifiyle kilisenin kapı ve pencerelerinin değiştirildiği, kilise ve bahçesinin temizlendiği açıklanmıştı. Restorasyon beklentisi ile gelen Rumlar, yapılan değişikliklerin göstermelik olarak yapıldığından, ciddi bir restorasyon yapılmadığından şikayet etti

‘Vakıfların malı!’

Kilisenin avlusunu da işgal eden ağılın bulunduğu arazinin Vakıflara ait olduğu köy muhtarı tarafından açıklandı. Konuyla ilgili gazetemiz muhabirinin sorularını yanıtlayan Köy Muhtarı İbrahim Güren, bahse konu arazinin Vakıflar İdaresi’ne ait bir arazi olduğu ve 2 yıllığına kiralandığı bilgisini verdi.

 

IMG_0052Muhtarın haberi yoktu

Rumların Kilise’ye gelmesi konusunda ise Muhtar İbrahim Güren, köye geleceklerinden haberdar olmadığını belirtti. Rumların geleceği bilgisinin kendisine bir gün önce Çamlıbel Polis Karakolu tarafından verildiğini söyledi.

 

‘Ayin iptal oldu’ denildi

İlk olarak resmi makamlar tarafından ayine izin verilmediği söylendi. Çamlıbel Polis Karakolu tarafından, resmi makamlardan izin alamayan Rumlara, “ayinin iptal olduğu ancak kiliseyi ziyaret amaçlı gelinebileceği” bilgisinin verildiği öğrenildi. Kilise papazı, mumları ve masaları ile birlikte gelen Rumlar, kilisenin kapısının açılması ile ayinlerini gerçekleştirdi. Ayin herhangi bir olay yaşanmadan mütevazı şekilde tamamlandı.

Restorasyon çelişkisi

Esentepe’deki Melandrinas Kilisesi’nin 8 Mayıs’ta restorasyonunun tamamlanacağı, Çamlıbel’deki Agio Pandeleimona Manastırı’nın desteklenmesini amaçlayan çalışmanın başlayacağı, Aşağı Baf’taki Hasan Ağa Hamamı’yla da ilgili çalışma yürütüldüğü açıklanmıştı.

KKTC’de bulunan dikkate değer eserlerin 145 adet olduğu, bunlardan bazılarının, yıkılmaması, ya da durumunun daha da kötüleşmemesi için ilk aşama olarak desteklenmesi ve ikinci aşama olarak da restore edilmesi gerektiği açıklanmıştı. Desteklenmesi gerekli  görülen çalışmalar arasında Şirinevler’deki Agios Ermolaos Kilisesi, Bellapais’teki Ayios Fotios Kilisesi ve Lapta’daki Agios Mamas Kilisesi’nin bulunduğu da ifade ediliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA