27 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa19°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele19°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara17°C

MALLARIMIZA ZORAKİ EL KONDU!

Mallarımıza zoraki el kondu!

30 Mayıs 2014 Cuma 12:13

  • Geçitköy Barajı’nın yapımı için özel mülkiyetleri devlet tarafından kamulaştırılan mal sahipleri gazetemize konuştu
  • Arazileri kamulaştırılırken kendilerine herhangi bir bildirim yapılmadığını belirten mal sahipleri, arazi bedellerini de alamadıklarından yakındı. Mülk sahipleri, kendilerine ‘Bakanlar Kurulu Kararı’yla zoraki istimlâk edildiğinin söylendiğini de belirtti.

Rana SARRO

Geçitköy Barajı’nın yapımı için özel mülkiyetleri devlet tarafından kamulaştırılan mal sahipleri gazetemize konuştular. Gazetemize konuşan mal sahipleri, malları kamulaştırılırken, kendilerine herhangi bir bildirim yapılmadığını söyledi.

Arazisinin kamulaştırılıp kamulaştırılmadığından net bilgisi dahi olmayan mal sahipleri, işgal edilen arazilerinin bedellerini alamadıklarını belirtti. Detay Gazetesi’nin dünkü ‘5 köye devlet eliyle mağduriyet!’ başlıklı manşet haberi ile KKTC’ye içme- kullanma- sulama suyu teminine yönelik borularla Türkiye’den su getirilmesi projesi kapsamında, Geçitköy’de inşa edilen baraj yapımında kullanılacak özel mülkiyete ait arazilerin, 4 Temmuz 2012 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile kamulaştırıldığı gündeme getirildi.

Geçitköy Barajı’nın yapımı için devlet tarafından kamulaştırılan özel mülkiyete ait toplam 533 dönüm arazilerin bedellerinin, mülk sahiplerine ödenmediğini belirtildi. Bakanlar Kurulu Kararı’yla kamulaştırılan arazilerinin karşılığını alamayan Çamlıbel, Tepebaşı, Geçitköy,  Hisarköy ve Karpaşa’da sakin toplam 58 vatandaşın mağdur edildiğine dikkat çekildi.

Mal sahipleri ne dedi?

Geçitköy Barajı için özel mülkiyetleri devlet tarafından kamulaştırılan mal sahipleri gazetemize konuştular.

Ülker Beyitler: Ben anlamam, tarlamı ekerim

Benim tarlama dokunmadılar. Kamulaştırıp kamulaştırmadıklarını bilmem. Beni ilgilendirmez, ben gider tarlamı ekerim.

Adıgüzel Akdeniz: 58 isimden fazlası var

Gazetenizde yayınlanan liste, 2’nci etapta kamulaştırılan arazilerdir. İlk etapta kamulaştırılan ve barajın altında kalan arazi sahiplerinin isimleri bu listede görülmüyor. Malı kamulaştırılan 58 isim görülüyor. Daha sonra yayınlanan Resmi Gazete’de fazlası olduğunu biliyorum. Kamulaştırıldığı dönemde, mal sahiplerinin isimlerinin belirtildiği 2 liste kahvehaneye asılmıştı.

Vedat Süngü: Malımı aldılar, ‘Tapu’yu sen çağır’ dediler

Devlet tarafından bana tahsis edilen arazim koçanı olmadığı için kamulaştırıldı ve mal sahibi KKTC’nin görünüyor. Ayrıca tapulu olan 33 dönümlük malım da baraj için kamulaştırıldı. Yani tahsis olan KKTC’nindir, koçanlı malım olan yine devletindir. Ayrıca, almaya aldılar, arazimin ne kadarlık kısmının kamulaştırdığını göstermelerini istediğimde ise, ‘tapuyu çağır göstersin’ dediler.

Kemal Özbeyit: Malıma asker el koydu

Çamlıbel’de 35 dönüm arazim vardı. Koçanı eşimin üzerineydi. Asker arazimin bir kısmına el koydu. Tarlama girilmesi için yol izni dahi bırakmadı. İtiraz etmeme rağmen, asker ve yetkililer duymazdan geldi.

Enver Taşpınar: Malımız kamulaştırıldı, bizim haberimiz yok

Eşimin, kızkardeşiyle ortak 33 dönüm arazisi kamulaştırıldı. Kamulaştırdıkları kısmını dahi bizlere göstermediler. Malımızı kamulaştıran devletin, mal sahibi olan bizlere sağlıklı bilgi vermesi lazımdı. Hiçbir bilgi şuana kadar bizlere verilmedi. Ayrıca, istimlak edilen malımın geçen yıl emlak vergisini de ödedim böyle hükümetçilik mi olur?

Sami Çağana: ‘Birkaç aya kadar ödenecek’ denmişti

Eşimin adına olan 32 dönüm arazi istimlak edildi. Buna itiraz ettim ancak hiçbir şey olmadı. Arazilerimizin kamulaştırıldığı daha Resmi Gazete’de yayınlanmadan arazilerimize girildi. Ayrıca, kamulaştırılan arazilerimizin bedelinin birkaç aya kadar ödeneceği söylenmişti yıllar geçti halen bedelini alamadık.

İsmini vermek istemeyen vatandaş: ‘Zoraki istimlak’ dendi

Benim arazimi de istimlak ettiler. Kızımı evlendireceğim dönemde paraya ihtiyacım olduğu için malımı satmak istedim ve tapulu malımın 1 yıl önce kamulaştırıldığını o zaman öğrendim. Benim kendi malımın istimlak edildiğinden haberim dahi yoktu. Tapu’ya ve diğer yetkili mercilere sorduğumda ise, haberleri olmadığını söylediler. Neye dayanarak istimlak edildiğini sorduk. ‘Bakanlar Kurulu Kararı’yla zoraki istimlak edildi’ dendi.

IMG_0250

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA