19 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele17°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara14°C

MAKARİOS’UN SİLAHLARI AÇIK ARTIRMADA

Makarios’un silahları açık artırmada

02 Haziran 2014 Pazartesi 14:29

  • III. Makarios’un 1972-74 döneminde Çekoslovakya’dan gizlice satın alıp, Başpiskoposluk binasının depolarında sakladığı 3 bin 782 adet silah açık artırmaya çıkartılıyor.
  • Silahların bir kısmını 9 Temmuz 1974’te Çek Havayolları’nın ticari uçağı ile Lefkoşa Havaalanı’na geldiği, silah ve mühimmatın, Başpiskoposluk depolarına taşındığı, Yunan darbesinde ise, silahların darbecilerin eline geçtiği öğrenildi.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı III. Makarios’un 1972-74 döneminde Çekoslovakya’dan gizlice satın alıp, Başpiskoposluk binasının depolarında sakladığı 3 bin 782 adet silah açık artırmaya çıkartılıyor.

1974 Temmuzunda, Yunan subayların, Makarios’a düzenlediği darbe sonrasında, Başpiskoposluk binasını ele geçirmelerinden sonra, silahları depodan alarak Rum polis müdürlüğü envanterine geçirildiği ve silahların Rum Bakanlar Kurulu’nun Mayıs başlarında aldığı kararla açık artırma usulü halka satılacağı kaydedildi.

3 bin 782 silah

Açık artırmada, toplam 3 bin 782 silahın, 1000 adeti “kullanılmamış” M58 tipi otomatik Çek silahı, çok sayıda ikinci el Bren 303, 6,35’lik Bernadelli tabanca, 6,35’lik CZ DVO “Z”, P7 HK ve 7,65’lik CZ Mod 70 kendilerine yeni sahiplerini arıyor.

Artık Teşkilat’ın ihtiyaçlarına cevap vermiyor

Rum Polis Teşkilatı tarafından, 9 Nisan 2014’te Adalet ve Kamu Düzeni Bakanlığı’na bu silahların, artık Teşkilat’ın ihtiyaçlarına cevap vermediği açıklandı. Bir Rum şirketinin “ihraç etmek maksadıyla” bu silahları satın almak istediğini bildirip silahların ve mühimmatının açık artırma ile halka satışı önerildi. Bakanlığın ise bu öneriyi benimsediği ifade edildi.

Yunan darbesine hazırlık

M58 tipi Çek yapımı otomatik tüfekler Atina- Güney Lefkoşa ilişkilerindeki krizin tırmandığı 1974 Temmuzu başlarında satın alındı. Makarios darbeden birkaç hafta önce yakın çalışma arkadaşı Kıbrıs İstihbarat Teşkilatı (KİP) Müdürü Yeogrios Tombazo’yu Çekoslovakya’ya gönderdi. Tombazo, Makarios’un darbeye karşı direniş için örgütlediği kuvvetleri silahlandırmak maksadıyla 1000 adet çek otomatik silahını, mühimmatıyla birlikte satın aldı.

Ticari uçakla geldiler

Silahlar 9 Temmuz 1974’te Çek Havayolları’nın ticari uçağı ile Lefkoşa Havaalanı’na indi. Yük, büyük bir gizlilik içerisinde teslim alındı ancak ASPİS planı temelinde oluşturulan vatandaş gruplarına dağıtılmak yerine Başpiskoposluk depolarına taşındı. Darbede Başpiskoposluk ele geçirilince silahlar darbecilerin eline geçti. Süreç içerisinde Polis Teşkilatı depolarına aktarıldı.

Çok pahalı

Dikkate değer bir nokta da otomatik silahlarla (M58) birlikte hatırı sayılır miktarda şarjör, kama, kayış, v.b. teçhizatla birlikte 3 milyon adet de 7.62X39 tipi mermi satın alınmış olmasıdır. Bu mermilerin değeri 1 milyon Euro’nun üzerinde ve satın alınmış bütün silah ve mühimmatın değerinin 2/3’si kadardır.

Bir kez değil

Çek yapımı M58 otomatik silahlarların, 9 Temmuz 1974 öncesinde satın alındıkları öğrenilirken, diğer 905 tanesinin Polis Teşkilatı depolarına nasıl girdiği ile ilgili bilgi bulunmuyor. Bu silahların, Makarios’un 1972’de Çekoslovakya’dan getirttiği ve BM’nin eline geçtiği için tamamen imha edilen ilk parti silahlardan olmadığı da öğrenildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA