27 Kasım 2024
  • Lefkoşa7°C
  • Mağusa8°C
  • Girne11°C
  • Güzelyurt5°C
  • İskele8°C
  • İstanbul4°C
  • Ankara-2°C

MAĞUSA’DA “KUTSAL CUMA”

Mağusa’da “Kutsal Cuma”

11 Nisan 2015 Cumartesi 11:42

Dünyanın dört yanından milyonlarca Hıristiyan, ‘İyi Cuma’ veya ‘Kutsal Cuma’ olarak adlandırılan günü kutlamaya devam ediyor. Bu çerçevede Mağusa’da ise dün “Kutsal Cuma” ayini yapıldı. Kıbrıslı Rumlar ‘Kutsal Cuma’ da Mağusa İnisiyatifi ile birlikte Gazimağusa Suriçi’ndeki Ay.Georgios Kserinos Kilisesinde ayin gerçekleştirdi.

3 bini aşkın Rum’un katıldığı ayine, İrlanda Elçisi Nicholas Twist,DISI Milletvekilleri Evgenios Hamboullas,Kyrıacos Hadjıylannıs,DIKO Milletvekili Constantinos Chrysodontas,Slovak Büyükelçisi Dr.Oksana Tomowa,Polonya Büyükelçisi Tuge Erecinska,Mağusa Rum Belediye Başkanı Aleksis Galanos, KKTC Din İşlerini Temsilen Girne ve Lefkoşa Müftüsü Fuat Tosun ve her iki taraftan bazı yetklililer katıldı.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ

Gazimağusa Surlariçi’ndeki Ay.Georgios Kserinos Kilisesinde Kıbrıslı Rumlar ayin yaptı.Ayin nedeniyle geniş güvenlik önlemi alındı. Saat 16.30 da başlayan ayinde Kıbrıslı Rumlar mumlar yakarak ilahiler okudu ve duygusal anlar yaşadılar. Ayini Paralimmi Metropoliti Vasilios Garayannis yönetti. Yaklaşık 3 saat süren ayinde her hangi bir olumsuzluk yaşanmazken, bazı Kıbrıslı Türk siyasi parti temsilcileri de etkinliği yakından takip etti.

KUTSAL CUMA NEDİR?

Hıristiyanlar için yaklaşık 40 gün önce başlayan oruç mevsiminin son haftasını yaşayan Hıristiyan dünyası, en büyük dini bayramları olan Paskalya’nın(Easter) hemen öncesinde “Kutsal Cuma”yı (Good Friday) anıyor. Hıristiyan inancında günün, Hz İsa’nın çarmıha gerildiği gün olduğuna inanılıyor. Perşembe akşamı ise Hz İsa’nın son yemeğini (Last Supper) anmak için kiliselerde özel ayinler yapıldı. Ortodokslar bu Pazar günü, Hz İsa’nın Kudüs’e girişi olan Palmiye Pazarını (palm Sunday) kutlayacak.

Hristiyanlık inancından, Hz İsa’nın havarileri ile son yemeğini (last supper) yediği ve Yehuda’nın (Judas) ona ihanet ettiği Perşembe akşamından, Paskalya günü gün batımına kadar olan süreye Latince ‘3 gün’ anlamında Triduum deniyor. (MHA)

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA