29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa15°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele15°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

MACRON, RESMİ ZİYARET KAPSAMINDA IRAK'TA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, resmi ziyaret kapsamında Irak’ın başkenti Bağdat’a gitti. Bölgedeki ABD-İran gerilimine rağmen Macron, Irak'ın 'egemenliğini' pekiştirmesine yardım etmeyi umuyor.

Macron, resmi ziyaret kapsamında Irak'ta

02 Eylül 2020 Çarşamba 14:30

Lübnan’daki iki günlük ziyaretini tamamlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, resmi temaslarda bulunmak üzere bu kez de Irak’a gitti. Devlet televizyonu Macron’un Bağdat’a iniş yaptığını aktardı.

Macron böylece, Mustafa Kazımi’nin mayıs ayında başbakanlığa gelmesinin ardından Irak’ı ziyaret eden en üst düzey yabancı siyasi oldu. Macron’un Kazımi’nin yanı sıra Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih ile görüşmesi bekleniyor.

Devlet haber ajansı INA’nın aktardığına göre Irak Cumhurbaşkanı Danışmanı Ali el Şükri, “Macron'un ziyareti, Irak ile Fransa arasındaki ekonomik, kültürel ve güvenlik alanında ikili işbirliğinin güçlendirilmesine odaklanacak” dedi.

Macron dün Lübnan’da yaptığı açıklamada, Iraklı yetkililerle IŞİD saflarında savaşan Fransız vatandaşları konusunu da görüşeceklerini belirtmişti.

'Iraklılar çok acı çekti, başka seçenekleri hak ediyorlar'

Bölge ziyareti için ülkesinden ayrılmadan önce gazetecilere açıklamada bulunan Macron, “Irak'ın egemenliği için mücadele şart” demişti. Macron, “Çok acı çektiler” dediği Iraklıların, bölgesel güçlerin veya İslamcı aşırılık yanlılarının egemenliğinin dışındaki seçenekleri de hak ettiğini belirtmişti.

Macron, “Bunun farkında olan ve kaderini eline almak isteyen liderler ve insanlar var. Fransa’nın rolü bu konuda onlara yardımcı olmak” ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA