18 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa25°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt21°C
  • İskele25°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara20°C

“LÜTFEN SANDIĞA GİDİN”

“Lütfen sandığa gidin”

24 Haziran 2014 Salı 11:41

Çifte seçimde 5 pusula kullanılacak… 4 pusula yerel seçimler, 1 pusula halkoylaması için kullanılacak

 (T.A.K/Özgül Gürkut Mutluyakalı):

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Nevvar Nolan, yurttaşların, kendilerine tanınan seçmenlik haklarını kullanarak 29 Haziran Pazar günü yapılacak yerel seçim ve Anayasa halkoylamasında sandığa gidip oy vermesini istedi. Nolan, “Herkes, kendi serbest iradesini kullansın” diyerek, 175 bin 258 kayıtlı seçmeni, 681 sandıkta oy vermeye çağırdı.

Yüksek Seçim Kurulu ve İlçe Seçim Kurulları, Pazar günü yapılacak seçime yönelik çalışmalarını yoğun biçimde sürdürürken, Nolan, emekliliği öncesinde son kez başkanlık ettiği yerel seçim ve referandum konusunda Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirinin sorularını yanıtladı.

5 farklı oy pusulası

Nevvar Nolan, 29 Haziran Pazar günü sandığa gidecek 175 bin 258 seçmenin, belediye başkanlığı, meclis üyelikleri, muhtarlık, ihtiyar heyeti üyelikleri ve Anayasa halkoylaması için 5 farklı oy pusulası kullanacağını söyledi. Belediye meclis üyeliklerinde karma veya tercihli oy kullanılması halinde prosedürün uzun süreceğini kaydeden Nolan, oyların sayımı ve tutanaklara işlenmesinin de biraz zaman alacağını belirtti.

Önce belediye başkanlığı ve halkoylaması sonuçları açıklanacak

Nolan, belediye başkanlığı ve halkoylaması sonuçlarının daha erken açıklanacağını; diğer sonuçların elde edilmesinin biraz daha uzun zaman alacağını anlattı.

Nevvar Nolan, “Halkı bilgilendirmek için bizim önceliğimiz, belediye başkanlıklarının sonuçlarını gayrı resmi duyurmak ve hemen ardından halkoylaması sonuçları konusunda yurttaşları bilgi sahibi yapmaktır” diye konuştu.

“Seçimlerimiz şeffaf”

YDÜ ile protokollerinin devam ettiğini ve seçim sonuçlarının YDÜ Bilgi İşlem Merkezi tarafından bilgisayar ortamına aktarılacağını söyleyen Nevvar Nolan, seçmenlerin ilk kez kullanılacak 681 şeffaf sandıkta oy vereceğini ifade ederek, “Bizim seçimlerimiz zaten şeffaftır. Sandığın kendisinin şeffaf olması çok bir şey ifade etmiyor, önemli olan seçimin şeffaf olması...” dedi.

Her sandıkta bir başkan ve iki üyeden ve isteyen siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan sandık kurullarının görev yapacağını hatırlatan Nolan, seçimin şeffaflığı gereği, siyasi partilerin de her sandıkta üye bulundurabildiğini vurguladı.

Sandık kurullarına eğitim

YSK Başkanı Nolan, geçtiğimiz hafta ilçe seçim kurullarıyla seçim hazırlıklarını gözden geçirdikleri bir toplantı yaptıklarını belirterek, sandık kurulu başkan ve üyelerinin de bu hafta eğitimden geçirileceğini; gerekli malzemelerin Cuma günü sandık kurulu başkanlarına iletileceğini bildirdi.

Nolan, seçim propaganda döneminde kendilerine yansıyan ciddi bir problem olmadığını kaydetti.

“Anayasa’da yargıyı ilgilendiren konuları ele aldık”

Yüksek Mahkeme’yle Anayasa değişikliği konusunda önce görüşülmediğini, bunu ifade etmelerinden sonra Meclis Komitesi’nin Yüksek Mahkeme yargıçlarıyla iki kez uzun saatler süren görüşmeler yaptığını ve özellikle yargıyı ilgilendiren konuların ele alındığını söyleyen Nevvar Nolan, şöyle konuştu:

 “Yerindelik denetimi değil”

“Yüksek Mahkeme, Cumhuriyet Meclisi’nin Anayasa’ya getireceği değişikliklerle ilgili bir yerindelik denetimi yapmamıştır ve yapmayacaktır. Bu, görevi değildir. Ama özellikle yargıyı ilgilendiren konularda biz de görüşlerimizi Meclis komitesine bildirdik, karşılıklı konuştuk. Artısına, eksisine baktık. Neticede komite, bu değişikliklere son şeklini vermiştir.”

“Son seçimim... Lütfen sandığa gidin, hakkınızı kullanın”

Yaş haddinden emekliliğe hazırlanan ve “Bu benim son seçimim, bir sonraki adli yılda ben yokum” diyen YSK Başkanı Nevvar Nolan, seçmenlere şöyle seslendi:

“Lütfen sandığa gidin. Eğer size bir hak tanınmışsa, size tanınan hakkı kullanın. Ben, kişilerin hakkına sahip çıkmasını istiyorum, bu da bir örnektir. Bu, sadece seçimlerle ilgili değil ama seçimler de içindedir. Bu ülkenin Anayasa ve yasaları size seçime katılma hakkı veriyorsa, sizi seçmen yapıyorsa, oy vermek suretiyle size söz hakkı veriyorsa, gidin oyunuzu kullanın. Herkes kendi serbest iradesini kullansın. Anayasa değişiklikleri konusunda olumlu düşünmüyorsanız, sizin değerlendirmeniz buysa, hiç çekinmeden gidin ‘hayır’ deyin. Eğer yapılan değişiklikleri olumlu buluyorsanız, o zaman gidin ‘evet’ deyin. Hiç sorun yok. Herkes kendi serbest iradesini gidip sandığa atsın. Fikirlerin çatışmasından endişelenmemek lazım. Herkesin her konuda her zaman aynı görüşte olması gerçeklerle çok bağdaşmıyor, zaten insanın yapısına aykırı...”

681 sandık ve seçmenin ilçelere göre dağılımı

TAK muhabirinin Yüksek Mahkeme Başmukayyit Yardımcısı Neşe Başkan’dan aldığı bilgiye göre, Pazar günü ülke genelinde 681 sandık kurulacak ve kayıtlı 175 bin 258 seçmen oy kullanabilecek.

Sandık ve seçmenlerin ilçelere göre dağılımı şöyle:

“Başkent Lefkoşa’da 212 sandık, 68 bin 390 seçmen; Gazimağusa’da 175 sandık, 57 bin 46 seçmen; Girne’de 134 sandık, 41 bin 788 seçmen; Güzelyurt’ta 83 sandık, 25 bin 724 seçmen ve İskele’de 77 sandık, 23 bin 482 seçmen.”

Halkoylaması sorusu

1985’ten beri yürürlükte olan KKTC Anayasası’nın 21 maddesinde değişiklik öngören Anayasa değişikliği konusunda yapılacak halkoylaması için seçmenlere verilecek oy pusulasında ise “12 Haziran 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 47/2014 sayılı Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa ile yapılan Anayasa değişikliklerini kabul ediyor musunuz?” sorusu yer alıyor. Pusulanın altında beyaz zeminde “evet” ve siyah zeminde “hayır” yazıları; yazıların altında ise seçmenlerin tercihlerini işaretlemeleri için iki boş kutu bulunuyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA