26 Nisan 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa25°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt26°C
  • İskele25°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara23°C

LİMASOL BANKASI  ULUSLARARASI KOOPERATİFLER GÜNÜNÜ KUTLADI

Limasol Bankası  Uluslararası Kooperatifler Gününü Kutladı

07 Temmuz 2014 Pazartesi 16:40

21 Aralık Dünya Kooperatif Günü’nden farklı olarak Kooperatifçilik öğretilerinin yaygınlaşması amacıyla her yıl 5 Temmuz’da kutlanan Uluslararası Kooperatifler Günü bu yıl da kutlandı.  Gün dolayısı ile Limasol Türk Kooperatif Bankası (LTKB), Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kemaler de bir mesaj yayınladı.

Uluslararası Kooperatifler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kooperatifler Birliği’nin (ICA)  “ herkes için sürdürülebilir kalkınmayı başarmada kooperatif işletmeler ” konusunu bu yılın teması olarak ilan ettiklerine işaret eden Kemaler, KKTC’de de sürdürülebilir kalkınma için  kooperatiflerin güçlü olması gerektiğini belirtti.

Tüm dünyada sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirmede anahtar rol üstlenen kooperatiflerin bir çok sektörde faaliyette bulunduğunu ifade eden  Kemaler, şunları da kaydetti:

" Dünyada yaşanan ekonomik krizlere karşı, kooperatifler diğer sermaye şirketlerine kıyasla daha az etkilenerek güven tazelemiş, ekonomide yeni yapılanmaların önünü açarak toplumsal faydayı en üst düzeye taşımıştır. Bunun en önemli göstergesi Uluslararası Kooperatifler Birliği-ICA ile Avrupa Kooperatif ve Sosyal Girişimler Araştırma Enstitüsü'nün işbirliğinde 'Kooperatif Ekonomiyi Keşfet' sloganı ile hazırlanan 'Dünya Kooperatifçilik Raporu'dur. 56 ülkede faaliyet gösteren 2 bin 32 kooperatifi kapsayan rapora göre,  söz konusu kooperatiflerin toplam cirosu 2,6 milyar dolara ulaşmaktadır. Raporda dünyanın en çok ciro yapan ilk üç kooperatif ülkesi ise 662 milyar dolar ile ABD, 363 milyar dolar ile Fransa, 358 milyar dolar ile Japonya olarak sıralanmıştır. BM'nin tahminine göre; dünya genelinde 800 binden fazla kooperatif ve 1 milyardan fazla kooperatif ortağı bulunmaktadır. Ekonominin her alanında faaliyet gösteren kooperatifler, dünya çapında 100 milyondan fazla kişiye iş imkanı sağlamaktadır. Dünya genelinde özellikle enerji, sigorta, sağlık ve eğitim gibi sektörlerde önemli faaliyetlerde bulunan kooperatifler sayesinde sadece yerel bazda değil ulusal bazda da kalkınmaya katkı sağlanmaktadır. İhtiyaçlar kooperatifler aracılığı ile toplum tarafından tespit edilmekte ve rasyonel yatırımlar ile karşılanmaktadır."

Güçlü Kooperatif Yapısı İçin Çalışıyoruz

1939 Yılında Limasol’da kurulan Limasol Türk Kooperatif Banka’sının bugün KKTC’nin en köklü kooperatiflerinden  birisi olduğunu ve 75 yıllık bilgi birikimi ve farklı tecrübelerini KKTC’deki diğer kooperatif  yapıların güçlenmesi için de kullandıklarını dile getiren Kemaler, Koop Süt sürecinde aktif rol alarak bu kurumun kapatılmaktan kurtarıldığını da belirtti.

KKTC’de Kooperatifler Birleşmeli

Üretimden tüketime kadar olan akışı kontrol etmek, işsizliği azaltmak, haksız rekabet koşullarını engellemek, bilgi ve beceriyi paylaşma ve daha pekçok nedenden ötürü Kooperatiflerin birleşmesi gerektiğine inandıklarını dile getiren Kemaler, Limasol Bankası’nın öncülüğünde geçen yıl 30 Kasım’da Girne’de yapılan, Başbakan, Çalışma Bakanı, Koperatif Şirketler Mukayyiti ve pek çok kooperatif temsilcisinin de katılım gösterdiği ve kooperatif işletmelerinin ekonomideki güncel yerinin tartışıldığı toplantı ve panel’de birleşme yönünde ilk adımın atıldığını da belirtti.

Ülke kooperatifciliğini kurumsal bir üst yapıda güç birliğine götürecek bu adımla birlikte oluşturulan Girişim Komitesi’nin pek çok  toplantıda biraraya geldiğini ve çalışmalarını halen sürdürdürdüğünü anlatan Kemaler, yerel seçimler ve anayasa refarandumu yanısıra LTKB’den kaynaklanmayan bir takım unsurlarla  bir süre ara verilen bu çalışmalara bu günlerde yeniden hızlı ve etkin bir şekilde devam edileceğini kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA