20 Nisan 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa19°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele19°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

LİDERLER, MÜLKİYET KONUSUNU MASAYA YATIRDI

Yaklaşık 4 saat süren liderler görüşmesi, Rum basınına yansıdı...

Liderler, mülkiyet konusunu masaya yatırdı

01 Eylül 2016 Perşembe 13:42

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri çerçevesinde dün gerçekleştirdikleri ve yaklaşık dört saat süren görüşmede mülkiyet başlığının temel konularını ele aldıkları bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, “Mülkiyette Hava Boşluğu – Mülkiyetin Her Şeyi Zor – Konunun Temel Unsurlarına Değindiler ancak Görüş Ayrılıkları Sürüyor” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün gerçekleştirdikleri görüşmede mülkiyet başlığını ele aldıklarını yazdı.

Gazete, liderlerin dünkü görüşmede mülkiyet başlığındaki görüş ayrılıklarına odaklandıklarını ancak mevcut görüş ayrılıkları arasında köprü kuramadıklarını iddia ederek, konunun ele alınmasına müzakereciler ve teknik komiteler düzeyinde devam edileceğini belirtti.

Gazete, Anastasiadis’e dünkü görüşmede Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis’in yanı sıra mülkiyet teknik komitesinin başkanı Erato Kozaku Markulli’nin  eşlik ettiğini de vurguladı.

Mülkiyet başlığında, “mülkün yasal sahibinin kurulacak mülkiyet komitesine ilk başvuruyu yapabileceği konusunda uzlaşı olduğunu ancak taşınmaz konusunda ilk kararı kimin vereceği konusunda fikir ayrılığının devam ettiğini” öne süren gazete, “beş çözüm şekli ve kategorilerde (Downer zamanında uzlaşıya varılan 22 adet kategori) uzlaşı olmasına karşın temel hakları etkileyen ya da etkisiz hale getiren görüş ayrılıklarının olduğunu” iddia etti.

Gazete, Kıbrıs Rum tarafının “mümkün olduğu kadar çok Kıbrıslı Rum’un taşınmazlarını nasıl talep edebileceğinin müzakerelerde garanti altına alınmasını istediği, bunun toprak başlığını da etkileyeceğini” öne sürerken “Kıbrıs Türk tarafının ise anlaşma durumunda Kıbrıs Türk devletçiğine dönecek Kıbrıslı Rumların sayısını sınırlandırmayı istediğini” savundu.

Bir taşınmazda yapılan değişikliklerin nasıl ele alınacağı konusunda da görüş ayrılığı bulunduğunu iddia eden gazete, Kıbrıs Türk tarafının, “taşınmazda yapılan her değişikliğin başka koşullar yarattığı ve şimdiki kullanıcının avantaj elde ettiğini savunduğunu” yazdı.

Haberde, Kıbrıs Rum tarafının, tüm kullanıcıları (Kıbrıslı Türkler, TC kökenlikler, diğer ülkelerin vatandaşları) aynı kefeye koymadığı, Kıbrıs Türk tarafının ise ayırım yapılamayacağını belirttiği öne sürüldü.

ANASTASİADİS: “ÜÇLÜ ZİRVE İLERLEME OLURSA MÜMKÜN”

Öte yandan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in dünkü görüşme sonrasında Rum Başkanlık Sarayına dönüşünde yaptığı açıklamada, New York’ta kendisi, Akıncı ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la bir üçlü görüşmenin, “Kıbrıs sorununda ilerleme sağlanması ve bunun 14 Eylülde kesinleştirilmesi durumunda mümkün olduğunu” söylediğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis ayrıca “çoklu konferansın müzakerelerde ilerleme sağlanmaması durumunda gerçekleştirilemeyeceğini” dile getirerek “bu tip konferansların başarısızlığının müzakerelerin mezar taşı olacağını, bunun Sn. Akıncı tarafından da anlaşıldığını” vurguladı.

Akıncı’nın beşli konferans açıklamasının sorulması üzerine ise Anastasiadis “ben çoklu konferanstan bahsediyorum ve çoklu konferanstan bahsetmek için sebeplerim var” yanıtını verdi.

GÖRÜŞME TUTANAKLARI RUM PARTİLERİNE AÇIK

Gazete, Anastasiadis’in dünkü açıklamasında, Güney Kıbrıs’taki siyasi partilerin müzakerelerde karartma uyguladığına ilişkin kendisine yönettikleri eleştirilere de sert yanıt verdiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasında sunduğu tezlerin 30 Temmuz tarihinden beridir Rum siyasi partilerinin incelemesine açık olduğunu ancak bugüne kadar sadece iki partinin bunları inceleme talebinde bulunduklarını belirterek, partilerin son altı görüşmeye ilişkin tutanakları da, gizlilik ilkesine uymak şartıyla, görebileceklerini ifade etti.

Rum Ulusal Konseyi’nin 9 Eylül 2009 tarihli toplantısında belirlenen parametrelere uygun olmayan bir planı kabul etmesinin söz konusu olamayacağını da vurgulayan Anastasiadis, halkı bir çözüm planıyla şaşırtmayacağını, öncesinde tam bir bilgilendirme olacağını da belirtti.

Anastasiadis, yaşanan sızıntılar ve bilgilendirilmediklerine dair siyasi partilerin iddiaları sonrasında saklayacak bir şeyi olmadığına karar verdiğini ve partilerin tutanakları zaman zaman görmelerine itirazı bulunmadığını belirterek “Ulusal Konsey kararları arasında bulunmayan, farklı bir yönetim şekli, devletin farklı yapısı hariç, bizi ayıran bir şey olamaz” ifadesini kullandı.

Farklı bir yönetim şekli derken neyi kastettiğinin sorulması üzerine ise Anastasiadis “üniter devletten federal devlete” yanıtını verdi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Alithia: “Başkan Karartma Konusunda Karşı Atağa Geçti – İşgal Bölgelerinde Ciddi Siyasi Kriz – Karartmadan Bahseden Herkesi Susturdu – Üçlü Zirve Ancak İlerleme Olursa Mümkün”

Politis: “Liderlerden Eleştirenlere Karşı Operasyon – Anastasiadis ve Akıncı Karşı Atağa Geçtiler – Altı Görüşmenin Tutanakları Partilere Açık”.      

Haravgi: “Eğer Anlaşırlarsa BM Genel Sekreteriyle Görüşecekler”.

Simerini: “Karartma Ulusal Konsey’den Ayrılmalara Yeşil Işık Yakıyor”.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA