“LİDERLER GÖRÜŞMESİNDEN BEKLENTİ DÜŞÜK”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis bugün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi ve Barış Gücü Misyon Şefi Elisabeth Spehar’ın ara bölgedeki konutunda görüşüyor.

26 Ekim 2018 Cuma 11:17
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis bugün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi ve Barış Gücü Misyon Şefi Elisabeth Spehar’ın ara bölgedeki konutunda görüşüyor.
Rum basını, beklentilerin fazla olmadığı bu görüşmeden Derinya ve Aplıç kapılarının açılmasıyla ilgili bir açıklama bile çıkamayabileceğine ancak BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunu için geçici görevlendirdiği ve Ada’ya 31 Ekim’de gelecek Jane Holl Lute’un yeni misyonunun sonucunu etkileyeceğine dikkat çekti.
Alihtia “Beklentilerin Düşük Olduğu Yüz Yüze Görüşme… Akıncı-Anastasiadis 6 Ay Sonra Bugün Yeniden Görüşecek” başlığıyla manşete çektiği haberinde bugünkü görüşmenin müzakerelerin yeniden başlaması anlamına gelmemesine karşın yakın gelecekteki hareketleri ve belki Kıbrıs sorununun geleceğini etkileyeceğinden liderlerin, Lute’un gelişi öncesinde niyetlerini ve pozisyonlarını netleştirmek zorunda olduklarını yazdı.
Gazete “bugünkü görüşmede liderlerin, son dönemde birçok istikametten gelen, Kıbrıs sorununda sonu gelmez zaman ve çıkmazlar döneminin artık tükendiği ve çok yakında nahoş sürprizlerle karşılaşılabileceği uyarılarını akıllarından çıkarmamaları gerektiğini” de yazdı.
Haberde, “bugün Akıncı’nın Anastasiadis’ten, desantralize (yetkinin yerelleştirilmesi) federasyon modeli ve son dönemde Anastasiadis ile TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında açılan iletişim kanalı hakkında izahat istemesinin beklendiği, Anastasiadis’in de –Akıncı ile serbest bir diyalogda bazı uzlaşılar olduğundan- bugünkü görüşmenin müzakereleri yeniden başlatmasına çalışacağı” kaydedildi.
Rum Yönetimi Sözcüsü Prodromos Prodromu’nun dünkü açıklamasına işaret eden gazete, bugünkü görüşmeden Derinya ve Aplıç kapılarının açılması konusunda bile bir çeşit anlaşma açıklaması çıkmasının neredeyse imkânsız olduğunu savundu.
Gazeteye göre, Prodromu “görüşme sonrasında barikatların açılması konusunda herhangi bir şey açıklanıp açıklanmayacağı önceden tahmin edilemez. Bizim taraf Temmuz başından beri Derinya, Eylül itibarıyla da ikinci geçidin açılıp işletilmesine hazırken Kıbrıs Türk tarafında her şey hazır değildi. Dolayısıyla bizim taraf şu anda, uzlaşılan standartlara uyulması şartıyla, hazırdır” dedi.
Gazete, Prodromu’nun, Kıbrıs Türk tarafının iki geçidin açılabilmesi için “halen gerekli ön şartları yerine getirmediği” imasında bulunarak “geçiş prosedürünün askerî tesisler tarafından mühürlenmesi olmazsa olmazdır. Hükümet, bütün ön hazırlıklar olursa, çok yakında iki barikatta geçişlere karar vermeye olumlu bakıyor” ifadesini kullandığını yazdı.
Politis manşet haberini “Lute’u Beklerken Barikatlarla Başlangıç… İki Liderin Bugünkü Görüşmesi Düşük Beklentilerle” başlığıyla aktardı ve görüşmeden Lefke/Aplıç ve Derinya barikatlarında olduğu gibi havada kalan bazı konularda pratik çözümler çıkabileceğini yazdı.
ÇARŞAMBA GÜNÜ DE GAYRI RESMÎ GÖRÜŞEBİLİRLERDİ, AMA…
Gazete, “Akıncı, müzakerelerin yeniden başladığı görüntüsünü vermek istemediği, Anastasiadis de dar takvim belirlenmesini kabul etmek niyetinde olmadığı ve merkezî hükümette kalması gereken yetkilerle ilgili liste sunacak durumda olmadığı için bugünkü görüşmeden müzakere prosedürüne dair bir şey çıkmasının beklenmediğini” yazdı.
Haberde, iki liderin Çarşamba günü BM Günü nedeniyle Ledra Palace’da düzenlenen resepsiyon çerçevesinde gayrı resmî görüşebileceklerini ancak Akıncı’nın resepsiyona katılmış olmasına karşın Anastasiadis’in Larnaka’da yeni otel ve ticaret merkezi açılışında olduğuna dikkat çekildi.
Fileleftheros “Jane Holl Lute’u Bekliyorlar… Bugünkü Akıncı-Anastasiadis Görüşmesinin Müzakerelere İvme Katması Beklenmiyor” başlıklı haberinde, Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri, liderlerin bugünkü görüşmesinin değil Jane Holl Lute’un 31 Aralık’taki ziyaretinin belirleyeceğini yazdı.
Her iki tarafın da, prosedürü Lute’un eline bırakmak istediği, bugünkü randevuyu, Derinya ve Aplıç kapılarının açılışını ilan etmek için değerlendireceği savunulan habere göre, her iki liderin de Lute’un gelişi öncesinde kartlarını açması ve bundan sonra yapacakları hareketleri açıklaması beklenmiyor, görüşmede rahatsızlıklarını dile getirmekle yetinecekleri değerlendiriliyor.
FIBA İnstagram hesabından KKTC Basketbol Unilig organizasyonundan bir pozisyon paylaştıFIBA İnstagram hesabından KKTC Basketbol Unilig organizasyonundan bir pozisyon paylaştı14 Aralık 2025 Pazar 22:08BASKETBOL
Boğaziçi Köyü’nde Şap Hastalığına Karşı Önlemler AlındıBoğaziçi köyündeki mandıralarda bulunan büyükbaş hayvanlarda şap hastalığının tespit edilmesi üzerine, İskele Belediyesi’nin de katılımıyla Lefkoşa’da ilgili kurumların iştirakiyle toplantı gerçekleştirildi.14 Aralık 2025 Pazar 21:46İSKELE
İskele Boğaziçi Köyü’nde Şap Hastalığı Şüphesi: Bakanlıktan Acil TedbirlerTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Boğaziçi Köyü İskele bölgesinde bir mandrada şap hastalığı şüphesi üzerine kapsamlı önlemler alındığını duyurdu.14 Aralık 2025 Pazar 18:37İSKELE
Hatice İntaç yazdı... "Doğanın İsyanı"Hatice İntaç yazdı... "Doğanın İsyanı"14 Aralık 2025 Pazar 17:59KIBRIS
ARUCAD 5. Eğitim Çalıştayı yapıldıArkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD), Kuzey Kıbrıs’taki lise ve ortaokul öğretmenlerine yönelik 5. Eğitim çalıştayı yapıldı.14 Aralık 2025 Pazar 17:56ARUCAD
Doğanın Şifası Bu Kitapta ToplandıProf. Dr. K. Hüsnü Can Başer, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” adlı yeni kitabı ile bitkilerin şifalı ve aromatik özelliklerine ışık tutan kapsamlı bir eser daha ortaya koydu.14 Aralık 2025 Pazar 17:54YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Bağımsızlık Yolu 11 Yaşında!Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu, örgütlü mücadelenin temellerinin atılışının 11. yıl dönümü dolayısıyla dayanışma yemeği düzenledi.14 Aralık 2025 Pazar 17:52KIBRIS
Meclis Genel Kurulu yarın bütçe görüşmelerine devam edecekCumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yarın saat 10.00’da toplanarak Hukuk Dairesi, Kamu Hizmeti Komisyonu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçelerini ele alacak.14 Aralık 2025 Pazar 17:50KIBRIS
13. Maaşlar ödeniyor13’üncü maaşlar ayın 25’i ve 26’sında yatırılacak14 Aralık 2025 Pazar 17:46KIBRIS
Lefkoşa'da uyuşturucu operasyonuLefkoşa Polis Müdürlüğüne bağlı Cürümleri Önleme Şube Amirliği Ekipleri Lefkoşa’da bir evde yaptığı aramada 30 gram hintkeneviri bulması olayıyla ilgili 4. Bir kişi daha tutuklandı.14 Aralık 2025 Pazar 12:02LEFKOŞA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.