25 Nisan 2024
  • Lefkoşa31°C
  • Mağusa28°C
  • Girne26°C
  • Güzelyurt32°C
  • İskele28°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara24°C

LİCE'DE ASKERLER HEYKEL YIKTI 1 ÖLÜ

Lice'de askerler heykel yıktı   1 ölü

20 Ağustos 2014 Çarşamba 17:04

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde, PKK mezarlığında dikilen PKK'nın kurucularından Mahsum Korkmaz heykelinin yıkılması sırasında çıkan olaylarda bir kişi öldü.

Mezarlıkta toplanan kalabalık heykelin kaldırımasına ilişkin mahkeme kararından sonra buraya gelen güvenlik güçlerine engel olmak istedi.

İki kişinin de yaralandığı olayların sonrasında heykel yıkıldı.

HDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, yaralananların vücudunda kurşun yarası olduğunu söyledi.

15 Ağustos'ta PKK'nın Şemdinli ve Eruh'ta düzenlediği 1984 yılındaki ilk baskınların yıl dönümünde, bu saldırıları gerçekleştirenler arasında bulunan ve 1986'da çatışmalarda ölen Korkmaz'ın heykeli dikilmişti.

'HEYKELE EL KONULMASI' KARARI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı heykelin dikilmesinin ardından 'terör örgütü propagandası yapıldığı' gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında Lice Sulh Ceza Mahkemesi'nden heykele 'suç eşyası' olduğu gerekçesiyle el konulması talep edildi. Mahkeme de, heykele el konulması yönünde karar verdi.

Radikal'in haberine göre mahkeme kararını uygulamak üzere sabahın erken saatlerinde mezarlığa giden güvenlik güçleri, kalabalığın protestosuyla karşılaştı ve olaylar çıktı.

Gruptaki bazı kişilerin de güvenlik güçlerine ateş açtığı iddia ediliyor.

Olaylarda ağır yaralanan Mehdi Taşkın adlı 24 yaşındaki bir protestocunun Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde öldüğü bildirildi.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, doktorlarla yaptıkları görüşmede başından kurşunla yaralanan Mehdi Taşkın'ın ölüm haberini aldıklarını belirterek, "Olayda iki kişi de yaralanmış. Vücuduna 4 kurşun isabet ettiğini öğrendiğimiz 1 yaralı şu anda hastanede ameliyatta bulunuyor. Diğer yaralının da tedavisi sürüyor" dedi.

TSK: ROKETATARLARLA SALDIRDILARlice heykel

TSK'dan yapılan açıklamada 200-250 kişilik bir grubun sabah saatlerinde heykeli kaldıran askerlere "roketatar, piyade tüfeği ve el yapımı patlayıcı maddeleriyle" saldırıldığını ve bu saldırılara karşılık verildiği söylendi. TSK zırhlı araçlara mermi isabet ettiğini, birliklerin havadan "emniyetini sağlayan helikopterlere de ateş" açıldığı ve iki helikoptere toplam altı mermi isabet ettiğini söyledi.

KCK: AKP ateşle oynuyor

KCK de olayla ilgili bir açıklama yaptı. Fırat Haber Ajansı'nda yayınlanan açıklamada "Açıktır ki AKP, ateşle oynamaktadır"denildi. "AKP devleti" Korkmaz'ın Kürtler nezdindeki önemini iyi bilmektedir, diyen KCK, "Buna rağmen Mahsum Korkmaz - Agit yoldaşın anıtına, şehitler mezarlığına saldırması, mezarlığı ateşe vermesi, halkı kurşun yağmuruna tutarak katliam provası yapması, zaten olamayan bir sürecin, çatışmasızlık ortamının dinamitlenmesi demektir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA