LİBERATİON: 'ÖFKELİLER' HAREKETİNE BENZİYOR

03 Haziran 2013 Pazartesi 20:49

Fransız basını, Türkiye'deki gösterileri, Başbakan Erdoğan'ın tavırlarına gösterilen tepkiler olarak yorumluyor.
Liberation gazetesi Gezi Parkı’nda başlayıp ülkeye yayılan gelişmelere hem manşetini hem de 4 tam sayfasını ayırdı. Gösterilerin "2011 Arap devrimlerinin anılarını canlandırdığını" kaydeden gazete, göstericilerin de Taksim Meydanı'nı Kahire’deki Tahrir Meydanı'na benzetmekten kaçınmadıklarına işaret etti.
Marc Semo imzalı analiz yazısında ise, Arap Baharı'na kıyasla Güney Avrupa ülkelerindeki Öfkeliler hareketi benzetmesinin daha doğru olacağı belirtildi. Semo atılan sloganlardan başka, "Arap Baharı" benzetmesini gerekli kılacak unsurların Türkiye’deki olaylarda mevcut olmadığı ifade etti.
Türkiye’yi iyi tanıyan ve sık ziyaret eden gazeteci Marc Semo, Göstericilerin, Başbakan Erdoğan’ın toplumu İslamileştirmesinden ziyade, kendisinin ‘Putinleşmesinden’ endişe duydukları değerlendirmesini yaptı.
Semo, Türkiye’nin 15 yıl öncesine göre çok daha demokratik olduğunu ama 5 yıl öncesine kıyasla daha az demokratik olduğunu savundu.
Erdoğan’ın ruh halini incelemeye çalışan ve Bir baninin (bina inşa eden) egosu başlığı taşıyan ikinci bir yazıda Semo, başbakanın kendi doğduğu kent olan İstanbul’u "müstakbel yeni Osmanlı Havzası’nın odağı" olarak algıladığına; Türkiye’nin, "ekonomik ve kültürel faaliyetleriyle tüm bölgede göz kamaştıran bir ülke" haline geldiğine dikkat çekti.
Liberation yazarı, yeni dev inşaat projelerinin bu özgün bağlamda vücut bulduğunu, ancak İstanbullular arasında ciddi endişe ve tepki uyandırdığını belirtti.
Göstericiler eylemden vazgeçmiyor
Le Figaro gazetesinde, Türkler Erdoğan’ın otoriterliğe dönüşen tavırlarına karşı ayaklanıyor başlıklı bir değerlendirme yazısı ve geniş bir haber yayınlandı.
Haberde gelişmeler, Türk göstericiler eylemden vazgeçmiyor cümlesiyle özetleniyor.
İstanbul’dan yazan gazeteci Laure Marchand yaptığı değerlendirmede, Başbakan'ın kendisini fildişi kulelere hapsettiğini, eylemler sürerken yaptığı açıklamalardan bunun bariz şeklide gözüktüğünü yazdı. Marchand, 2003’ten beri ülkenin dizginlerini elinde tutan Başbakan Erdoğan’ın otoriter tavırlarının, düzenlenen gösterilerin merkezinde olduğu savını ortaya attı.
"Geleneksel olarak iktidara karşı denge oluşturan" güçlerin sahneden silindiğini ekleyen Le Figaro yazarı, televizyon kanallarının olayların en sıcak anlarında bile dizi yayınlamasının bunun en açık kanıtı olduğunu dile getirdi.
Bu durumun Başbakanın ağzında "kibirlice bir söyleme" yol açtığını ekleyen Marchand, Halka hizmet eden birine diktatör diyorlarsa ben ne yapabilirim şeklindeki sözlerini buna örnek verdi.
Le Figaro internet sitesine koyduğu video görüntüleriyle, ayaklanma ortamı ve şiddetin ülkeye yayıldığı tespiti yapıyor.
Le Parisien gazetesinin değerlendirmesi de aynı yönde. Bu gazete, Protestolar Ankara ve diğer kentlere de yayılıyor başlıklı yazısında olayların AKP iktidara geldiğinden beri gözlenen en büyük gösteriler olduğuna vurgu yaparak, Gösterilerin ilerleyen saatlerinde sivil toplumun yerini büyük ölçüde sol ve aşırı sol gruplara bıraktığını ortaya atıyor.
Le Parisien bütün bu olaylara rağmen başbakanın Kuzey Afrika ülkelerine planlanan gezisinin ertelenmediğine de dikkat çekiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Çin’den Dünya Çapında Bir İlk: 158 Kilometrelik Yolda Tamamen Otonom AsfaltlamaÇin, Pekin-Hong Kong-Makao Otoyolu’nda 157,79 kilometrelik kısmı tamamen insansız araçlarla asfaltlayarak dünya çapında bir ilke imza attı. Yapay zekâ, otonom makineler ve dronelar sayesinde yol inşasında yeni bir çağ başlatıldı28 Temmuz 2025 Pazartesi 18:40ASYA
Baybars, Rogers ve Manavoğlu’ndan Erhürman’a destekGazimağusa Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, Girne Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers ve eski milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde CTP'nin adayı CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’a destek vereceğini açıkladı.28 Temmuz 2025 Pazartesi 18:33KIBRIS
HP Parti Meclisi Özersay'ın cumhurbaşkanı adaylığını oylamak amacıyla toplanacakHalkın Partisi (HP) Parti Meclisi Genel Başkan Kudret Özersay’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, aday olup olmayacağını oylamak amacıyla toplanacak.28 Temmuz 2025 Pazartesi 18:31KIBRIS
1 Ağustos tören ve etkinliklerle kutlanacakGüvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın (Güv. K.K) 49’uncu, Türk Mukavemet Teşkilatının (TMT) 67’nci ve Kıbrıs’ın fethinin 454’üncü yıl dönümü dolayısıyla tören ve etkinlikler düzenleniyor.28 Temmuz 2025 Pazartesi 18:31KIBRIS
Esentepe'de korkutan kaza: Kamyonet devrildiEsentepe’de, Dima Market’e ait park alanı çıkışında meydana gelen trafik kazasında hafriyat yüklü bir kamyon devrildi. Şans eseri kazada yaralanan olmadı.28 Temmuz 2025 Pazartesi 18:29KIBRIS
Eğitimde Sınır Yok!Dünyanın 17 farklı ülkesinden gelerek yaz dönemi stajlarını Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde yürüten tıp ve eczacılık öğrencileri deneyimlerini paylaştı: “Tavsiyeyle geldik, beklediğimizden fazlasını bulduk...”28 Temmuz 2025 Pazartesi 17:47YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, 2024 yılı ShanghaiRanking Global Akademik Alan Sıralaması’na girdiDAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, 2024 yılı ShanghaiRanking Global Akademik Alan Sıralaması’na girdi28 Temmuz 2025 Pazartesi 17:40DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
“Tufan Erhürman’a açık desteğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz”Bağımsız milletvekilleri Baybars, Rogers ve eski milletvekili Manavoğlu’dan Erhürman’a destek28 Temmuz 2025 Pazartesi 17:37KIBRIS
Hayvancılardan “Tabutlu İmamlı” EylemHayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, üretimde yaşanan sorunları protesto etmek amacıyla dikkat çekici bir eyleme imza attı.28 Temmuz 2025 Pazartesi 16:33KIBRIS
40'ın altına düşecekMeteoroloji Dairesi hava sıcaklığının 40 derecenin altına düşerek, iç kesimlerde 36 – 39 ve sahillerde 30 – 33 derece dolaylarında olacağını belirtti.28 Temmuz 2025 Pazartesi 16:31HAVA DURUMU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs