29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa15°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele15°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

LEFKOŞA’DA ÖLMEK ZOR!

Lefkoşa’da ölmek zor!

04 Nisan 2014 Cuma 16:55

LTB’ye bağlı Defin İşleri Birimi, yarından itibaren hafta sonları çalışmama kararı aldı.

Lefkoşa’da ölmek zor!

 Lefkoşa Kabristanlığı’nda görev yapan 14 personel, hafta sonları iş başı yapmama kararı aldı. Lefkoşa mezarlığında yaşanan sorunlar nedeniyle, bundan böyle cenazeler hafta başına kadar bekletilecek.

Rana SARRO

Lefkoşa Türk Belediyesi’ne (LTB) bağlı Defin İşleri Birimi, yarından itibaren hafta sonları çalışmama kararı aldı.

Defin hizmeti veren toplam 14 personel, ek mesai ödeneklerini alamamaları yanında daha birçok sıkıntı içerisinde görev yaptıkları gerekçesiyle, yarından itibaren ek mesai yapmama kararı aldı.

Öte yandan, Eylül ayından beri defin işlerinde çalışan ve naaş yıkayıcı olarak görev yapan bir kadın personele, bugüne kadar maaş verilmediği ve halen kadroya dahil edilmediği de belirtildi.

Defin İşleri Birimi personeli olan naaş yıkayıcıların, toplu sözleşmeye rağmen ek mesai ödeneklerini ve sosyal haklarını alamamasının yanı sıra, sağlıklarının da ciddi tehlikede olduğu vurgulandı.

Mezarlıkta korkunç sahne!

Gazetemize konuşan BES Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Kayabaşı, Defin İşleri Birimi’nde yaşanan sorunları LTB Yönetimine yazılı olarak bildirdiklerini ancak, LTB yönetiminin buna duyarsız kaldığını söyledi.

Deniz Kayabaşı, 7 gün 24 saat hizmet veren Defin İşleri Birimi’nde çalışan 14 personelinin, bayram, yılbaşı ve hafta sonu izni gözetmeksizin görev yapmak durumda olduğunu vurguladı. LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu’na yazılı olarak bildirilen Defin İşleri Birimi’nin içinde bulunduğu ve ivedilikle çözümlenmesi gereken elzem sorunları şöyle sıraladı:

Cenaze yıkayıcıları, bazı özel durumlarda çürümeye başlamış veya çürümüş naaş yıkamak durumunda kalıyor. Kurallara göre ve sağlık açıksından bu işlem sırasında kullanılması gereken özel maskeler ise, Defin İşleri Birimi’nde bulunmuyor.

Çeşitli bulaşıcı hastalık riski oluşturabilen naaşlar ile temas içinde bulunan personelin, konum itibariyle psikolojik ve bedenen aşırı risk altında olduğu, buna karşın devlet hastanelerinin hiçbir imkânından yararlanamadığı belirtiliyor.

Gece bakım evlerinden veya uçak alanlarından naaşları almaya giden personel, uykusuz araç kullanırken, meydana gelebilecek bir kaza durumunda, sigortasız olmaları nedeniyle mağdur oluyor.

‘Canları ve sağlıkları risk altında!’

Cenaze yıkayıcıların ve mezar kazıcıların, işlerini yaptıktan sonra kullanabilecekleri soyunma odaları ve duş kabinleri de yok.

Bulaşıcı hastalık taşıyan cenazeler hazırlandıktan sonra giydikleri giysileri çöpe atmak zorunda olan şoförlere, yıkayıcılara ve mezar kazıcılara, yedek kıyafet de verilmiyor.

Defin İşleri Birimi’nde hizmet verilen cenazeler içerisinde personelin temas içinde bulunduğu çeşitli bulaşıcı hastalık (HİV virüslü ve Hepatit B) taşıyan cenazeler de bulunuyor. Personel bulunduğu konum itibariyle ile psikolojik ve bedenen aşırı risk altında bulunuyor. Devlette olan personelin aldığı yıpranma payı, defin işleri personeline de aynen uygulanmalı. Defin İşleri Biriminde çalışan personele göre bir imam, iki mezar kazıcı, bir bayan cenaze yıkayıcı, bir erkek cenaze yıkayıcı ile bir cenaze araç şoförüne daha acilen ihtiyaç var.

Merkez bina; kapılarından yıkama odalarına kadar, tamamen dağılmış ve yıkılmış durumdadır.

Gece bakım evlerinden veya uçak alanlarından alacakları cenazelerden dolayı uykusuz kalan ‘cenaze şoförleri’, meydana gelebilecek herhangi bir kaza durumunda, sigortasız olmalarından dolayı mağdur oluyor. Personele, Sağlık Bakanlığı tarafından psikolojik destek verilmesini gerekiyor.

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA