LEFKOŞA’DA BAZI BURÇLARIN TADİL ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI ÜZERİNE ETKİNLİK DÜZENLENDİ
Kültürel Miras Teknik Komitesi çerçevesinde, Avrupa Birliği’nin finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın teknik desteğiyle, Lefkoşa’da bazı burçların tadil çalışmalarının tamamlanması üzerine dün bir etkinlik düzenlendi.

12 Kasım 2020 Perşembe 11:00
Girne Kapısı ile Zahra Burcu arasındaki kısmındaki surlarda yapılan bitki temizliğinin; Zahra Burcu (Mula) ile Kaytaz (Roccas) Burcu ve Cephane (Quirini) Burcu’nda çökme yaşanan yerlerin tadil çalışmalarının tamamlanması üzerine etkinlik gerçekleştirildi.
Etkinliğe, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel temsilcisi Elizabeth Spehar, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Türk temsilcisi Ali Tuncay ve Kıbrıslı Rum temsilcisi Takis Hadjidemetriou, Avrupa Birliği Program Destek Ofisi sorumlusu Alain Joaris ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı sorumlusu Tiziana Zennaro katılarak konuşma yaptı.
SPEHAR
Elizabeth Spehar, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Covid-19 salgınının başından bu yana büyük emekler harcayarak çalışmalarına en sıkıntılı zamanlarda bile devam ettiğini söyledi.
Bu sıkıntılı dönemde eski eserler üzerinde gerçekleştirilen çalışmaların bir tamirden öte adada yaşayanlara bir umut ışığı olduğunu kaydeden Spehar, Kültürel Miras Teknik Komitesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Avrupa Birliği’nin kültürel mirasın korunması alanında yürütmekte olduğu çalışmaların takdire şayan olduğunu belirtti.
TUNCAY
Tuncay, kültürel miras ve kültürel farklılıkların, çatışma yaratan değil Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların işbirliği, barış ve refah içerisinde yaşamasına katkı koyan faktörler olması gerektiğine vurgu yaptı.
Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin her iki tarafın işbirliği içerisinde birlikte çalışarak üretebilmesi durumunda ne kadar verimli olunabileceğini gösterdiğini söyleyen Tuncay, yıllar boyu oluşturulan bu işbirliğinin Kıbrıs’ta farklı kültürlere, kimliklere ve her iki tarafın siyasi eşitliğine saygı göstererek daha da güçlendirilebileceğini kaydetti.
Tuncay, yaptıkları işlerle sadece eserleri restore etmediklerini aynı zamanda Kıbrıslı Türk ve Rumlar arasında en fazla ihtiyaç duyulan güven ve barış kültürünü de oluşturacak ortamı da yaratıklarını ifade etti.
HADJİDEMETRİOU
Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlardan oluşan Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin karşılıklı anlayış ve saygı ruhu içinde on iki yıldır çalışmalarına devam etmekte olduğunu söyleyen Hadjidemetriou, başlangıcından itibaren siyasi farklılıkları bir kenara bırakarak, varlığının ve işleyişinin tek amacı olan kültürel mirasın korunması yönünde çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.
Hadjidmetriou, Kültürel Miras Teknik Komitesi çalışmalarının Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların birlikte çalışmaları durumunda birçok şey üretebileceklerini gösteren en önemli yaşayan örnek olduğunu belirtti.
JOARIS
Avrupa Birliği Program Destek Ofisi sorumlusu Alain Joaris, 10 yıldan uzun bir süredir Avrupa Birliği’nin Kültürel Miras Teknik Komitesi çalışmalarını desteklediğini ve bu süre içerisinde komitenin adanın kültürel mirasını koruma yönünde birçok etkileyici çalışma yaptığını ifade etti.
Devam etmekte olan koronavirüs salgınının bile Kültürel Miras Teknik Komitesi çalışmalarını durduramadığını kaydeden Joaris, bunun da niyet olması durumunda her zaman sorunlara çözüm bulunabileceğini gösterdiğini belirtti.
ZENNARO
Zennaro, koronavirüs salgınına rağmen Kültürel Miras Teknik Komitesi, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma programının işbirliği içinde 2020 yılında 19 projeyi tamamladığını anlattı.
Tamamlanan projelerin yanı sıra 18 projenin de hazırlıklarının devam etmekte olduğunu kaydeden Zennaro, adadaki görev süresinin bir hafta sonra sona ereceğini belirtti.
Zennaro, kuruluşundan bu yana Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin 100 projeyi tamamladığını belirtti ve tüm bu çalışmalara katkı koyanlara teşekkür etti.
Tüm konuşmacılar görev süresi sona ermekte olan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı sorumlusu Tiziana Zennaro’ya kültürel mirasın korunması yönünde yaptığı çalışmalar için teşekkürlerini iletti.



YSK, TAM Parti’nin LAÇ belediye meclis aday listesini iptal etti: Cinsiyet kotası karşılanmadıYüksek Seçim Kurulu, TAM Parti’nin, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi için sunduğu 14 kişilik listede yalnızca 4 kadın adaya yer vermesi nedeniyle belediye meclis üyesi aday listesini oyçokluğuyla iptal etti.31 Ekim 2026 Cumartesi 22:07KIBRIS
DAÜ-SEN: “Hukuk çiğnenerek akademik personelin sözleşmeleri sonlandırılamaz!”DAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve dönem ortasında öğretim üyelerinin değiştirilmek istenmesine karşı Rektörlük önünde eylem yaptı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:50KIBRIS
TDP ilk 90 günlük acil eylem planını açıkladıTDP, 6 Aralık 2026 seçimlerinin ardından hayata geçirmeyi hedeflediği İlk 90 Gün Acil Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:34KIBRIS
DAÜ-SEN, Rektörlük Önünde Eylem YapacakDAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve akademik kadro statülerine ilişkin yaşanan sorunlar nedeniyle yarın Rektörlük önünde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirecek.29 Ekim 2026 Perşembe 13:32KIBRIS
İsrail seçim sonuçları: Netanyahu'nun bloğu önde ancak meclis çoğunluğunu sağlayamıyorİsrail'de 27 Ekim Salı günü yapılan parlamento seçimlerinde Türkiye saatiyle 15.30 itibarıyla oyların %85,6'sı sayıldı.29 Ekim 2026 Perşembe 00:19ORTADOĞU
“Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığının evlilik yoluyla elde edilmesi konusunda kararRum Yüksek Mahkemesi, sonradan “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı alan yabancı uyruklu bir kişinin, evlendiği yabancı uyruklu eşine vatandaşlık hakkı kazandırmayacağına hükmetti.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:21KIBRIS
İçişleri Bakanlığı: Fatma Ünal’a cezaevinde ayrıcalıklı muamele yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyorFatma Ünal’ın özel bir odaya yerleştirildiği ve ayrıcalıklı muamele gördüğü yönündeki iddiaları reddederek, yasa ve tüzüklere aykırı herhangi bir uygulama bulunmadığını açıkladı.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:18KIBRIS
Doç. Dr. Hamit Caner yazdı... "Büyüdük... Peki Güçlendik mi?""Kuzey Kıbrıs’ın son kırk yıldaki en büyük başarılarından birinin yükseköğretim olduğunu inkâr etmek haksızlık olur."28 Ekim 2026 Çarşamba 12:11KIBRIS
İskele'de üvey kızına cinsel saldırı iddiasıyla tutuklu zanlıya 6 gün ek süreİskele'de 2023-2026 arasında 16 yaşından küçük üvey kızına defalarca cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan H.B., mahkemeye çıkarıldı; soruşturma kapsamında 6 gün daha poliste tutuklu kalmasına karar verildi.28 Ekim 2026 Çarşamba 11:47İSKELE
Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta Eski Sendika Yöneticileri ile BuluştuEmekçinin partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta her salı bir araya gelen eski sendika yöneticileri ve emeklilerle buluştu. Görüşmede emekçinin partisi Bağımsızlık Yolu’nun mücadele programı ile ilgili bilgi verilirken, politikaları ile ilgili önerileri konuş28 Ekim 2026 Çarşamba 11:43KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.