19 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa22°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele22°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara22°C

LEFKOŞA İNİSİYATİFİ “LEFKOŞA BİLDİRGESİ”Nİ YAYINLADI

Lefkoşa İnisiyatifi “Lefkoşa Bildirgesi”ni yayınladı

14 Haziran 2014 Cumartesi 15:40

Lefkoşa’da faaliyet gösteren bazı örgütlerin oluşturduğu Lefkoşa İnisiyatifi, Lefkoşa’nın kapsayıcı, katılımcı, adaletli, sağlıklı, yeşil, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir kent olması için yöneticilerden talepte bulundu ve bu yönde yol haritası olabileceğini düşündüğü “Lefkoşa Bildirgesi”ni yayınladı.

Lefkoşa İnisiyatifi, “Dünya Kent Hakkı Şartı” ve “Kentte İnsan Haklarını Korumaya Dair Avrupa Şartı” gibi belgelerle uluslararası kabul gören hakları talep ettiği Lefkoşa Bildirgesi’nde; “Lefkoşa’da tüm canlılara sağlıklı yaşayabileceği, yeşil, ayrım gözetmeyen, kültürel, sportif, aktiviteler, dinlenme ve spor mekanları, yeşil alanlar, engelsiz altyapı, düzenli ve bakımlı çevre-insan ilişkisi, uygun fiyata toplu taşıma, bisiklet yolları ve bisiklete teşvik, hassas grupların ötekileştirilmemesi, eleştiri ve eylemlerin özgürce yapılabileceği imkanların sağlanması, kültür miraslarının korunması, gelecek nesillere aktarılması ve yeniden canlandırılması” gibi isteklerde bulundu.

Lefkoşa İnisiyatifi bugün Lefkoşa Arabahmet Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısıyla Lefkoşa Bildirgesi’ni açıkladı.

Lefkoşa İnisiyatifi adına konuşan Hossein Sadri, Lefkoşa’da faaliyet gösteren örgütlerin oluşturduğu inisiyatifin oluşum aşaması ve çalışmaları hakkında bilgi vererek, inisiyatifin daha aktif hale gelmesi için çalıştıklarını, tüm örgütlerin katılım ve desteğini beklediklerini söyledi.

Sadri, Lefkoşa Bildirgesi’ndeki taleplerini yerel yönetimde başkanlığa aday olan kişilerle de ziyaret edip görüşeceklerini ve bu talepleri onlara sunup, seçilmeleri halinde yerine getirmelerini isteyeceklerini anlatarak, daha yeşil ve yaşanabilir bir Lefkoşa için halk desteğini de beklediklerini vurguladı.

Lefkoşa İnisiyatifi’ni oluşturan örgütler adına söz alan Asım Vehbi de, bu bildirgenin Lefkoşa için bir başlangıç olduğunu belirterek, tüm sivil toplum örgütlerinin bu başlangıçta yerini almasının gerektiğini, herkesin sorumluluk üstlenmesini beklediklerini kaydetti.

Vehbi, Lefkoşa’ya sürdürülebilir, sağlıklı, yeşil bir ortamın kazandırılmasını, geleceğe katkı koymayı istediklerini belirterek, bildirgenin amacının tamamen çevre dostu bir Lefkoşa için olduğunu vurguladı.

Herkesin üstüne düşen görevi yerine getirmesi durumunda Lefkoşa’nın daha yaşanabilir bir başkent olacağını vurgulayan Vehbi, tüm örgütlerden destek beklediklerini dile getirdi.

GAÜ’den Aysun Yücel’in Lefkoşa Bildirgesi’ne imza koyan örgütler şöyle:

“Girne Amerikan Üniversitesi - Çevre ve Doğa Araştırma Merkezi, GAÜ, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi, Kıbrıs Çocuk Vakfı, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği, POST Araştırma Enstitüsü ve Trafik Kazalarını Önleme Derneği.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA