26 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa22°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele22°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara17°C

LEFKOŞA BELEDİYE TİYATROSU SİYASİLERİ PROTESTO EDİYOR

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu siyasileri protesto ediyor

26 Mart 2014 Çarşamba 10:19

27 Mart Dünya Tiyatro Günü yine buruk kutlanıyor

 

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu, “27 Mart Dünya Tiyatro Günü” nedeniyle tiyatro gösterileri düzenliyor.

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ayrıca “sanat ve toplum yararına icraatlar yapılmamasından” dolayı “Dünya Tiyatro Günü”nde seyirci hariç hiç bir siyasiden, Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar ve bürokratlardan tebrik kabul etmeyeceğini açıkladı.

Tiyatro gösterileri

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Tiyatro Günü nedeniyle Çatalköy Kültür Merkezi’nde cuma günü “Canını En Çok Ne Yakar” isimli çocuk oyunu, önceki gün de  “Bir Kibrit Kutusu Beyaz Peynir” sahnelendi.

“Bir Kibrit Kutusu Beyaz Peynir” yarın saat: 20.00’de GAÜ Hipedrum Salonu’nda seyirciyle buluşacak.

Aynı oyun, 27, 28 ve 29 Mart’ta Lefkoşa’da Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nda sahnelenecek. Oyunlar saat 20.00’de başlayacak.

“Ülke sorunları”

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu, gün dolayısıyla yayınladığı mesajda da sanat, sanatçı ve ülke sorunlarına değinildi.

Mesajda, sanat ve ülke sorunlarından dolayı “Dünya Tiyatro Günü”nde seyirci hariç hiç bir siyasiden, Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar ve bürokratlardan tebrik kabul edilmeyeceği belirtildi. Mesajda, “Lefkoşa Belediye Tiyatrosu olarak bu nedenlerle kutlamalarını kabul etmiyoruz ve onları samimiyete, tiyatronun, sanatın yararına yani toplumun yararına işler yapmaya davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Mesaj, şöyle devam etti:

“KKTC devleti sanatı ve sanatçıyı 21’inci yüzyılda hala memur anlayışıyla yönetmeye çalışmaktadır. Kamuya bakanların resmi antetli kağıtlarıyla personel alınırken, kurultay hesaplarıyla devletin kadroları şişirilirken, bir avuç tiyatro sanatçısının maaşları düşürülmekte, yoksulluk sınırlarında yaşatılmaya ve hatta göçe zorlanmaktadır. Devletin düzenlediği üç kültür kurultayında oybirliğiyle alınan ve resmi gazetede yayımlanan kararlardan; özerk sanat kurumu ve özerk tiyatro kurumu hayata geçirilmemiştir.Her şeye para bulunurken hatta lüks harcamalar yapılırken, bakanlıklar odalarını lüks şekilde düzenlerken, lüks arabalarını yenilerken, inşaatı başlayan ve yarım kalan çağdaş tiyatro konser binası sözüm ona parasızlık nedeniyle bitirilmemektedir”

Lefkoşa’ya tiyatro-konser salonu yapılmadığına işaret edilen mesajda, 15 yıldır Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrosu binasının yanık ve atıl durumda bırakıldığına da vurgu yapıldı.

Devlet Tiyatrosu’nun Dünya Tiyatrolar Günü açıklaması

Öte yandan Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrosu da, 2014 yılı 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla bildirge yayınladı.

Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Müdürü Hakan Yozcu imzasıyla yayınlanan bildirgede, tiyatronun insanın güneşi ve aydınlığı olduğu kaydedildi.

Tiyatronun, insanın ufkunu ve zihnini açtığı ve bilgi kaynağı olduğu dile getirilen bildirgede, tiyatronun, izleyene yol gösterdiği, yön verdiği, insanlar arasında birlik, beraberlik, dayanışma ve sevgi bağlarını artırdığı belirtildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA