“LEFKE GERÇEK BİR İLÇE KİMLİĞİNE KAVUŞANA KADAR EYLEMLERDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”
Platformun konuyla ilgili açıklamasında, Hükümet bölge sorunlarının çözümünü başlatıncaya ve Lefke gerçek bir ilçe kimliği kazanıncaya kadar sürekli eylem kararından geri adım atılmayacağı vurgulandı.

13 Eylül 2018 Perşembe 13:19
Lefke Sivil Toplum Örgütleri Platformu’na bağlı sivil toplum örgütleri, dün yaptığı toplantıda, “Lefke Kaza Mahkemesi’nin Güzelyurt’a taşınmasını ve Lefke’nin gerçek bir ilçe gibi hizmet vermesini sağlayacak kamu kuruluşlarının açılmamasını protesto etmek için” gerçekleştireceği eylemleri kararlaştırdı. Eylemlerini bugün açıklayan Platform, Lefke Mahkemesi’nin taşınmasının kabul edilemeyeceğini kaydetti.
Alınan kararlar şöyle:
“1- Lefke bölge Avukatları ile görüşerek, 18 Eylül Salı gününden itibaren davalara
katılmamaları istenecek.
2- Vatandaşların ilk eylem olarak, Güzelyurt’a taşınacan mahkemede görülecek Lefke ile
ilgili davalarına bir hafta katılmamaları çağrısı yapılacak.
3- Lefke Mahkemesi’nin kapatılıp Güzelyurt’a taşınmasını protesto eden pankartlar ilçe
sınırları içerisinde çeşitli yerlere asılacak.
4- Hükümetin Lefke Mahkemesi’ni tamir edecek maddi kaynağı yoksa ve bunu bulamazsa,
Lefke Sivil Toplum Örgütleri bu parayı sağlamak için yardım kampanyası başlatıp para
toplayacak. Yardım kampanyasını başlatabilmek için Lefke Kaymakamlığı’na izin talebi
başvurusu yapılacak.
5- Kısa bir süre içinde Lefke Mahkemesi’nin tekrar açılması için, yargı ve hükümet anlaşıp
girişim başlatmazsa daha geniş kapsamlı kitlesel eylemler başlatılacak.
6- Lefke Belediye sınırları içerinde yaşayan bütün vatandaşlarımız ile Lefke ilçesi dışında
yaşayan Lefkelilerin, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve Yüksek Mahkeme binaları önünde
yoğun katılımının sağlanacağı protesto eylemi gerçekleştirilecek.”
Platformun konuyla ilgili açıklamasında, Hükümet bölge sorunlarının çözümünü başlatıncaya ve Lefke gerçek bir ilçe kimliği kazanıncaya kadar sürekli eylem kararından geri adım atılmayacağı vurgulandı.
Açıklamada şöyle denildi:
“Bu haklı davamızda, Halkımızın eylemlerimize katılımı sorunlarımızın birkez daha
duyurulması ve çözümünün hızlanması açısından çok önemlidir. Lefke ilçesini ve burada yaşayan vatandaşları, sahipsiz ve güçsüz zannedip istediklerini yapma yavatandaşlık haklarını ve kazanımlarını geriletmeye çalışanlar yanıldıklarını geç de olsa anlayacaktırlar.”
STÖ TEMSİLCİLERİ
Bu arada Lefke Sivil Toplum Örgütleri Platformu Koordinatörlüğü’nün dün akşam Lefke Belediyesi Cittaslow Salonu’nda düzenlediği toplantı sırasında, STÖ başkan ve temsilcileri BRT’ye açıklamalarda bulundu.
Koordinatör Teoman Oktay, toplantıda mahkemenin kapatılmasının kabul edilmez olduğunu belirtti.
Lefke Kaza Mahkemesi’nin taşınma işleminin çok erken gerçekleştirildiğini ve geç haber aldıklarını kaydeden Oktay, erken haber alamadıkları için de taşınmaya müdahale edemediklerini anlattı.
Lefke Vakfı Başkanı Vehit Nekipzade ise, Lefke’nin ilçe olduğunu ancak çok eksikleri bulunduğunu kaydetti. Nekipzade, Mahkeme’nin en geç 2 Ocak 2019 yılında yeniden Lefke’de olmasını istedi.
Gemikonağı kalkınma derneği Başkanı Türkay Fotalı da, gelen giden hükümetlerin hepsinin aynı olduğunu söyledi.
Lefke ve Çevresi Öncü Kadınlar Derneği Başkanı Suziye Zafer, Lefke’nin ilçe olma kararının Aralık 2016’da KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde kabul edildiğini, aradan geçen bunca zamandan sonra ilçe merkezinde devlet hizmetlerinin daha geniş kapsamlı olarak vatandaşa gelmesini beklerken bunun tam aksine bir tavır içerisine girildiğini, mahkemenin buradan kaçırılıp götürülmesinin affedilemeyeceğini, bunların derhal düzeltilmesini istedi.
Lefke Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Gülten Bayramoğlu, mahkemesiz bir ilçe olamayacağını, vatandaşın mağdur edilmemesi gerektiğini, yangından mal kaçırırcasına Lefke mahkeme binası içerisindeki malzemenin 1 gün içinde Güzelyurt’a taşınmasının Lefke halkını çok üzdüğünü, bunlarla mücadele edileceğini söyledi. Bayramoğlu: “Lefke’de mahkemelere tahsis edilen bina yanında, Lefke Kaymakamlık binası içinden de ek 2 oda verilmesine ve bunun yetersiz olduğu iddiasına rağmen, Güzelyurt’a taşınan Lefke Mahkemesi nasıl olur da 2 odada görev yapabilecek?” dedi.
Bağlıköy Eko Turizm Gönüllüleri Derneği Başkanı Taner Kerimoğlu’ysa, Osmanlı döneminden itibaren yüzyıllardır Lefke’de mahkemenin var olduğunu, 1938 yılında İngiliz Koloni döneminde Lefke Kaymakamlık binası inşa edilirken bu bina içerisinde mahkeme hizmeti verileceği düşünülerek çok güzel bir mahkeme salonu inşa edildiğini anımsattı. Kerimoğlu, mahkemenin, yaklaşık 80 yıldır kesintisiz bir şekilde Kıbrıs Cumhuriyeti dönemi dahil Lefke ve onlarca köye hizmet verdiğini, bir dönem bu sayının 50’ye kadar çıktığını kaydetti. Kerimoğlu, “Bu kurumun keyfi bir kararla taşınması bizi ve Lefke bölge halkını çok üzmüştür. Karar geri alınana kadar biz Bağlıköy Eko-Der olarak sonuna kadar bu mücadelede yer alacağız” dedi.
Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş ise, Lefke’nin ilçe olması üzerine uzun zaman geçmesine rağmen ilçede herhangi bir Hükümet dairesinin faaliyete girmemesi yanı sıra, Lefke’yle özdeşleşmiş olan mahkemelerin Güzelyurta taşınmasının kabul edilemeyeceğini ve en kısa zamanda Lefke’de faaliyet göstermesi gerektiğini, bunun sağlanması için yapılacak olan tüm faaliyetlere katkı koyacaklarını belirtti.
Kıbrıs Türk Emekliler Cemiyeti Lefke Şubesi Başkanı Şakir Öksüz de, “İsmi olup cismi olmayan İlçemizin cisminin de olmasını istiyoruz. Bu bağlamda Lefke mahkemesinin bir gecede karar verilip ertesi gün taşınması affedilemez. Lefke ve yöre halkına ait Lefke Mahkemesi binası içerisindeki demirbaş eşyanın kamyonetlere yüklenip Lefke çarşı içerisinden geçirilip taşınmasını bir çok Lefke’li gözleri yaşlı yüreği buruk izledi. Bu bizim üzerimizde derin bir iz bıraktı. Lefkedeki emeklileri ve vatandaşlar olarak Lefke Platformu’nun aldığı eylem kararına tam destek verip eksiksiz katılacağımızı kamuoyuna bildiririz” dedi.
Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği başkanı Ahmet Hızlı ise şunları kaydetti: “Bugün Lefke Sivil Toplum Örgütleri, Lefke Platformu olarak, Lefke Mahkemesi’nin Güzelyurt’a taşınması ile ilgili uzun bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Mahkemelerin Güzelyurt’a taşınması Lefke bölge halkının inanılmaz derecede üzülmesine sebep oldu. Bu taşınma sadece halka değil bir çok devlet kurumu ile polise de maddi külfet getirecek. Bu nedenle Mahkemelerin bir an önce gerektiği gibi Lefke İlçesinde hizmet vermesi için Platform’un kararlarının uygulanmasına destek veriyoruz.”
YSK, TAM Parti’nin LAÇ belediye meclis aday listesini iptal etti: Cinsiyet kotası karşılanmadıYüksek Seçim Kurulu, TAM Parti’nin, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi için sunduğu 14 kişilik listede yalnızca 4 kadın adaya yer vermesi nedeniyle belediye meclis üyesi aday listesini oyçokluğuyla iptal etti.31 Ekim 2026 Cumartesi 22:07KIBRIS
DAÜ-SEN: “Hukuk çiğnenerek akademik personelin sözleşmeleri sonlandırılamaz!”DAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve dönem ortasında öğretim üyelerinin değiştirilmek istenmesine karşı Rektörlük önünde eylem yaptı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:50KIBRIS
TDP ilk 90 günlük acil eylem planını açıkladıTDP, 6 Aralık 2026 seçimlerinin ardından hayata geçirmeyi hedeflediği İlk 90 Gün Acil Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:34KIBRIS
DAÜ-SEN, Rektörlük Önünde Eylem YapacakDAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve akademik kadro statülerine ilişkin yaşanan sorunlar nedeniyle yarın Rektörlük önünde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirecek.29 Ekim 2026 Perşembe 13:32KIBRIS
İsrail seçim sonuçları: Netanyahu'nun bloğu önde ancak meclis çoğunluğunu sağlayamıyorİsrail'de 27 Ekim Salı günü yapılan parlamento seçimlerinde Türkiye saatiyle 15.30 itibarıyla oyların %85,6'sı sayıldı.29 Ekim 2026 Perşembe 00:19ORTADOĞU
“Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığının evlilik yoluyla elde edilmesi konusunda kararRum Yüksek Mahkemesi, sonradan “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı alan yabancı uyruklu bir kişinin, evlendiği yabancı uyruklu eşine vatandaşlık hakkı kazandırmayacağına hükmetti.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:21KIBRIS
İçişleri Bakanlığı: Fatma Ünal’a cezaevinde ayrıcalıklı muamele yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyorFatma Ünal’ın özel bir odaya yerleştirildiği ve ayrıcalıklı muamele gördüğü yönündeki iddiaları reddederek, yasa ve tüzüklere aykırı herhangi bir uygulama bulunmadığını açıkladı.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:18KIBRIS
Doç. Dr. Hamit Caner yazdı... "Büyüdük... Peki Güçlendik mi?""Kuzey Kıbrıs’ın son kırk yıldaki en büyük başarılarından birinin yükseköğretim olduğunu inkâr etmek haksızlık olur."28 Ekim 2026 Çarşamba 12:11KIBRIS
İskele'de üvey kızına cinsel saldırı iddiasıyla tutuklu zanlıya 6 gün ek süreİskele'de 2023-2026 arasında 16 yaşından küçük üvey kızına defalarca cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan H.B., mahkemeye çıkarıldı; soruşturma kapsamında 6 gün daha poliste tutuklu kalmasına karar verildi.28 Ekim 2026 Çarşamba 11:47İSKELE
Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta Eski Sendika Yöneticileri ile BuluştuEmekçinin partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta her salı bir araya gelen eski sendika yöneticileri ve emeklilerle buluştu. Görüşmede emekçinin partisi Bağımsızlık Yolu’nun mücadele programı ile ilgili bilgi verilirken, politikaları ile ilgili önerileri konuş28 Ekim 2026 Çarşamba 11:43KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.