20 Nisan 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa16°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele16°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

LE MONDE: ERDOĞAN ÜLKENİN TEPESİNDE SOYUTLANIYOR

Le Monde: Erdoğan ülkenin tepesinde soyutlanıyor

04 Haziran 2013 Salı 17:26

Fransa'nın itibarlı gazetesi Le Monde'a göre, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, "ülkenin tepesinde giderek soyutlanıyor."

Gazetenin İstanbul muhabiri Guillaume Perrier imzalı makalede, Erdoğan'ın Kuzey Afrika ülkelerine gezi programını değiştirmediğini hatırlattı, ancak bu gezi süresince Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Yardımcısı Arınç'ın durumu kontrol altına almaya çalıştığını ekledi.

Her iki şahsiyetin olayların en başından beri "yatıştırıcı" mesajlar verdiğini kaydeden Le Monde yazarı, Arınç'ın polisin göstericilere karşı yoğun göz yaşartıcı gaz kullanımını eleştirdiğini, gelişmelerden üzüntü duyduğunu ifade ettiğini hatırlattı.

Guillaume Perrier, Başbakan'ın hareketinden sadece yarım saat sonra, Cumhurbaşkanı Gül'ün bütün tarafları itidale çağıran açıklamasının dikkat çekici olduğunu kaydetti.

Le Monde, "bütün taraflar" ifadesinde Başbakanın adının gizli olduğunun altını çizdi.

Perrier daha da ileri giderek, Cumhurbaşkanı'nın bu çıkışının siyasi anlamda "bir evliliğe son verme" değerinde olduğunu iddia etti.

Türkiye uzmanı Marcou L'Express'te

Haftalık L'Express dergisinin internet sitesi, Grenoble Üniversitesi Siyasal Bilimler Profesörü Jean Marcou ile yaptığı kapsamlı bir röportaj yayınladı.

Türkiye uzmanı bu öğretim üyesi, "Türk baharı" tezinin geçerli olmadığını, zira göstericilerin Mısır ve Tunus'tan farklı olarak hükümeti devirme projesine sahip olmadığını söyledi: "Arada bir 'Erdoğan istifa' sloganları duyulsa da, göstericilerin başlıca talebi, iktidarın yurttaşların görüşlerini dikkate almama tutumuna son vermesi."

Erdoğan'ın dış politikada Suriye ile ilgili başarısız olduğunu belirten Jean Marou, Esad'ın Erdoğan'a yönelik eleştirilerini "gülünç" diye nitelendirirken, diğer yandan bunun, Erdoğan'ın uluslararası imajının bozulmasının bir işareti olarak yorumlanabileceğini ileri sürdü.

Liberation, olaylardaki ölü ve yaralı sayısı konusunda göstericiler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yetkililerin çelişkili açıklamalar yaptığını belirttiği haberinde, "Şimdi asıl polemik konusu son 5 günün can ve mal kaybı bilançosu" ifadesini kullandı.

Muhafazakar eğilimli Le Figaro gazetesi, ülkenin bir çok kentinde gösterilerin olaysız geçtiğini belirttikten sonra Ankara'da ve İstanbul'da özellikle Gümüşsuyu çevresinde çıkan olaylarda polisin göstericilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz attığını, polisin aşırı sert tutumunun sosyal medyada yaygın şekilde gözler önüne serildiğini bildirdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA