19 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa25°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele25°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara24°C

LAÜ ÖĞRETİM ÜYESİ AĞAYEV’İN “KIBRIS’TAN GEÇEN BEYAZ RUSLAR” ADLI KİTABI YAYINLANDI

LAÜ Öğretim Üyesi Ağayev’in “Kıbrıs’tan Geçen Beyaz Ruslar” adlı kitabı yayınlandı

31 Ağustos 2015 Pazartesi 22:39

Lefke Avrupa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Elnur Ağayev’in “Kıbrıs’tan Geçen Beyaz Ruslar” adlı ilk kitabı Lefkoşa’da Işık kitabevi tarafından yayınlandı.

Kitabında Ağayev, 1920-1922 yıllarında Kıbrıs’ta muhacir olarak ikamet eden Beyaz Rusların siyasi, ekonomik ve kültürel yaşamlarını inceledi.

1917’de Rusyada yaşanan Bolşevik ihtilalinden kaçan Rusların ülke dışına iltica etmek zorunda kaldığını belirten Ağayev, yurtlarından uzaklaşmak zorunda kalan Rusların kendilerini herhangi bir renkle tanımlayamadıklarını, fakat “kızıllar”a karşı mücadeleleri nedeni ile tarih karşısında “Beyaz Ruslar” olarak tanımlandığını dile getirdi.

Ağayev kitabında, yaşam umutlarını, hayata bağlılıklarını hiçbir zaman kaybetmeden ve dünyanın değişik ülkelerine dağılan, Beyaz Rusların yeni yaşamını ele aldı. Yerlerinden göç eden Beyaz Rusların, bundan dolayı her ülkede bir “durak hikâyesi” oluşturduğunu belirten Ağayev, çalışmasında yeni bir yaşam, yeni bir mekân umuduyla yola çıkan Beyaz Rusların Kıbrıs durağının hikâyesi anlattığını açıkladı.

Kitap, dönemin Kıbrıs, Türkiye, Rusya ve İngiliz kaynaklarına dayanarak yazılmış ve “Beyaz Rusların Kıbrıs yaşamını anlatan ilk çalışma”olma özelliğini taşımaktadır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA