26 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa21°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele21°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

LAÜ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ USANMAZ’IN KİTABI YAYINLANDI

LAÜ Öğretim Görevlisi Serhat Usanmaz’ın “Nar Üretimi ve Pazarlaması”adlı kitabı yayınlandı...

LAÜ öğretim görevlisi Usanmaz’ın kitabı yayınlandı

26 Haziran 2016 Pazar 16:28

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması Bölümü Öğretim Görevlisi Serhat Usanmaz’ın, Alnar Narcılık Ltd. Genel Müdürü, aynı zamanda LAÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Görevlisi İbrahim Kahramanoğlu ile birlikte ortak yazarlı olarak hazırladığı “Pomegranate Production and Marketing” “Nar Üretimi ve Pazarlaması” adlı kitabı yayınlandı. 

Narla ilgili merak edilenler yer alıyor

   Taylor&Francis Group, CRC Yayınevi tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nde ingilizce olarak basılan “Nar Üretimi ve Pazarlaması” adlı kitapta, nar hakkında temel bilgiler, narın çoğaltılması, dikimi, sulama ve gübrelemesi, nar hastalık ve zararlılarının sürdürülebilir bir şekilde mücadelesi, hasadı, hasat sonrası muhafazası ve işlenmesi, narın insan sağlığı üzerindeki faydaları ve nar pazarlaması gibi konular hakkında bilgiler yer alıyor.

   Serhat Usanmaz, kitabında nar ile ilgili yer alan konular hakkında bilgiler verdi.

 Usanmaz: Bilimsel olarak, narın insan sağlığı üzerinde faydalı olduğu tespit edilmiş

   Tarım üretiminde nar meyvesinin yıllardan beridir geleneksel bir meyve olarak özellikle Akdeniz ikliminin görüldüğü ülkelerde yetiştirildiğini belirten Usanmaz, ancak nar tanelerinin ayıklanma işleminin zorluğundan dolayı, 2000’li yıllara kadar insanlar tarafından çok tercih edilen bir meyve olmadığını kaydetti.

Fakat, 2000’li yılların başından itibaren narın insan sağlığı üzerine faydalarını açığa çıkaran çok sayıda bilimsel çalışma yapıldığını ve teknolojinin gelişip doğal nar suyu üretiminin de yaygınlaşması ile birlikte, tüm dünyada nar üretim ve tüketiminde hızlı bir artış olduğunu kaydeden Usanmaz, özellikle üretimde yaşanan hastalık ve zararlı problemleri ile hasat sonrası muhafaza problemlerinin üretici ve pazarlayıcıları etkileyen en önemli sorunlar olduğuna değindi.

“Üreticiler ve pazarlamacılar tarafından pratikte  kullanacakları bilgiler yer alıyor”

   Son olarak, yaklaşık 7 yıllık çalışma ve tecrübelerini kullanarak konu ile ilgilenen herkesin anlayabileceği dilde bir kitap hazırladıklarını söyleyen Usanmaz, kitapta üretici ve pazarlamacılar tarafından pratikte kullanılabilecek gerçekçi bilgilerin yer aldığını söyledi.  

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA