29 Nisan 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa19°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele19°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara17°C

LAÜ İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ TEORİK VE PRATİK EĞİTİMİ BİRARADA ALIYORLAR

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan İlk ve Acil Yardım Bölümü Laboratuvarı hakkında Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gönül Hacer Demirbilgiler aktardı. Demir, İlk ve Acil Yardım Laboratuvarı’nın, temel konula

LAÜ İlk ve Acil Yardım Bölümü öğrencileri teorik ve pratik eğitimi birarada alıyorlar

11 Mart 2016 Cuma 15:55

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan İlk ve Acil Yardım Bölümü Laboratuvarı hakkında Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gönül Hacer Demirbilgiler aktardı. Demir, İlk ve Acil Yardım Laboratuvarı’nın, temel konular ile ilgili teorik ve pratik eğitimin etkisini arttırmak ve öğrencilere bilgi kazandımanın yanında el becerisi, karar verme ve iletişim becerilerini geliştirebilecek şekilde düzenlendiğini vurguladı.

Laboratuvarda pratik uygulamalar için gerekli olan tüm malzemelerin bulunduğunu belirten Demir, bu malzemeleri ambulans, acil çantası, yetişkin, çocuk ve bebek resüsitation mankeni, travma mankeni, omurga tahtaları, sedye çeşitleri, entübasyon setleri ve mankenleri, ked yeleği, boyunluk, I.V uygulama mankeni, sonda uygulama mankenleri ve setleri, defirilatör, OAD, eldiven,gazlı bez şeklinde sıraladı.

Amaç öğrencilerin sağlık hizmetini daha güvenli ve yeterli düzeyde yapabilmelerini sağlamak

Demir, laboratuvar çalışmalarının öğrencilere “hastane öncesi acil hizmetler ve acil servis” uygulamalarında‘yaparak, yaşayarak öğrenme, uygulamada gerekli olan bilgi,psikomotor, karar verme, iletişim becerileri ve tutum donanımı sağlayarak’öğrencilere mezuniyet öncesi yeterlik kazandırmak,sağlık hizmetini daha güvenli ve yeterli düzeyde yapabilmelerini sağlamak amacıyla yapıldığını belirtti.

Demir, öğrencilere Humanistik (insancıl) yaklaşımla yani hasta ve yaralılarda uygulanacak işlemleri insan vücuduna yakın manken ve modeller kullanarak öğrenme sağlandığını, laboratuvarda gerçekleştirilen pratik uygulamalarda eğitim kalitesini arttırmak ve performansı değerlendirmek için standart işlem basamaklarından oluşan öğrenim rehberlerinin ve akış şemalarının kullanıldığını dile getirdi. Demir, pratik uygulamaların role- play, vaka çalışması gibi interaktif eğitim teknikleri kullanılarak desteklendiğini belirtti. Pratik uygulamaların TC Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen ve 112 acil sağlık hizmetleri sisteminde kullanılan akış şemalarına uygun olarak yapıldığına değinen Demir, böylece öğrencilerin mezuniyet sonrası Acil Sağlık Hizmetlerine uygun çalışmaları ve beceri kazanmalarını sağlanmaya çalıştıklarını açıkladı.

Uygulamaya katılan bazı öğrencilerdüşüncelerini dile getirdiler;

Fidan Kolbaşı: İlk ve acil yardım alanında her konuda uygulama yaptığımız için fikir sahibi oluyorum ve öğrendiğimiz bilgilerin ileriki mesleki hayatımda bana katkılarının büyük olacağını düşünüyorum. Bize sağlanılan laboratuvar imkânları sayesinde, bir LAÜ öğrencisi olarak  üniversitemi yeterli bilgi birikimi ile bitireceğimi düşünüyorum. Bence kendisini geliştirmek isteyen her öğrencinin ilk tercihi LAÜ olmalı.

Arda Burak Acebek: İki yıl gibi çok kısa bir zamanda sağlık laboratuvarları çok yol katetti, laboratuvarlarımızın daha da gelişeceğini düşünüyorum. Hocalarımızın ve Paramedik Kulübü’nün hazırladığı konferanslar sayesinde kendimizi daha da geliştiriyoruz, bu sayede doğru yerde ve doğru yolda olduğumuzu bir kez daha anladık. LAÜ ailesinin bir bireyi olmaktan mutluluk duyuyorum.

Aytek Binen: Bu yıl laboratuvara katılan maketler sayesinde kardiyopulmoner resüsitasyon ve dikiş atmayı daha rahat yapıyoruz, bu da bizi geliştiriyor. Hocalarımız bütün öğrencileri ile teker teker ilgileniyor, bizim yanımızda olmaları ve bire bir ilgilenmeleri bizi motive ediyor. Hocalarımız sahadaki tecrübelerini bizimle paylaşarak, mezun olduktan sonra bizim zorluk çekmememiz için ellerinden geleni yapıyorlar. Bizim işimiz kendimizi hayat kurtarmaya adamak.

Elif Pekri: Bir Lefkeli olarak LAÜ’nün böyle imkânlar sağlaması LAÜ’yü tercih etmemdeki en büyük etken oldu. Laboratuvarlarımızın eğitici, öğretici ve son teknolojik cihazlarla donatılmış olması, bizim daha iyi eğitim almamızı sağlıyor. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA