19 Nisan 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele20°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

KUZEY'DEKİ KATLİAMLAR RUM BASININDA

Muratağa, Sandallar ve ATlılar'da yapılan katliamı Kıbıslı Rumlar da konuşmaya başladı.

Kuzey'deki katliamlar Rum basınında

11 Eylül 2015 Cuma 12:27

RUMLARDAN DAHA CESUR ADIMLAR GELİYOR

Kıbrıs’ın güneyinde de Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklere yaptığı katliamlar konuşulmaya başladı. 40 yılı aşkın süredir EOKA’nın Kıbrıslı Türklere de zulüm uyguladığını ve birçok Kıbrıslı Türk’ün öldürülüp toplu mezarlara gömdüğünü bilmeyen hatta dile getirmeyenlerin artık daha cesur adımlarla hareket ettiği ve bunu dile getirdiği göze çarpıyor.

 

“BARIŞ İNŞASI İÇİN GERÇEKLERİ KABUL ETMEK”

Kıbrıs’ın güneyinde yayın yapan Haravgi Gazetesi Atlılar Toplu Mezarlığı’na BKP Genel Sekreteri İzzet İzcan ile birlikte AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun gerçekleştirdiği ziyareti manşetine taşıdı ve “Barışı, gerçeği kabul ederek inşa ediyoruz” başlığını kullandı. Gazete Muratağa, Sandallar, Atlılar toplu mezarlarına da değindi ve burada gömülü olan masum Kıbrıslı Türklerin olduğunu ve bunun barbarlık anlamına geldiğini kaydetti. Gazete bu toplu mezarların insanın kanını dondurduğunu da ifade etti.

OSHAN SABIRLI

Kıbrıslı Rumlar da artık EOKA’nın savaşta Kıbrıslı Türklere uyguladığı mezalimi, daha güçlü şekilde konuşmaya başladı. Bu çerçevede yapılan açıklamalar ve yayınlar, Kıbrıs Barış Görüşmeleri’nin yapıldığı bir aşamada daha cesur şekilde dile getiriliyor.

phoca_thumb_l_newspr10092015_Page02BKP ile AKEL’in önceki gün gerçekleştirdiği bir dizi şehitlik ziyaretinin son durağında, BKP Genel Başkanı İzzet İzcan ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianou’nun tepki ile buluşması sonrasında, yeniden savaşın acıları dikkat çekti. Atlılar Köyü’nde bazı vatandaşların ziyareti sert şekilde eleştirmesi ile bu ziyaretler gündeme gelirken Kıbrıs’ın güneyinde de Kıbrıslı Türklere ait toplu mezarlar olduğu konuşulmaya ve kamu oyuna duyurulmaya daha cesurca başladı.

 TOPLU MEZAR MANŞETTEN VERİLDİ

Birçok Kıbrıs Türkü’nün öldürüldüğü Muratağa, Sandallar, Atlılar köyleri ve buradaki toplu mezarlar Haravgi Gazetesi’nde duygusal bir yazı ile okuyuculara aktarıldı. Maria Frangu “Barışı, gerçeği kabul ederek inşa ediyoruz” başlığı ile gazetesinin manşetinden aktardığı haberinde, BKP Genel Başkanı İzzet İzcan ile AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun Kıbrıslı Rumlarla, Kıbrıslı Türklerin toplu mezarlarına gerçekleştirdikleri ziyarete yer verdi.  Frangu haberinde, AKEL ve BKP’nin tarihi gerçekliği kabul ederek barış ve bir arada yaşama mesajları gönderdiklerini ifade etti.

“GERÇEKLER GİZLİ KALMAYACAK”

Gerçeklerin her ne kadar acı olursa olsun gizli kalamayacaklarını, ancak gün ışığına çıktıkları ve herkes tarafından kabul gördükleri zaman barışında inşa edilebileceğini belirten Rum gazeteci, AKEL’in EOKA B tarafından öldürülen Kıbrıslı Türklerin mezarlarını ziyaret eden ilk Rum siyasi parti olarak tarih yazdığını kaydetti.

“İNSANIN KANINI DONDURUYOR”

Haberinde Muratağa-Sandallar-Atlılar toplu mezarlarına da değinen Frangu, burada gömülü olan masum Kıbrıslı Türklerin hayatlarını EOKA B’nin barbarlıkları yüzünden kaybettiklerini belirterek,bu toplu mezarların insanın kanını dondurduğunu ifade etti.

GERÇEĞİN GÖZÜNÜN İÇİNE BAKARAK…

Haberde, “AKEL ve Birleşik Kıbrıs Partisi, hiç çekinmeden, bir kez daha gerçeğin gözünün içine bakarak, tarihi gerçeğin kabulü konusunda mesaj gönderdiler” yorumu da yapıldı.

Ziyaretin bir barış mesajı olduğuna işaret edilen açıklamalarda, Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin barış içinde, bir arada yaşamaları konusunun tarih ile yüzleşmek ile mümkün olabileceğine de vurgu yapıldı. Haberde “gerçekler acıtıp rahatsız ettikçe, gizli kalamazlar. Gerçekler gün ışığına çıktıkça ve herkes tarafından kabul edildikçe, birleşik Kıbrıs inşa edilebilir” ifadesi de kullanıldı.

İLK KEZ

Ülkemizin yakın tarihinde ilk kez Kıbrıslı siyasi bir partinin, EOKA B’nin mağduru olan Kıbrıslı Türklerin Muratağa ve Sandallar’daki mezarlarını ziyaret ettiği vurgulanan haberde, İzcan’ın ve heyetinin Agios Konstantinu ve Eleni’ Mezarlığı’nda savaşta ölen Kıbrıslı Rumların mezarlarını ziyaret ettiği de kaydedildi.

BKP-AKEL-4CESUR AÇIKLAMA

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianou ise önceki gün yaptığı konuşmada Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin içini sızlatan ya da onları rahatsız eden yanları olsa da, tarihi gerçekliğin kabul edilmesi ve tanınması gerektiğini kaydetmişti. Kiprianou açıklamasında, 14 Ağustos 1974’te aşırı sağcı ve paramiliter bazı Kıbrıslı Rumlar tarafından sözde bir öç alma hareketiyle öldürülen Kıbrıslı Türk sivil halktan insanlar bu mezarlarda yatıklarına dikkat çekmiş ve “Bu olaylarda “ortak sorumluluk” kavramını kabul etmiyoruz” ifadesini kullanmıştı.

CİNAYETLERİ RUMLARIN VE TÜRKLERİN TÜMÜNÜN İŞLEMEDİ

Sıradan yurttaşların aleyhine işlenen suçları ve cinayetleri Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin tümünün işlemediğini söyleyen AKEL Genel Sekreteri, “Bunları yapanlar somut siyasal görüşleri olan belli kişilerdir. Ellerini Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin kanına bulayan Kıbrıslı Rum milliyetçiler ve faşistlerdir. Bunun aynısını yapan bazı Kıbrıslı Türkler de vardı”   yorumunda bulunmuştu.

Kiprianu, “AKEL olarak, gerçekleri görüp, cesaretle dile getiriyoruz. Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler ne zaman ki, kin ve milliyetçiliğin kendilerini ayırmasına izin verdiler, ne zaman ki yurdumuza ve halkımıza değil de yabancı merkezlere hizmet ettiler, o zaman ülke gözyaşı ve kanla doldu, yıkıma uğradı” diyerek çözümün önemine vurgu yaptı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA