19 Mart 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa18°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele18°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara6°C

KUZEY KIBRIS'TA ŞERİ EĞİTİM TARTIŞMASI!

Yüksek İdari Mahkemesi'nin müfredatın yasa dışı olduğunu belirtmesine rağmen, ilahiyatçılar kolejin değişitirilmesini asla kabul etmeyeceğini söyledi!

Kuzey Kıbrıs'ta şeri eğitim tartışması!

25 Haziran 2016 Cumartesi 12:38

Geçtiğimiz haftalarda Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Eğitim Sekreteri Burak Maviş, Yüksek İdare Mahkemesi’nde (YİM) KTÖS'ün ve KTOEÖS’ün Hala Sultan İlahiyat Koleji hakkında açtığı davaların sonuçlandığını açıkladı.

“Açılan davalarda, Milli Eğitim Bakanlığı ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi tarafından alınan Lefkoşa’da, Haspolat’ta Hala Sultan İlahiyat Koleji hususunda alınan kararın iptal edilmesini talep etmişlerdi” diyen Maviş, Yüksek İdare Mahkemesi’nin bugün konuyla ilgili aldığı karara göre, Haspolat’ta Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin müfredatı ile eğitim verilmesinin yasa dışı olduğunu kaydetti. Maviş YİM’in kararıyla ilgili şunları belirtti:

“Mesleki Teknik Öğretim Dairesinin mesleğe yönelik eğitim verecek okullar açması yönünde yetkisi olduğunu ancak Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin mesleğe yönelik eğitim yapmadığını ve dava konusu kararın yetkisiz bir şekilde alındığı için kararı iptal etmiştir.

Dava süreci Avukat Ali Fevzi Yeşilada ile başlamış, Avukat Öncel Polili tarafından sonuçlandırılmıştır.  Bu bağlamda, şu anda Haspolat’ta Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin müfredatı ile eğitim verilmesi yasa dışıdır. İki sendika olarak YİM aldığı karara saygı duyulmasını talep ediyoruz.”

 

 

 Kıbrıs İlahiyat Mezunları Derneği Başkanı Emre Özkan yasaya uygunuz!

Kıbrıs İlahiyat Mezunları Derneği Başkanı Emre Özkan, İlahiyat Koleji’nde laik, demokratik, bilimsel eğitim verilmekte olduğunu; din eğitim ve öğretiminin toplumsal bir talep, anayasal bir hak olduğunu belirtti.

Özkan yaptığı yazılı açıklamada, toplumun bir kesiminin taleplerini ve anayasal haklarını yok sayarak doğru, dürüst bir sonuca varılamayacağını kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ve öğretmen sendikalarının gözetiminde eğitim veren Hala Sultan İlahiyat Koleji ile ilgili Yüksek İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın tartışmalı olduğunu iddia eden ve karar sonrası öğretmen sendikalarının Hala Sultan İlahiyat Koleji önünde yaptıkları basın açıklaması girişiminde yaşananları üzülerek takip ettiklerini ifade eden Özkan, “Toplumu, suni din tartışmaları üzerinden provoke etmek, ayrıştırmak, ötekileştirmek kabul edilebilir bir davranış değildir. Bu, toplumsal barış ve huzuru bozacak zincirleme provokasyonlardan başka bir şey getirmez” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA