KÜRESEL ISINMADAKİ ŞOK EDİCİ ARTIŞIN SEBEBİ NE?
Dünya on yıllardır ısınıyor, ancak son dönemde yaşanan ani ve olağanüstü bir sıcaklık artışı, iklim sistemini hiç olmadığı kadar bilinmez bir noktaya sürükledi. Bilim insanları bu olağandışı ısınmanın nedenini hala anlamaya çalışıyor.

20 Aralık 2024 Cuma 20:15
Son iki yıldır sıcaklık rekorları, bilimsel öngörülerin sınırlarını zorlayan ısrarcı ve şaşırtıcı bir şekilde artış gösterdi.
Bilim insanları, uzun vadeli küresel ısınmanın büyük ölçüde fosil yakıtların yakılmasından kaynaklandığı konusunda hemfikir.
Bunun yanı sıra, doğal iklim değişkenlikleri de yıllık sıcaklık dalgalanmalarına yol açabiliyor.
Ancak, son dönemde yaşanan bu olağanüstü sıcaklık artışına neyin katkıda bulunmuş olabileceği konusunda hâlâ tartışmalar sürüyor.
Uzmanlar, bulut yapılarındaki değişimler, hava kirliliği ve Dünya’nın karbon depolama kapasitesi gibi faktörlerin etkili olabileceğini düşünüyor. Ancak daha net bir sonuca varılmasının bir veya iki yıl alabileceği belirtiliyor.
NASA Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Gavin Schmidt, geçtiğimiz kasım ayında yaptığı açıklamada, “2023’teki ısınma, diğer tüm yıllardan açık ara öndeydi ve 2024 yılı da benzer şekilde devam ediyor” dedi.
“Keşke nedenini bilseydim ama bilmiyorum,” diye ekledi. “Hala bu durumun ne anlama geldiğini ve iklim sisteminin işleyişinde bir değişim olup olmadığını değerlendiriyoruz.”
Bilinmez sulara yolculuk
Fosil yakıtların yakılması sonucu atmosfere salınan karbon dioksit gibi sera gazları, Dünya yüzeyine yakın ısıyı hapsediyor.
2023 yılında fosil yakıt emisyonları rekor seviyelere ulaşırken, deniz yüzeyi ve hava sıcaklıkları da istikrarlı bir şekilde artış gösterdi.
Ancak Haziran 2023 ile Eylül 2024 arasında, küresel sıcaklıklar daha önce hiç görülmemiş bir seviyeye ulaştı. Dünya Meteoroloji Örgütü'ne göre bu artış, bazen çok büyük farklarla rekorları altüst etti.
Sıcaklıkların bu denli yüksek olması, 2023’ü ve ardından 2024’ü tarihin en sıcak yılları haline getirdi.
İngiltere Reading Üniversitesi'nden iklim bilimci Richard Allan, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Son iki yılda yaşanan rekor küresel sıcaklık artışı, gezegeni bilinmez bir noktaya taşıdı” dedi.
Açıklamak zor
Bilim insanları, iklim değişkenliğinin bu durumu kısmen açıklayabileceğini söylüyor.
2023 yılı, Dünya'nın soğumasına neden olan ve aşırı ısıyı derin okyanuslara iten üç yıllık nadir bir La Nina olayının ardından geldi. Ancak, 2023 ortasında bu durumun yerini alan El Nino olayı, sıcaklıkları küresel olarak artırdı.
Buna rağmen, sıcaklıklar El Nino’nun Ocak ayında zirve yapmasından sonra bile yüksek seviyelerde kaldı. Kasım ayı ise hâlâ tarihteki en sıcak ikinci ay olarak kaydedildi.
Yeni teoriler ve endişeler
Bazı bilim insanları, 2020 yılında daha temiz deniz yakıtlarına geçişin, bulutların güneş ışığını yansıtma kapasitesini azaltarak ısınmayı hızlandırmış olabileceğini düşünüyor.
Diğer bir teori ise düşük seviyeli bulutların azalmasının, Dünya’nın yüzeyine daha fazla ısı ulaşmasına neden olduğu yönünde.
Ancak bilim insanları, mevcut bilgilerle durumun tam bir resmini çıkarmanın zor olduğunu belirtiyor. Bu, daha derin ve dönüşümsel değişimlerin gözden kaçma ihtimalini de artırıyor.
Potsdam İklim Etki Araştırmaları Enstitüsü'nden Johan Rockstrom, okyanusların hızla ısındığını ve bunun tam olarak açıklanamadığını ifade etti. Rockstrom, “Bu, gezegenin direnç kaybetmeye başladığına dair ilk işaret olabilir mi? Bunu dışlayamayız” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kaçak taksiye 86 bin 938 TL ceza!Lefkoşa'da kaçak taksicilik yaptığı tespit edilen sürücüye 86 bin 938 TL para cezası ve 50 ceza puanı kesildi.12 Temmuz 2025 Cumartesi 10:23LEFKOŞA
Binboğa'nın 5 eski yönetim kurulu üyesi sabah mahkemeye çıkacak!Mali sıkıntılarla gündeme gelen Binboğa Yem Fabrikası'nın 5 eski Yönetim Kurulu üyesi yarın sabah mahkemeye çıkarılacak.12 Temmuz 2025 Cumartesi 10:12KIBRIS
Gönyeli-Boğaz yolu trafiğe kapalıGönyeli-Boğaz yolu trafiğe kapalı12 Temmuz 2025 Cumartesi 09:57LEFKOŞA
Uyuşturucu dolu çantayı araçtan atan zanlı cezaevine gönderildiYenikent'te satışa hazır uyuşturucu dolu çantayı araçtan dışarı attığı tespit edilen ve 'Kanunsuz Uyuşturucu Madde Tasarrufu' suçundan itham edilen zanlı Chisom Stephen Onuchuwo, cezaevine gönderildi.12 Temmuz 2025 Cumartesi 09:46KIBRIS
CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldıCHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında "gerçeğe aykırı bilgileri, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayma" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.12 Temmuz 2025 Cumartesi 09:45TÜRKİYE
Hava sıcaklığı 35- 38 derece dolaylarında seyredecekMeteoroloji Dairesi, hafta boyunca hava sıcaklığının 35- 38 derece dolaylarında seyredeceğini kaydetti.12 Temmuz 2025 Cumartesi 09:43HAVA DURUMU
Japonya'da internet hızı rekoru kırıldı: Netflix’in arşivi 1 saniyede 30 kez indirilebiliyorJaponya’daki Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü (NICT) ile Sumitomo Electric Industries araştırmacıları, dünyanın en hızlı internet bağlantısını kurarak 1.02 petabit/saniyelik veri aktarım hızına ulaştı.11 Temmuz 2025 Cuma 21:46TEKNOLOJİ
Giyilebilir güneş panelleri tanıtıldıJaponya’daki Expo 2025 fuarında tanıtılan ultra ince ve esnek güneş panelleri, giyilebilir teknolojiye dönüştü. Boya kadar hafif bu paneller, güneş ışığıyla çalışan serinletici yeleklere entegre edilerek sıcak havalarda çalışanlara destek sağlıyor.11 Temmuz 2025 Cuma 20:47TEKNOLOJİ
Yılmaz: Ambargoları dijital dönüşümle aşacak, KKTC’yi dünyaya son teknolojilerle açacağızTürkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Ambargoları dijital dönüşümle aşacak, KKTC’yi dünyaya son teknolojilerle açacağız" dedi.11 Temmuz 2025 Cuma 18:53KIBRIS
T&T, KKTC hazinesine 306 milyon 356 bin 590 TL ödeme yaptıErcan Devlet Havalimanı İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi gereği, T&T Havalimanı İşletmeciliği şirketi kamuya olan mali yükümlülüklerini kesintisiz olarak yerine getirmeye devam ediyor.11 Temmuz 2025 Cuma 18:41KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs