29 Mart 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa24°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele24°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara16°C

KURBANSIZ KURBAN BAYRAMI 

Kurbansız Kurban bayramı 

05 Ekim 2014 Pazar 16:06

KURBAN SATIŞLARI DİPTE

Ekonomik kriz ve kurban bayramlarını rant haline getiren bazı 'cambazlar' yüzünden, bu Kurban Bayramı'nda kurbanlık kesimi geleneği yerine getirilemedi. Kurbanlık hayvan satışlarının beklenenden çok daha düşük olması, bu yıl Kurban Bayramı'nın kurbansız geçirileceğini ortaya koydu.

 HAYVANCIYA YARAMADI

Son dönemde kamuoyunun dikkatine gelen Brusella endişesi nedeni ile de kurbanlık hayvan satışlarında düşüş olduğu gözlemlenirken, bu bayram hayvan üreticilerine yaramadı. Hayvancılar kan ağlarken, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, kurbanlık satışları ile ilgili gazetemize konuştu.

Rana SARRO

Kuraklık ve Brusella salgınıyla büyük sıkıntılar yaşayan ve kâr yerine zarar eden hayvan üreticileri için bir umut olan Kurban Bayramı, hayvancıya yaramadı. Geçmiş yıllarda kurbanlık hayvan satışları, hayvan üreticilerini memnun ederken, bu yıl Kurban Bayramı'nda kurbanlık satışı olmadı. Kurbanlık hayvanların geçen yılki fiyatları aynı kalmasına rağmen, ülkede kurban kesimi geleneği bu bayram yerine getirilemedi. Hayvancılar kan ağlarken, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Detay Gazetesi’nden Rana Sarro’nun sorularını yanıtladı.

DETAY: ÜLKE GENELİNDE NE KADAR KURBANLIK SATIŞI OLDU?

Naimoğluları: Son gün olan biraz hareketlenme oldu. Tam rakamlar, mezbahalardan alınabilecek. Hayvancılardan alınmış olsa rakam bilinebilirdi, ancak şimdi kurbanlık hayvanlar daha fazla aracılardan ve kasaplardan alındığı için, ayrıca bu işi yapan cambazlar vardır, bu nedenle tam olarak bu rakamı tespit edemeyiz. Bayramın ilk günü ve ikinci günü kaç kesim yapıldığını öğrenebileceğiz.

Detay: Bu yıl kurbanlıklara neden talep oldu?

Naimoğluları: Geçmiş yıllara göre satışlar bayağı düşük gitti, arayan soran olmadı. Halkın alım gücünün olmaması, birçok insanın evine et bile götürememesi ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle böyle oldu. Birçok kişinin de bayram tatilini  yurtdışında geçirmek istemesi, ayrıca kurbanlık satışlarının aracılarda ve kasaplarda daha pahalı olması sıkıntıya neden oldu. Halbuki biz her zaman çağrıda bulunarak, Hayvancılar Birliği aranarak, daha ucuz fiyata kurbanlık alabileceklerini ve kurbanlıkları hayvancılardan almalarını önerdik. Aracılarda fiyatlar pahalı geldiği için almaktan da vazgeçtiler. Dolayısıyla kurbanlık alımı daima son güne de bırakılmamalıdır.

Detay: Kurbanlık hayvan fiyatları nasıl belirlendi?

Naimoğluları: Fiyatları artırmadık. Bir kurbanlık kuzunun; fiyatı 400 ila 600 TL iken, Türkiye'de ise 700-1000 TL arasındadır. Kurbanlık dananın fiyatı ise, 4000- 5000 TL iken, Türkiye'de 10 Bin -12 Bin TL civarındadır. Yine de ülkemizde alıcı bulmamıştır. Çünkü fiyat artırılmasa da bu hayat şartlarında vatandaşın kurbanlık alması kolay değildir.

Detay: Kurbanlık satışları geçtiğimiz yıllarda nasıldı?

Naimoğluları: Geçmiş yıllarda satışlar daha iyiydi. Bu yıl fiyatlar aynı kalmasına rağmen satışlar çok daha düşük oldu. Kuzunun kilo fiyatı 11 Lira, dananın ise kilosu 8 lira iken, bu fiyat bu yıl yine aynı kaldı.

Detay: Satışların yetersiz olması hayvancıyı nasıl etkiledi?

Naimoğluları: Çok olumsuz etkiledi. Hayvancı bu Kurban Bayramı'nda satış yapacak diye ümitliydi ancak pazarlayamadı ve çok sıkıntı içerisine girdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA