KUDRET ÖZERSAY SÜRECİ DEĞERLENDİRMEYE DEVAM EDİYOR

13 Şubat 2014 Perşembe 17:20
Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Kudret Özersay, ortak metnin bir uzlaşma metni olduğunu belirterek, metne kaldığı yerden devam eden müzakere süreci için bir çerçeve olarak baktıklarını söyledi.
Ortak açıklama metninde tarafların sadece kapsamlı çözüm müzakereleri değil güven artırıcı önlemleri de görüşmek üzere anlaştığını belirten Özersay, “Masaya gelmesi durumunda Kıbrıs Türk tarafının ne yapacağını masaya geldikten sonra konuşmak lazım” dedi.
BRT’ye açıklamada bulunan Müzakereci Kudret Özersay, başlayan sürecin farklı tarafların da içinde yer alacağı yeni bir müzakere süreci olduğunu belirterek, “Eskiye oranla sonuç alma şansı daha yüksek bir müzakere süreci” dedi.
Ortak açıklama metninin bir uzlaşma metni olduğunu ifade eden Özersay, Kıbrıs Türk tarafının ortak açıklama metnine, kaldığı yerden devam eden müzakere süreci için bir çerçeve olarak baktığını anlattı.
Özersay, tarafların al-ver yaparak, sonuç üretmeye odaklanacakları bir müzakere olmasını istediklerini kaydederken, ortak açıklama metninin tartışılmasını doğru bulmadıklarını vurguladı.
Kudret Özersay “Rum Lider Anastasiadis’in ortak metin ile ilgili yaptığı açıklamaları doğru bulmuyoruz. Çözüme ulaşmak istiyorsak liderlik gösterilmesi şarttır. Siyasi partileri tatmin için manevralar yapmak sürece zarar verir. Metin üzerinde anlaşmaya varılmışsa tek tarafın açıklaması diğer tarafı bağlamaz. Kıbrıs Türk tarafı olarak mevcut metni kabul ettiğimizi ve ileriye doğru bakmamız gerektiğini söyledik” dedi.
Uluslararası aktörlerin etkin desteğinin sürece katkısının sorulduğu Özersay, hakemlik konusundaki hassasiyetin ortak açıklama metnine yansımasına rağmen Rum tarafının arabuluculuğa karşı çıkan bir tutumu olduğunu belirtti.
Ortak açıklama metninde tarafların sadece kapsamlı çözüm müzakereleri değil, güven artırıcı önlemleri de görüşmek üzere anlaştığını belirten Özersay, kapsamlı çözümün 6 başlığı üzerinde, müzakere etmek gerektiğini, ancak, güven artırıcı önlemlerde üzerinde uzlaşmaya varılmış bir başlık olmadığını dile getirdi.
Özersay, “Rum tarafı Maraş’ı Güven artırıcı önlem olarak görebilir. Önemli olan muhatabınızın gördüğünü sizin de öyle değerlendirmeniz gerekir. Kapsamlı çözümün parçası olan her şey aynı zamanda güven artırıcı önlem olarak da görebilir. Kıbrıs Türk tarafını da ikna etmek zorundadır. Masaya gelmesi durumunda Kıbrıs Türk tarafının ne yapacağını masaya geldikten sonra konuşmak lazım” dedi.
Yarınki müzakereciler görüşmesinin müzakerelerin takvimi ve programının ele alınacağı bir toplantı olacağını kaydeden Özersay, “Toplantı sonunda Atina ve Ankara’ya yapılacak ziyaretlerin tarihini de netleştirmek mümkün olabilecek” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun toplumun her kesiminin beklenti ve hassasiyetlerini dikkate alarak müzakere edeceğini vurgulayan Özersay, Dışişleri Bakanlığı’nın sürece dahil olması gerektiği yönündeki söylemler konusunda ise herkesin yapacağı belirli bir katkı olduğunu ve bu konuda Cumhurbaşkanı’nın gerekli cevabı verdiğini belirtti.
Merit Sosyal İşler Koordinatörlüğü projelerini basınla paylaştıMerit International Sosyal İşler Koordinatörlüğü tarafından, 2025 yılı boyunca hayata geçirilen sosyal sorumluluk projelerinin kamuoyu ile paylaşıldığı yıl sonu basın toplantısı, yılbaşı yemeği konseptiyle düzenlendi.19 Aralık 2025 Cuma 11:08KIBRIS
Cumhurbaşkanlığı'nda “Yeni Yıl Basın Resepsiyonu” düzenlendi: Her zaman telefonunuzun ucundayımCumhurbaşkanlığı’nda “Yeni Yıl Basın Resepsiyonu” düzenlendi. Resepsiyon kısa bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, "Ben her zaman telefonunuzun ucundayım" ifadelerini kullandı.18 Aralık 2025 Perşembe 23:29KIBRIS
Mehmet Kale Kişi CTP'nn yeni Genel SekreteriCTP parti Meclis'i genel sekreter ve MYK seçimi yapıyor.18 Aralık 2025 Perşembe 23:16KIBRIS
Erhürman, Siyasi Partiler Konseyi’ni toplantıya çağırdıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Siyasi Partiler Konseyi’ni toplantıya çağırdı.18 Aralık 2025 Perşembe 18:33KIBRIS
Fidan: Kıbrıslı Türkleri izole etmeyi bırakın, kaliteli bir işbirliği başlatabilirizTürkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TRT World’de yayınlanan “One on One” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.18 Aralık 2025 Perşembe 18:01KIBRIS
Güney Kıbrıs’a 4 milyon 377 bin 114 turist geldiGüney Kıbrıs’a giden turistlerin sayısında yeni bir rekor kırıldığı ve kasım ayı sonuna kadar Güney Kıbrıs’a 4 milyon 377 bin 114 turist gittiği kaydedildi.18 Aralık 2025 Perşembe 18:01KIBRIS
Almanya’dan Kayıp Şahıslar Komitesi’ne 200 bin euro bağışKayıp Şahıslar Komitesi (KŞK), Almanya Federal Cumhuriyeti’nin Komite’ye 200 bin euro tutarında mali katkı sağladığını açıkladı.18 Aralık 2025 Perşembe 18:00KIBRIS
Sağlık Bakanlığı selden etkilenen belediyelerle toplantı düzenlediSağlık Bakanlığı tarafından, sel felaketinden etkilenen 9 belediyenin sağlık ve su işleri birimleri ile Sağlık Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi.18 Aralık 2025 Perşembe 17:59KIBRIS
Sahte diploma davası: Zanlı F.Ü.’nün davası 8 Ocak’a ertelendiGüzelyurt Kaza Mahkemesi Yargıcı Nuray Necdet huzurunda görüşülen duruşmada, iddia makamı adına Savcı Damla Güçlü ve zanlı avukatı Doğa Zeki hazır bulundu.18 Aralık 2025 Perşembe 17:57KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta çiftçiler ve öğretmenler eylemdeGüney Kıbrıs bugün iki ayrı protesto eylemine sahne oluyor. Çiftçiler AB tarım politikalarını; öğretmenler ise yasal bir düzenlemeyi potesto etmek için eylemde.18 Aralık 2025 Perşembe 17:57GÜNEY KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.