24 Nisan 2024
  • Lefkoşa36°C
  • Mağusa36°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt34°C
  • İskele36°C
  • İstanbul25°C
  • Ankara28°C

KÜÇÜK İŞLETMELER BATIYOR

Küçük işletmeler batıyor

28 Temmuz 2014 Pazartesi 13:54

Ülkede yaşanan plansızlık küçük işletmelerin bir bir sonunu getiriyor. Plansızlık nedeni ile küçük balık büyük balığı yemeye devam ediyor.

 

 

  • İŞ YERLERİ KAPANIYOR

Ülkedeki plansızlık nedeniyle iş yerleri kapanmaya devam ediyor. Son dönemlerde bazı sektörlerde plansız şekilde işyeri sayısı artış gösterirken, bu iş yerlerinin ülke ihtiyaçlarından fazla olduğu dikkat çekiyor.

  • YENİLER ESKİLERİ DE BATIRIYOR

Bir yandan yeni açılan iş yerleri hem kendi sonlarını hem de ayni sektördeki diğer firmaları ciddi zarara uğratırken, bu plansızlık, kimi bölgelerde esnafı yok oluşa sürüklüyor. Öte yandan, ortaya çıkan yeni durum ile haksız ve eşit olmayan bir rekabeti de beraberinde getiriyor.

  • “HİÇ BİR DÜZENLEME YOK”

Ülkede küçük esnaf için hiçbir düzenleme olmadığına dikkat çeken KTEZO Başkanı Hürrem Tulga, “büyükler alıp başını gidiyor. Sermaye belli yerlerde toplanıyor. Bu durum değişmedikçe maalesef esnaf ile küçük işletmelerin yaşaması mümkün olmayacak” dedi.

Rana SARRO

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) Başkanı Hürrem Tulga, ülkedeki plansızlık nedeniyle iş yerlerinin kapandığını vurgularken, bazı işyeri sayısının ise ülke ihtiyaçlarından fazla olduğuna dikkat çekti.

Hürrem Tulga, plansız şekilde ülkede açılan iş yerlerinin esnafı yok oluşa sürüklediğini, haksız ve eşit olmayan bir rekabet yaratıldığını belirtti.

Ülkede, restoran, kuaför, berber ve güzellik salonları gibi bazı alanlara rağbet olduğunu, gereğinden fazla iş yeri açıldığını işaret eden Tulga, bu konuda düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.

Hürrem Tulga, devletin hizmet alanlarına yönlendirme yapması, şehir master planları yapılarak, iş alanlarının nüfusa ve ihtiyaca göre açılması gerektiğini vurguladı.

“Küçük esnaf kepenk indiriyor”

Öte yandan, şehiriçinin çarşı olarak düzenlendiğini söyleyerek, bunu eleştiren Tulga, “Nereye baksanız iş yeri görürsünüz” diyerek, iş yerlerine bir düzenleme getirilmesi gerektiğini söyledi.

Ülkede her gün kepenk indiren iş yerleri olduğunu, kapanan iş yeri sayısının her geçen gün arttığını kaydeden Tulga, yeni açılan iş yerlerinin de kısa sürede kapanmakla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Ekonominin daralmaya devam ettiğini; esnaf, zanaatkâr ve üreticinin çok zor durumda olduğunu da belirten Hürrem Tulga, “Elçiliğin en son yayınlanan raporunda; hayat pahalılığınının son 2 yılda yüzde 15’lerde, ekonomi büyümesinin ise yüzde 3-4 olduğu belirtiliyor. Bu halkın alım gücünün düşmesi, ekonominin daralması, birilerinin de büyümesi demektir” dedi.

“Sermaye belli yerlerde toplanıyor”

Ülkede küçük esnaf için hiçbir düzenleme olmadığını söyleyen Tulga, “büyükler alıp başını gidiyor. Sadece bir Lemar, perakente sektöründe 17 mağaza açabiliyor. Bunlar sermayenin belli yerlerde toplanmasıyla sonuçlanıyor. Turizm ise kumarhanelerden ve otellerden ibarettir. Bu durum değişmedikçe maalesef küçük işletmelere ve esnafın yaşamasına imkân olmayacak” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA