KTSO AKINCI'YI KUTLAYARAK 'HELLİM' KONUSUNDA DESTEK İSTEDİ

30 Nisan 2015 Perşembe 14:59
Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Mustafa Akıncı’yı kutladı ve Akıncı’nın önderliğinde adada çözüm fırsatı yakalanacağına inanç belirtti.
Sanayi Odası, yeni Cumhurbaşkanı Akıncı’yı gönderdiği mektupla kutladı.
KTSO’dan yapılan açıklamaya göre mektupta, zor olduğu kadar onurlu bir görevin yeni cumhurbaşkanını beklediği belirtilerek, “Bu görevi Kıbrıs Türklerinin menfaatleri doğrultusunda en doğru şekilde yürüteceğinize ve yıllardan sonra sizin önderliğinizde Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için fırsat yakalanılacağına inanmaktayız” denildi.
“Kıbrıs sorununun çözümü konusunda farklı dinamiklerin hareketlendiği, müzakerelerin Mayıs ayı içerisinde tekrar başlamasının gündeme geldiği, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin iyi niyet çerçevesinde bazı güven yaratıcı önlemler açıkladığı bu günlerde Kıbrıs Türk toplumunun liderliğini yapmak, zor olduğu kadar onurlu ve kutsal bir görevdir” denilen mektupta, şu ifadeler yer aldı:
“Cumhurbaşkanlığı görevinizde defalarca belirttiğiniz gibi Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu, iki kesimli federal bir Kıbrıs talebi doğrultusunda çalışmalarınızın, kalıcı çözüm bulunmasına katkı sağlayacağına olan inancımızı belirtmek isteriz. Bu görevi Kıbrıs Türklerinin menfaatleri doğrultusunda en doğru şekilde yürüteceğinize ve yıllardan sonra sizin önderliğinizde Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için fırsat yakalanılacağına inanmaktayız.
HELLİM KONUSUNDA DESTEK TALEBİ
KTSO olarak, başlayacak olan müzakerelerde ekonomik konular başta olmak üzere, Maraş dahil ekonomiyle ilgili tüm güven yaratıcı önlemler konusunda aktif görev alma talebimizi size iletmek istiyoruz. Bununla birlikte Kıbrıslı Rumlarla aramızda devam eden hellim coğrafi işaret tescili mücadelesi konusunda sizleri konu hakkında bilgilendirmek ve bu konuda desteklerinizi talep etmek arzusundayız.”
“POLEMİKTEN RAHATSIZIZ”
Sanayi Odası’nın mektubunda, son günlerde KKTC ve TC kamuoyunda yaşanan “yavru-anavatan” polemiğinin yanlış taraflara çekilmesinden rahatsızlık duyulduğu da belirtildi ve “KTSO olarak anavatan olgusunun ve sevgisinin kalplerimizden hiçbir zaman eksilmeyeceğini biliyoruz. Ancak yıllar içerisinde anavatan-yavru vatan kavramlarını istismar ederek, ülkemiz idarecilerinin adeta bir dilenci gibi TC yetkililerinden kaynak talep etmesine, iktidarda kalabilmek için farklı ilişkiler içerisinde olmasına ve bu sebeplerden dolayı en ufak sorunları veya konuları bile çözmekten aciz kalmasına daha fazla kayıtsız kalınması doğru değildir” denildi.
İki devlet arasında daha kişilikli bir yapı ve KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durabileceği bir yapı kurulması gerektiği kaydedilen mektupta, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın siyasi olgunluğu ve hoşgörüsüyle bu polemiğin artık son bulacağı inancı ifade edildi.
Mektupta, benzer polemiklerin yaşanmaması için ekonomik bağımlılığın azaltılması gerektiği vurgulanarak şöyle denildi:
“KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURAN BİR EKONOMİ”
“Sizin de açıklamalarınızda belirtmiş olduğunuz üzere Türkiye tarafından ülkemize aktarılan kaynağın önemli bir bölümü yüksek ithalat nedeniyle geri dönmekte ve toplumun çok küçük bir kesimi bundan faydalanabilmektedir.
KTSO olarak her platformda dile getirdiğimiz gibi kendi ayakları üzerinde durabilen bir ekonomi için yerli üretimin iç piyasalarda tüketimi artırılmalı ve ithalat azaltılmalıdır. Buna paralel olarak ihracatımızın da artırılması ile dışa bağımlılığımız azalacaktır. Sizlerin de bu konuda alınması gereken tedbirler konusunda yukarıda belirtilen vizyon çerçevesinde gerekli desteği yapacağınıza yürekten inanmaktayız.”
Sanayi Odası’nın Cumhurbaşkanı Akıncı’ya gönderdiği mektupta, “Kıbrıs sorununa 11 Şubat 2014 tarihinde imzalanan ortak metin kapsamında çözüm bulunduğu takdirde, Kıbrıslı Türklerin kuracağı federe devletin Rumlar tarafından ezilmeyen, güçlü ve kendi ayakları üzerinde duran bir yapıda olması gerekmektedir. Bu kapsamda unutulmamalıdır ki federe devletlerin, kurulacak ortak cumhuriyetin belirlediği şartlar ve onayı olmadan dış kaynaklardan destek alması mümkün olmayabilecektir. Yeni görevinizde başarılar dilerken, sizlerin Cumhurbaşkanlığı döneminizde yarım asırdır devam eden Kıbrıs sorunun nihai çözüme ulaşmasını temenni ederiz” ifadeleri de yer aldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rum Hükümet Sözcüsü Türkiye’ye yaptıkları teklifi açıkladıKıbrıs Rum hükümeti, Türkiye limanlarının Rum gemilerine açılması karşılığında Türkiyeli iş insanlarına AB vizesi verilmesi yönünde teklif yaptığını doğruladı.28 Nisan 2025 Pazartesi 13:13GÜNEY KIBRIS
İtfaiye vatandaşları uyardı: Zamanında tedbir almak yangını söndürmekten daha kolayZamanında tedbir almanın yangını söndürmekten daha kolay olduğunu vurgulayan itfaiye, vatandaşları uyardı.28 Nisan 2025 Pazartesi 13:11KIBRIS
UBP, DP, ve YDP Başkanları Ankara yolcusu...UBP, DP, ve YDP Başkanları Ankara yolcusu...28 Nisan 2025 Pazartesi 13:05KIBRIS
Akansoy’dan Üstel’e Çağrı: “Farkında mısın, KOOP Bank’ta Grev Var?"Akansoy'dan Üstel'e çağrı: Farkında mısın KOOP Bank'da Grev Var?28 Nisan 2025 Pazartesi 12:50KIBRIS
256 sürücü rapor edildi! Cezalar cep yakıyor!Trafik ekipleri tarafından ülke genelinde gerçekleştirilen trafik denetimleri kapsamında 256 sürücü çeşitli suçlardan rapor edildi.28 Nisan 2025 Pazartesi 12:15KIBRIS
Kuzey Kıbrıs'ta Cuma günü hayat duracak!Kuzey Kıbrıs'ta Cuma günü hayat duracak!28 Nisan 2025 Pazartesi 11:56KIBRIS
Telekomünikasyon Dairesinden uyarıTelekomünikasyon Dairesi, abonelerinin, 31 Mart’a kadar olan borçlarını en geç 15 Mayıs’a kadar kapatmalarını istedi.28 Nisan 2025 Pazartesi 11:51KIBRIS
50 Yaşında hayatına son verdi!Tepabaşı’nda sakin Bala Çavlan Kararlı, hayatını sonlandırdı.28 Nisan 2025 Pazartesi 11:38KIBRIS
Lefkoşa'da park halindeki araç alev aldı!Lefkoşa'da park haindeki araçta çıkan yangın korkuttu.28 Nisan 2025 Pazartesi 11:36KIBRIS
Gazimağusa'da alkollü sürücü kaza yaptıGazimağusa’da meydana gelen trafik kazasında, alkollü sürücü hakkında yasal işlem başlatıldı.28 Nisan 2025 Pazartesi 11:35GAZİMAĞUSA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs