KTÖS: ÖĞRETMEN KADROLARI HÜKÜMET TARAFINDAN KESİLDİ, ÖĞRETMEN SINAVLARI OKULLAR AÇILDIKTAN SONRA...
KTÖS açıklama yaptı.. Öğretmen kadrolarının hükümet tarafından kesildiğini açıkladı... Öğretmenlik sınavı okullar açıldıktan sonra yapılacağını belirtti.

16 Ağustos 2018 Perşembe 13:06
İşte o açıklama;
UYARIYORUZ!
Türk Lirası kullanma mecburiyetinde bırakılmamızın getirdiği ekonomik kriz gündemi oluştururken, hayatın devam ettiğini ve 17 Eylül Pazartesi günü okulların açılacağını hatırlatırız.
Hükümet bir an önce hem vatandaşın alım gücünü artıracak önlemler almalı hem de eğitim-öğretim yılına sorunsuz başlamak için alternatifler yaratmalıdır.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, okul ziyaretleri ve bölge toplantılarında öğretmenlerle buluşarak, eğitimin niteliğinin artırılması ile ilgili öneriler taslağını Haziran ayı içerisinde toplumla paylaşmış ve gereken adımların atılması için istişare etmeye devam etmiştir.
Geldiğimiz noktada bürokrasinin yavaş çalıştığını, eğitim üzerinde mali disiplin uygulandığını ve bunun sonucunda okulların açılmasına 1 ay kala eğitim-öğretim yılının sancılı başlayacağını gözlemlemekteyiz.
Bu anlamda Haziran ayı içerisinde paylaştığımız önerileri tekrardan hatırlatmak, Eylül ayında önümüzde sorun olarak duracak olan bazı başlıklara dikkat çekmek ve alternatif üretmek istiyoruz.
Öğretmen kadroları hükümet tarafından kesildi.
Haziran ve Temmuz ayında yapılan nakil görüşmeleri neticesinde 130 öğretmen, 6 müdür ve 1 müdür muavini yer değiştirmiştir. Bu yer değiştirmeler sonucunda 56 münhal kadro ortaya çıkmasına rağmen, hükümetin mali disiplin adı altında eğitime uyguladığı kemer sıkma politikası nedeniyle ilköğretimde toplam 36 münhal açılmıştır. 15 münhal olması gereken özel eğitimde ise 5 münhal açılmıştır. İhtiyaç olan rehber öğretmen, öğretmen yardımcısı ve denetmen münhali için ise “0” sayısı uygun görülmüştür.
KTÖS, eğitimde tasarrufun olamayacağı gerçeğinden hareketle nakiller sonucunda 56 olarak belirlenen münhal sayısı yerine, muhtemel münhal sayısının kadrolar kesilerek 36’ya düşürülmesi nedeniyle okulların öğretmensiz açılacağını, bu nedenle muhtemel münhal yerleri ile ilgili ilköğretimde 36 sayısını ve özel eğitimde 5 sayısını onaylamadığını Eğitim Bakanlığı’na ve KHK’ya bildirmiştir.
Öğretmenlik sınavı okullar açıldıktan sonra yapılıyor.
Kamu Hizmeti Komisyonu sınav tarihini 22-23 Eylül olarak yayınlamıştır. Temmuz ayında belirlenen münhal yerler için sınavın Eylül ayı sonunda yapılacak olması, başlı başına okulların eksik öğretmen ile açılacağının göstergesidir.
Eğitim Bakanlığı önlem almazsa birçok okul Eylül ayında öğretmen eksikliği ile karşı karşıya kalacaktır.
Bu bağlamda, 17 Eylül günü okullarımız yaklaşık 80 eksik öğretmenle açılacaktır. Eksik öğretmen sayısı ülkeye çalışma izni ile gelen ve okullara yeni kaydolacak çocuk sayısı ile ekonomik kriz nedeniyle özel okullardan devlet okullarına kayıt yaptıracak çocuk sayısına göre de artış gösterecektir.
Kısa vadede çözüm bekleyen diğer sorunlar:
İlköğretimde yeni bir eğitim-öğretim anlayışına ışık tutacak olan öğretmen nakil tüzüğü tamamlanmasına rağmen hayata geçirilmemiştir. Bu konuya çözüm bulunacak olan teknik kurul iptal edilmiştir.
Yeni okul ihtiyacı için somut adımlar atılmamıştır. Acil tamiratı gereken okulların ihalesi gecikmiştir. Özellikle Girne bölgesinde okulların nüfusunun artarak ciddi sıkıntıların yaşanacağı, tamiratların ise eğitim-öğretim dönemi içerisine sarkacağı ve ders kitaplarının basımı ihalesinin de geç sonuçlandığı için kitapların okullara geç ulaşacağı endişesi taşıyoruz. Geçen yıl 83 tane çocuğun benzer sebeplerle okula 2 ay geç başladığını tüm yetkililere hatırlatırız.
Uzun vadede çözüm bekleyen sorunlar:
Haziran ayında “eğitimin niteliğinin artırılması için önerilerimiz” başlığı ile toplumla paylaştığımız önerilerimiz halen güncelliğini korumaktadır. 40 sayfada özetlediğimiz önerilerimizin dikkate alınarak, alternatiflerinin konuşulacağı bir masada tüm taraflarla işbirliği yapmaya hazırız.
Ekonomik krizin faturasını hükümet üstlenmeli, eğitim harcamalarında tasarruftan kaçınılmalıdır.
Ekonomik kriz nedeniyle toplumun tüm kesimleri Türk Lirası kullanmanın siyasi bedelini ödemektedir. Döviz bazında vatandaşın maaşı 10 yıl geriye gitmiştir. Alım gücünü korumak adına eşel-mobil iki ayda bir olmalı ve tüm kesimlerin maaşı istikrarlı para birimine endekslenerek, krizin faturasını hükümet üstlenmelidir.
Hükümet Eylül ayında eğitim için olumlu adım atmayı düşünüyorsa;
- Öğretmenlik sınavı 1-2 Eylül tarihlerinde yapılmalıdır.
- İlköğretimde münhal sayısı 56, özel eğitimde 15 olmalıdır.
- Hükümet eğitimde tasarruf anlayışından vazgeçmelidir.
- Rehber öğretmen, öğretmen yardımcısı ve denetmen için münhal açılmalıdır.
- Yeni okulların temeli atılmalı, özelikle Girne bölgesini rahatlatacak alternatifler yaratmalıdır.
- Öğretmen yer değiştirme tüzüğü “Teknik Kurul” çağrılarak bir an önce Meclis’e gönderilmelidir.
- Eğitimin niteliğinin artırılması için ortaya koyduğumuz önerilerin tartışılması için Eğitim Bakanlığı’nda sürekli komiteler oluşturulmalıdır.
- Tüm kesimlerin alım gücünü koruyacak reel politikalar hayata geçirilmelidir.
Saygılarımızla.
Burak Maviş
KTÖS Eğitim Sekreteri
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.