19 Nisan 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele15°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara13°C

KTHY’NİN ÇİLESİ BİTMEDİ

KTHY’nin çilesi bitmedi

19 Eylül 2014 Cuma 16:34

KTHY'den CAS'a aktarılan ve işsiz kalan 64 personel, 8'inci gününde eski KTHY binası önünde başlattıkları çadır eylemlerini sürdürüyor. Çadır eylemi yapan KTHY mağdurları Detay'a konuştular.  Diğer KTHY personeline uygulanan çözüm modelinin kendilerine de uygulanmasını talep eden eylemciler, hükümet ve muhalefete seslenerek, sorunlarına çözüm bulunmasını istediler.

Rana SARRO

Kıbrıs Türk Hava Yolları’ndan (KTHY) Cyprus Airport Services’e (CAS) aktarılan ve işsiz kalan 64 personel, 8'inci gününde eski KTHY binası önünde başlattıkları çadır eylemini sürdürüyor. Eylemciler, Anayasa’nın eşitlik ilkesi çerçevesinde, yapılan protokollere uyulmasını ve diğer KTHY personeline uygulanan çözüm modelinin kendilerine de uygulanmasını talep ediyor.

‘BUNA SİZİN HAKKINIZ YOK’

KTHY’nin zora girdiği bir dönemde, yeniden yapılandırma adı altında KTHY ile HAVAŞ ortaklığında kurulan CAS şirketine özlük hakları KTHY’de kalacak şekilde, protokollerle kiralandıklarını anlatan KTHY mağdurları Sözcüsü Osman Yücelen,  hava yollarının kapatıldığını, 'neredeyse yarı maaşa' CAS’ta çalışmaya başladıklarını anımsattı.  Yücelen, “Yapılan uzun mücadeleler sonucunda bizlerle kader birliği olan diğer KTHY çalışanı arkadaşlarımız en nihayet devlete alındı. Fakat bizlere ‘buna sizin hakkınız yok’ dediler. CAS’ın hizmetlerinin durması üzerine 5 Ağustos tarihinde işten durdurma yazısı aldıklarını hatırlatan Yücelen, “Bizleri sanki KTHY’de hiç çalışmamış, sadece CAS’ta işe başlamış ve çalışmış gibi, CAS çalışanı olarak lanse etmişlerdir. Fakat yapılan anlaşma ve protokollerle biz de yüzde yüz KTHY personeli olduğumuzu hatırlatırız” dedi. Çadır eylemi yapan KTHY mağdurları Detay'a konuştular.


KTHY MAĞDURLARI NE DİYOR?

Osman Yücelen (3)Sözcü Osman Yücelen: İCRAAT BEKLİYORUZ

"12 Eylül Cuma günü çadırımızı kurduk. Yaklaşık 47 gündür de sokaktayız. Hükümetin CTP tarafıyla olumlu gelişmeler var. 64 mağdur arkadaşımıza CTP MYK'sı da parti meclisi de sahip çıkıyor. CAS çalışanı olmadığımızı onlar da kabulleniyor. CTP-BG taşkınlık yapmamamızı istiyor ve bu sorunu çözeceklerini belirtiyorlar. Çünkü protokollere göre biz KTHY çalışanıyız. Biz CAS'a mağdur olarak gittik. 400 ila 1500 arası hepimizin maaşlarından, özlük haklarından kesildi. Her kış döneminde ödeneksiz izin zorunlu oldu. 13'üncü maaşlarımız, bayramlıklarımız gitti. Toplu iş sözleşmemiz, sendikamız yok. Hiçbir şeyimiz yok. CTP, bizden biraz sabır göstermemizi istiyor. Bizim için bir yasa geçirilmesi gerektiğini, 2012'de uygulanan 'Özelleştirme Yasası'nın bizleri kapsamadığı belirttiler. Bunun için bir yasa çıkarılacak. 64 kişiyi de mağdur etmemek üzere Özelleştirme Yasası ile devlete alacaklar. CTP'nin yanı sıra UBP ve TDP de bu yasa için hazır olduklarını belirtiyor. Bu üç partinin milletvekilleri yasa için yeterlidir."

ÖMER PALA (2)ÖMER PALA: YİNE SOKAKTAYIZ

"Bizler yine sokaktayız. Günün sonunda ekmek alnımıza silah olarak dayatılıyor. CAS'a gidin deniyor. Serdar Bey 'gidin başvurun' diyor. Halbuki CAS diye bir şirket yok. 2012 yılında KTHY mağduru arkadaşlarımız devlete alındı. Biz CAS'a tüm haklarımızla gittik. Şimdi 'CAS' battı ve bize 'CAS'a devam etmezseniz ekmeksiz kalacaksınız' deniyor. Halbuki, öyle bir uçak şirketi yok. 92 yeni arkadaşımız yazıldı, onların 30'unu çağırdılar."

NAİM DOĞAN (1)NAİM DOĞAN: VERESİYE YAŞIYORUZ

"46 gündür işsiziz, maaşımız yok. Geçinebilmek için kredi kartlarına borçlanıyoruz. Günün sonunda da şimdi borçlandıklarımızı ya ödeyeceğiz ya da hapse gideceğiz. Yani veresiye yaşıyoruz. Sigorta'dan 800 TL işsizlik alacağız, henüz almadık.  Eşi çalışanlar ise eşinin maaşıyla geçinmeye çalışıyor. Eşi olmayan ya da çalışmayanlar ise anne babasından geçiniyor."

HÜSEYİN BİNİCİ (5)HÜSEYİN BİNİCİ: İŞ GARANTİSİ İSTİYORUZ

"Bizi diğer arkadaşlarımızla aynı kıstaslarda işe almalarını istiyoruz. Biz para değil güven istiyoruz. Bugün aldığımız ekmeği yarın da alabilmeyi, belirsizlik olmamasını istiyoruz. Bizim para ile işimiz kalmadı, zaten biz 3 kez öldük. Ancak bizlerin gelecek sağlamamız gereken birer ailemiz var. Bu nedenle biz iş garantisi istiyoruz, başka bir isteğimiz yok. 3.500-4000 TL maaş alan bizleri, 1700 TL maaşa layık gördüler. Şimdi de 'gidin orada iş var' diyor. Gidelim gitmesine de, 30 kişilik kapasitesi var biz 60 kişiyiz bu nasıl olacak."

SAVAŞ ŞİMŞEK (2)SAVAŞ ŞİMŞEK: KTHY'LİLERE VERİLEN HAKLARI İSTİYORUZ

"Bir haftadır çadır eylemimiz devam ediyor. Tüm muhalefet partilerinden ve tüm sendikalardan bizlere destek var. Mücadelemizi kazanana kadar yanımızda olacaklarını söylediler. Hükümetin CTP kanadı da bize desteğini belirtiyor. Ancak daha bir icraat göremedik. Bugün (dün) Meclis'teydik. Bu arada görüşmelerimiz de devam ediyor. Biz görev aldık ancak CAS çalışanı değil, KTHY çalışanıyız. Bizi CAS'a gönderirken, diğer arkadaşları devlete aldılar. Şimdi CAS da battı, biz sokakta kaldık. Diğer KTHY mağduru arkadaşlarımıza verilen haklar ne ise, biz de onları istiyoruz. Bunun için de, davamızı kazanana kadar, mücadelemize devam edeceğiz. Ne gerekiyorsa ama ne gerekiyorsa yapacağız."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA