29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa16°C
  • Girne15°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele16°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

KTEV 20’İNCİ YILINA DERTLİ GİRİYOR

KTEV 20’inci yılına dertli giriyor

31 Mayıs 2014 Cumartesi 13:25

  • KTEV Mütevelli Heyeti Başkanı Özgü: KTEV gelirinin yüzde 40’ını kaybedebilir…KTEV’i tabela örgütü haline getirmeye çalışıyorlar…“Vakıflar İdaresi, KTEV’DEN 1,267.862.97 TL talep ediyor”

Yirminci yılına giren Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı (KTEV), okullardaki kantinlerle ilgili sözleşmelerinin yenilenmemesi halinde gelirlerinin yüzde 40’ını kaybedeceğini açıkladı.

KTEV Mütevelli Heyeti amacı eğitim, bilim, sanat ve kültürün gelişmesine yardımcı olmak olan KTEV’in yirmici yılına girmesi vesilesiyle Gazeteciler Birliğinde basın toplantısı düzenledi.

Basına vakfın 20 yıllık faaliyetleri hakkında bilgi veren KTEV Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Özgü, kantinlerle ilgili olarak KTEV’in Eğitim Bakanlığı’yla sorun yaşadığını belirtti.

Kantinlerden elde edilen gelirlerin KTEV’in toplam gelirinin yüzde 40’ını oluşturduğunu ifade eden Özgü, “KTEV’i tabela örgütü haline getirmeye çalışıyorlar” dedi.

KTEV’in ilişkili olduğu 80 civarında kantinin 51 tanesinin Haziran ayı sonu sözleşmelerinin biteceğinin altını çizen Özgü, 11 kantinin KTEV tarafından çalıştırıldığını buradan elde edilen brüt gelirin yüzde 10’unun ilgili okula bırakıldığını, KTEV tarafından kiralanan kantinlerden elde edilen gelirlerin ise yüzde 80’inin okula yüzde 20’sinin ise Vakıfa kaldığını kaydetti.

Mustafa Özgü, Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu’nun Vakıf yöneticileri ile “doğru dürüst bir toplantı dahi gerçekleştirmediğini” ileri sürdü.

KTEV’in kantinlerden elde ettiği gelirle farklı bölgelerde ihtiyaçlı okulların ihtiyaçlarını gidermeye çalıştığını, örneğin Lefkoşa’da bir okuldan elde edilen gelirle bazen Karpaz’da bir okulun ihtiyacının karşılandığını anlatan Özgü, ancak kendi kantinini çalıştıran okulların, söz konusu kantinden elde ettiği gelirin tümünün söz konusu okula kaldığını belirtti.

Vakıflar İdaresi 1,3 milyon TL harç talep ediyor

Mustafa Özgü, Vakıflar İdaresinin 1957 yılında çıkan yasaya dayanarak KTEV’den Şubat 2013’e kadar olan faaliyetleri için 1 milyon 267 bin TL harç talep ettiğini de savundu.

1957 Evkaf Dairesi (Harçlar Tayini) Nizamnamesine göre faaliyette bulunan Vakıflar’dan yıllık gayri safi gelirlerinin %5’ini harç olarak talep edebileceğini kaydeden Özgü, “KTEV’den de 26 Şubat 2013 tarih itibarıyla 1,267.862.97 TL talep edilmektedir” dedi ve bunun bir haksızlık olduğunu belirtti.

KTEV’in ticari faaliyetlerden elde ettiği gelirle ilgili vergisini her dönem Vergi Dairesi’ne ödediğini kaydeden Mustafa Özgü, vakfın elde ettiği gelirleri bankaya değil eğitim alanına yatırdıklarını söyledi.

Özgü ayrıca, söz konusu yasanın (1957 Evkaf Dairesi(Harçlar Tayini) Nizamnamesi) değiştirilememesinden dolayı bugüne kadar görev alan tüm hükümetleri eleştirdi.

Dağıtılan basın açıklamasında da “Vakıflar İdaresi mülhak vakıflarla, çağdaş vakıfları ayni kefeye koymaktadır. Çağdaş vakıflara hiç bir hizmet verilmezken Nezaret ve Muhasebe Harcı istenmesi haksızlıktır. Yıllardır yaşanan hükümet değişikliklerine rağmen Başbakanlığa bağlı olan Vakıflar İdaresi Yönetimleri bu soruna çözüm üretememiştir. Bir an önce Mülhak Vakıflarla, Çağdaş Vakıfların çalışma esaslarını belirleyen, gerekli yasal düzenlemeler, bizlerin de görüşleri alınarak yapılmalıdır” denildi.

Özgü, Vakıflar İdaresi’nin söz konusu meblağ için KTEV’e avukat aracılığıyla yazı gönderdiğini de kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA