28 Mart 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele20°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C

KTAMS LİMASOL BANKASI’NIN ÖNÜNDE EYLEM DÜZENLEDİ

KTAMS Limasol Bankası’nın önünde eylem düzenledi

30 Nisan 2014 Çarşamba 12:00

Kaptan: “insanlar, sınava girdi diye sudan sebepler uydurarak ekmeğinden ve aşından ediliyorlar”

Seyis: “yönetim kurulu üyeleri görünüyor ki kendilerini yasaların üzerinde görüyor artık”

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), 11 kişiyi İhtiyat Sandığı Dairesi münhal kadroları sınavına katıldıkları için işten durdurduğu gerekçesiyle Limasol Türk Kooperatif Bankası’nın (LTKB) merkez binası önünde protesto eylemi düzenledi.

İşten durdurulanların da katıldığı eyleme Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) ve Federasyona bağlı sendikalar, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) da destek verdi.

KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan eylem sırasında yaptığı konuşmada, İhtiyat Sandığı sınavına bankada çalışan 12 kişinin katıldığını birinin sınavı kazandığını geriye kalan 11’inin ise işten durdurulduğunu belirtti.

Kaptan, “İnsanlar sınava girdi diye havadan sebepler, sudan sebepler uydurarak ekmeğinden ve aşından ediliyorlar” dedi.

Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı ve görevleri arasında denetim de olan Kooperatif Şirketler Mukayyitliği’nin konuya yaklaşımını eleştiren Kaptan, “Gençlerin hakkını koruyacak Çalışma Bakanlığı aranıyor! Bu ülkenin en önemli değerlerinden kooperatiflerin ve Mukayyitliğin görevini yapıp yapmadığı aranıyor!” dedi.

Bugün Kooperatif Şirketler Mukayyitliğini de ziyaret edeceklerini belirten Kaptan, “Limasol Kooperatif Bankasında alınan bu kararın gerekçelerini Sayın Mukayyit araştırdı mı? Soracağız” diye konuştu.

Seyis

Dev-İş Genel Başkanı Mehmet Seyis de, LTKB Yönetim Kurulunun yasalara aykırı hareket ettiğini iddia etti ve yönetim kurulunun işe alımlar ve toplu iş sözleşmelerinin imzalanmasında şirketler mukayyitliğinin onayı olmadan adım atmasının doğru olmadığını savundu.

Seyis, “Limasol Türk Bankası Yönetim Kurulu üyeleri görünüyor ki kendilerini yasaların üzerinde görüyor artık” dedi.

Kooperatif Şirketler Yasası’nda olduğunu belirttiği müstahdemle uyuşmazlıkların bir mukayyide havale edilmesi gereken maddeye işaret eden Seyis, işten çıkarılanların işe geri alınması ve işten çıkarılmalarına karar verenlerin cezalandırılması için mukayyitliğe başvurulması gerektiğini söyledi.

Elcil

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de,  özel sektörde örgütlenmenin neden başarılamadığının LTKB’dan işiten durdurma yönteminde görülebildiğini savundu.

Söz konusu şirkette, yetkili sendikanın, işten durdurulmalar karşısında ses çıkarmadığını, işten durdurma olmasına rağmen söz konusu sendika üyelerinin çalışmaya devam ettiğini savunan Elcil, “Sarı sendikalarla, ‘örgütlüyüz’ diye memleket satılmaya çalışılıyor” dedi.

Elcil, LTKB Yönelik Kurulunun icraatının bir kooperatife yakışmayan tavır olduğunu, bir kooperatifin çalışanına sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Gökçebel

KTOEÖS Genel Başkanı Tahir Gökçebel de, Şirketler Mukayyitliğinin görevi ile bankada örgütlü sendikanın neden henüz açıklama yapmadığının sorgulanması gerektiğini dile getirdi.

İşten çıkarılanların gidebileceği bir devlet yapısının olmadığını savunan Gökçebel, “Hükümet tavrını belirlemiştir. Hükümet sermayenin yanında durmaya devam ediyor” iddiasında bulundu.

Basın açıklaması

KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengi tarafından okunan basın açıklamasında ise, LTKB, “kooperatif mantığı ile hiç örtüşmeyen bir şekilde hareket etmekle” suçlandı.

Söz konusu 11 kişinin performans eksikliği gerekçe gösterilerek işten durdurulduğu ancak esas nedenin söz konusu 11 kişinin İhtiyat Sandığı münhal kadroları için açılan sınava katılmaları olduğu savunulan açıklamada, “hükümetin henüz açıklama yapmaması” da eleştirildi ve hükümetin açıklama yapmamasının hükümetin ne kadar emeğin yanında olduğunu gösterdiği ileri sürüldü.

Açıklamada, Kooperatif Şirketler Mukayyitliğini konuyla ilgili soruşturmasını en erken zamanda tamamlama, LTBK Yönetimine de 11 kişiyi geri işe alma çağrısında da bulunuldu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA