19 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa25°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele25°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara24°C

KTAMS DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ÖNÜNDE EYLEM YAPTI

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Dışişleri Dairesi personelinin yurt dışında görevlendirilmesiyle ilgili istişare kurulundan çıkarıldıkları gerekçesiyle Dışişleri Bakanlığı önünde eylem yaptı.

KTAMS Dışişleri Bakanlığı önünde eylem yaptı

17 Haziran 2016 Cuma 12:33

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Dışişleri Dairesi personelinin yurt dışında görevlendirilmesiyle ilgili istişare kurulundan çıkarıldıkları gerekçesiyle Dışişleri Bakanlığı önünde eylem yaptı.

“Faşizm Hortladı” yazılı pankart açılan eyleme, KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan ve KTAMS Örgütlenme Sekreteri Devrim Barçın katıldı.

“ÜLKE, İNSANLAR VE ÇALIŞANLAR YARARINA HİÇBİR ADIM ATILMADI”

Ahmet Kaptan, eylemde yaptığı konuşmada, hükümetin kurulduğu günden beri ülke, insanlar ve çalışanlar yararına hiçbir adım atmadığını ileri sürerek, “Tek yaptıkları icraat zam oldu” iddiasında bulundu.

Sözlerine “Ama biz şaşırmadık çünkü bu UBP ve DP’nin yaşam biçimidir” şeklinde devam eden Kaptan, sendika ve örgütlere yönelik “faşizan” yaklaşımın devam ettiğini savundu.

“Düşüncelerimize önem verilmeden tüzükler değiştiriliyor” diyen Kaptan, bunun son örneğinin Dışişleri Bakanlığı’nda yaşandığını dile getirdi. “Dışişleri Dairesi Personelinin Misyonlarda Görevlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü”nde kamuda yetkili iki sendikaya personelin yurtdışına görevlendirilmesinin görüşüldüğü istişare kurulunda birer temsilci bulundurma hakkı verildiğini anlatan Kaptan, kendilerine danışılmadan bunun değiştirildiğini ve bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını anlattı.

Kaptan, Dışişleri Bakanlığı’nda bir personele, “hükümetten farklı siyasi görüşe sahip olduğu” gerekçesiyle idari izinle işe gelmemesi söylendiğini dile getirerek, bunun UBP ideolojisiyle ilgili olduğunu savundu.

YAZILI AÇIKLAMA

KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan ise sendikanın konuyla ilgili açıklamasını okudu. Benginhan, “18 Nisan 2014 tarihinde usulüne uygun olarak Dışişleri Dairesi Personelinin Misyonlarda Görevlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe girmiş ve kamuda yetkili iki sendikaya tüzük çerçevesinde personelin yurtdışına görevlendirilmesinin görüşüldüğü istişare kurulunda birer temsilci bulundurma hakkı verilmiştir” ifadesini kullandı.

Bengihan, şöyle devam etti:

“Ancak Dışişleri Bakanlığı önergesi ile 8 Haziran 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Dışişleri Dairesi Personelinin Misyonlarda Görevlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar tüzüğü değiştirilmiş ve sendikamızın da içinde yer aldığı istişare kurulundan kamudaki yetkili iki sendika çıkarılmıştır”

“TEKNİK KURULUN ONAYI ALINMALIYDI”

Kamu Görevlileri Yasası’na göre tüzük değişikliklerinde idarenin KTAMS’ın da yer aldığı teknik kurulun onayını alması gerektiğine işaret eden Bengihan “Buna karşın Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu diktatörce bir anlayış ile ben yaparım olur diyerek Kamu Görevlileri Yasası’nın amir hükmünü uygulamayarak teknik kurul yapmadan tüzüğü değiştirmiştir” ifadesini kullandı.

“HER TÜRLÜ YASAL MÜCADELEYİ BAŞLATMA KARARI ALDIK”

“Bu sebeple Dışişleri Bakanlığı teknik kurulunda yer alan yetkili sendika olarak, yasaya aykırı olarak bu tüzüğün yürürlüğe girmesini hukuki sakatlık olarak değerlendirip, Tahsin Ertuğruloğlu’nun yasaları çiğneyerek, faşizan bir anlayış ile sendikaları tüzükten çıkarmasını kabul etmediğimizi ve her türlü yasal mücadeleyi başlatma kararı aldığımızı duyurmak isteriz”

Diğer taraftan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun bir daire personelini “sırf kendi siyasal düşüncesinde olmaması nedeniyle yasalara aykırı bir şekilde hiçbir gerekçe göstermeksizin başka bir daireye nakletmek istediğini” savunan Bengihan, KTAMS’ın konuya müdahil olması sonucu nakil işlemlerinin yasal nakil işlemlerinin başlatıldığını kaydetti.

Bengihan şöyle devam etti:

“Ancak bu süre içerisinde nakil işlemi tamamlanıncaya kadar Dışişleri Dairesi’ndeki görevine devam etmek isteyen personele ‘Nazi Faşizmini’ aratmayan bir zihniyet ile kurum yöneticileri tarafından ‘Bakanın kesin talimatıdır, kesinlikle bu bakanlığa girmeyeceksin.Nakil işlemlerin tamamlanıncaya kadar biz sana idari izin veriyoruz’ diyerek, yasalara aykırı olarak görev, yetki ve sorumluluklarını yerine getirmesi engellenmektedir. Kamuda verimliliğin tartışıldığı bir ortamda çalışmak isteyen bir personelin sırf kendi siyasal görüşünden olmaması nedeniyle yasalara aykırı bir şekilde çalıştırılmaması kabul edilebilir olmayıp, sendikamızın bu konuda her türlü yasal hakkını kullanacağını kamuoyu ile paylaşırız.”

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA